Stredoškoláci a žiaci druhého stupňa ZŠ sa do lavíc vrátia posledný júnový týždeň

  • Mladí dnes / Školy / Spravodajstvo
  • 9. júna 2020, 10:49

Posledný júnový týždeň sa do škôl budú môcť vrátiť aj stredoškoláci či žiaci druhého stupňa základných škôl. Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedol premiér Igor Matovič (OĽaNO). Informoval tiež o tom, že od stredy 10. júna sa spúšťa klasická výučba na základných umeleckých školách a v centrách voľného času. Od budúceho týždňa, teda od 15. júna sa rušia obmedzenia v počte žiakov v škôlkach a v základných školách od prvého po piaty ročník.

(Autor: red)

Najväčšia zmena sa týka nosenia rúšok. Tie už nebude treba nosiť vonku, bude to len v rovine odporúčania. Stále zostáva povinnosť nosiť rúška vnútri MHD či obchodov.

Od stredy bude možné otvoriť aj detské kútiky či nočné kluby. Reštaurácie už nebudú musieť zachovávať dvojmetrový odstup jednotlivých stolov. Bude to opäť len na báze odporúčania.

Ruší sa aj štátna karanténa a inteligentná karanténa. Od stredy sa otvoria aj centrá voľného času a základné umelecké školy. Od pondelka sa zrušia aj normy obmedzujúce počty žiakov. Pôvodný limit bol pre triedu v materskej škole stanovený na 15 a pre základnú školu na 20 detí. Ruší sa taktiež zákaz zmiešavania detí v triedach, čo bude podľa ministra ďalej fungovať ako forma odporúčania. Vysvetlil, že by tak školy mohli mať kompletné triedy so stanoveným počtom žiakov. Prevádzka školy by sa mala zvýšiť z deviatich na desať hodín.

O týždeň neskôr, v pondelok 22. júna sa brány škôl otvoria aj pre žiakov druhého stupňa základných škôl a študentov stredných škôl. Naďalej ale účasť na vyučovnaí zostane dobrovoľná. „Predpokladáme, že školy využijú tieto dni najmä na odovzdávanie vysvedčení, prípadne na odovzdanie učebníc a ukončenie ročníka,“ priblížil minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS). Dodal, že testovanie alebo skúšanie nebudú odporúčať. Skôr by podľa neho malo ísť o zistenie či overenie úrovne vedomostí žiakov, aby sa školy vedeli pripraviť na leto alebo na situáciu, ktorá ich čaká v septembri.

Minister školstva Branislav Grohling doplnil, že od pondelka 15. júna bude zrušené povinné meranie teploty žiakom. Od tohto dátumu to bude len na dobrovoľnej a náhodnej báze.

Rovnako tak rodičia detí v materských škôlkach už nebudú musieť podpisovať vyhlásenie o zdravotnom stave dieťaťa. Toto však naďalej budú musieť plniť rodičia, ktorí majú detí na základných školách.

Prezenčná výučba bola na všetkých školách prerušená 16. marca pre šírenie ochorenia Covid-19. Od 1. júna ministerstvo povolilo otvorenie všetkých škôlok a prvého až piateho ročníka základných škôl.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila