Ako to teda je s cenou výstavby piešťanskej mestskej plavárne?

Júnové piešťanské zastupiteľstvo prinieslo v súvislosti s plávaním v kúpeľnom meste a výstavbou plavárne viac emócií ako pragmatizmu. Sumy za výstavbu plaveckého športoviska v Piešťanoch doslova lietajú od buka do buka.

Sumy za výstavbu plaveckého športoviska v Piešťanoch doslova lietajú od buka do buka. (Autor: Centroprojekt group)

Oslovili sme preto Jána Petra, projektového manažéra z Centroprojekt group, a. s., spoločnosti, ktorá je autorom najnovšej štúdie mestskej plavárne, aby nám vysvetlil, ako je to s cenou či následnou prevádzkou plánovanej stavby.

Na základe akej požiadavky ste spracovali štúdiu krytej plavárne?

Na základe dohody s vedením radnice, s ktorým sme aj viedli rozhovory o tom, ako má vyzerať a čo má spĺňať.

Na verejnosť zatiaľ prenikli sumy ohľadom výstavby plavárne, napríklad 3,5 milióna eur, 4,4 milióna, ale aj 5,5 milióna. Akým spôsobom sa určuje cena stavby a vy ju už viete?

Definitívna cena, ako aj suma jej prevádzkovania sa dá určiť len v procese vyhotovovania stavebných povolení. Pri jej určovaní hrajú veľkú rolu aj geologické podmienky podložia, na ktorom sa ide stavať, či urbanistické prostredie, v ktorom sa ide stavať. Tiež je dôležité, aké materiály použijete a aká je veľkosť stavby.

Čo to v praxi znamená?

Piešťanská plaváreň má stáť v tesnom dotyku mestského parku, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou. Tým pádom jej opláštenie z vlnitého plechu obdobne, ako vyzerajú supermarkety na okrajoch miest, sa dá len ťažko predstaviť. A tiež si neviem predstaviť reakciu verejnosti pri prezentovaní návrhu takejto plechovej stavby.

Je nejaký rozdiel v plavárni určenej pre rekreačných plavcov a v takej, ktorá musí spĺňať kritériá pre športových plavcov a vodných pólistov?

Bežná plaváreň na rekreačné plávanie, aké stavajú mestá bez športovej plaveckej histórie, môže mať výšku stropu štyri metre. V prípade splnenia podmienok pre vodných pólistov ich normy stanovujú výšku stropu 6,5 metra, a to je už zvýšenie stavby o polovicu. Ďalšie podmienky na základe noriem ich športovej federácie sú od športových plavcov na šírku a počet dráh v bazéne. To je ďalšia veličina, ktorá hovorí o rozmere budovy. A veľkosť budovy výrazne hovorí o jej cene.

Dá sa v súčasnosti okrem ceny stavby hovoriť už aj o sume, ktorú bude mesto stáť jej ročná prevádzka?

To závisí od vstupnej investície, pre ktorú sa rozhodne. Tá priamo súvisí aj s energetickou náročnosťou stavby. Viac peňazí do moderných technológií znamená menšiu energetickú náročnosť počas jej prevádzky. Vyspelejšie technológie však majú vplyv aj na počet zamestnancov potrebných na ich obsluhu. A zamestnanci sú mzdové náklady. Spolu to tvorí cenu jej ročnej prevádzky. Čiže bez zhotovenia projektu a len na základe štúdie sa suma ročnej prevádzky reálne určiť ešte nedá.

Aby sme to zhrnuli. Je výrazný rozdiel v cene stavby plavárne, ak ju mesto stavia pre svojich obyvateľov za účelom rekreačného plávania, alebo stavia plaváreň splňujúcu kritériá športových federácií. Je tiež výrazný rozdiel v cene z hľadiska jej architektonického riešenia, ale aj zosúladenia s prostredím, kde bude umiestnená. Výrazný ukazovateľ jej výslednej ceny a jej následnej prevádzky je závislý napríklad aj od použitých technologických zariadení určených na starostlivosť o kvalitu vodu v bazéne i o vykurovanie…

Presne tak a v duchu týchto kritérií by mali prísť aj rozhodnutia vedenia mesta a zastupiteľstva.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj