Pippi nezostarla, má stále bujnú fantáziu a silu

  • Kultúra a spoločnosť
  • 7. júna 2020, 00:03

Hovorí sa, že na Slovensku už takmer každý píše, ale, bohužiaľ, takmer nikto nečíta. Aby ste sa dokázali orientovať v labyrinte vydávanej literatúry, ponúkame vám literárny tip, knižnú ochutnávku na tento týždeň.

(Autor: Slovart)

Pippi Dlhá Pančucha je už seniorka – má 75 rokov. Autorka Pippi, slávna švédska spisovateľka Astrid Lindgrenová, vymýšľala príbehy pre malú dcérku a pri príležitosti jej 10. narodenín vznikla knižná podoba príbehov Pippi, pehavej odvážnej červenovlasej rebelky, žijúcej bez rodičov vo vile Vilôčke s koňom a opicou.

Knihu na prvý pokus vydavateľstvo odmietlo, vraj je Pippi kontroverzná – neposlušná, drzá, nespútaná a mohla by mať na deti zlý vplyv. Našťastie, druhý vydavateľský pokus vyšiel a Pipilota Viktuália Roleta Zlatka Pančušisková Efraimová vstúpila do literárneho sveta a jej príbehy boli preložené do 77 jazykov. Posledné slovenské vydanie Pippi vyšlo vo vydavateľstve Slovart v preklade Jarmily Cihovej. Pippi nezostarla, má stále bujnú fantáziu a silu, že dokáže zdvihnúť koňa…

Ivana Papcunová

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín