Automaty fungujú bezchybne, kvôli poslancom sa na Nálepkovej neparkuje bezplatne

Už mesiac sú v Piešťanoch funkčné nové parkovacie automaty, ale aj zavedené nové spoplatnené zóny. Od prvého mája je spoplatnené parkovanie aj na uliciach Winterova pred nemocnicou, časť ulíc Sládkovičova, Teplická a Pod Párovcami, Meštianska, Štúrova a na parkovisku pred futbalovým štadiónom. Po zmenách neplatí parkovacia karta na parkovisku na Nálepkovej ulici. Tu sa však 90 minút mohlo parkovať zadarmo, čo mestskí poslanci odmietli. Rozhodli sme sa overiť, ako zavedené zmeny parkovania fungujú v praxi.

Na parkovisku na Nálepkovej ulici sa mohlo stáť 1,5 hodiny zadarmo, poslanci to však odmietli. (Autor: red)

V nových parkovacích automatoch je možné platiť hotovosťou, platobnou kartou aj bezkontaktne, alebo tiež mobilným telefónom s funkciou NFC. Platba zaslaním SMS správy zatiaľ k dispozícii nie je.

Staré parkovacie automaty boli povestné svojou poruchovosťou a Služby mesta Piešťany ich museli každé ráno fyzicky skontrolovať. Problém však nastal, ak k ich poruche došlo po kontrole či mimo pracovnej doby zamestnancov. Nejeden zodpovedne platiaci vodič tak stál pred dilemou, ako si svoju povinnosť splniť.

Pri dohliadaní na poriadok v parkovaní však v takom prípade ostala bezradná aj mestská polícia. Pri preukázateľne nefunkčnom parkovacom automate pokuty za nezaplatenie nevyberala. A to sa, bohužiaľ, stávalo príliš často.

Zisťovali sme preto, ako sú na tom nové parkovacie automaty. „Automaty sú pripojené na náš centrálny dispečing. Ak dôjde k poruche na displeji, presne vidíme, o ktorý automat ide, ako aj to, čo sa stalo a či mu napríklad len nedošla papierová páska na vydávanie parkovacích lístkov,“ vysvetlil nám Andrej Grznár zo Služieb mesta Piešťany.

Nové parkovacie automaty v Piešťanoch majú za sebou mesiac služby, podľa kompetentných vraj fungujú bezchybne.

Spokojní sú aj mestskí policajti

Nové parkovacie automaty si pochvaľuje aj mestská polícia. „Až na jediný prípad sa nám pri kontrole parkovania nestalo, že by vodič nemohol zaplatiť pre technickú poruchu automatu,“ povedal zastupujúci náčelník mestskej polície Peter Gogol.

Piešťanské automaty zatiaľ nedisponujú možnosťou zaplatiť parkovanie SMS platbou. Tá by možnosť bezhotovostného platenia nielen rozšírila, ale v rámci tejto služby, ak si predplatíte nejakú časovú dobu parkovania a je tesne pred jej uplynutím, vás operátor na to SMS správou upozorní a zároveň umožní úhradu parkovného bez ohľadu na to, kde sa v tej chvíli nachádzate.

Ide pritom o pomerne častú situáciu, keď odhadovaný čas strávený v čakárni u lekára či na úrade sa z objektívnych príčin predĺži a vy sa zrazu nechtiac stanete neplatič parkovného. Pýtali sme sa preto zastupujúceho náčelníka mestských policajtov i na túto okolnosť: „Je na individuálnom prístupe hliadkujúceho policajta, aby okolnosti posúdil. Či ide o zjavné neuhradenie parkovného, alebo vodič len za nejakých objektívnych okolností koniec zaplateného času nestihol.“

Drzosť vodičov nemá hraníc, sú schopní zaparkovať aj uprostred pešej zóny.

Je potrebné doplniť značky

Peter Gogol dodal, že s nejakou väčšou nedisciplinovanosťou sa zatiaľ mestskí policajti nestretli. Treba však ešte podľa neho doriešiť dopravné značky, aby vodiči, ktorí prehliadnu napríklad značku vjazd do parkovacej zóny, boli jasne upozornení na mieste konkrétneho parkoviska dodatkovou tabuľou, že ide o platené státie. „Parkovacia zóna je v centre mesta pomerne rozsiahla, nie každý dopravnú značku pri vjazde doň zaregistruje a my sa chceme vyhnúť nezhodám pri riešení nezaplateného parkovania. Na doplnkovom označení vodič jasne uvidí, že stojí na mieste, ktoré je spoplatnené,“ doplnil zastupujúci náčelník.

Cieľom zmeny v spoplatnenom parkovaní, ako deklarovalo vedenie radnice, bolo zvýšiť obrátkovosť parkovania v centre mesta. To znamená, aby si každý, kto potrebuje niečo v centre vybaviť na úrade či u lekára, našiel svoje parkovacie miesto. Pretože obmedzený počet miest vo veľkej väčšine zaberali na celodenné parkovanie zamestnanci úradov, prevádzok a inštitúcií, ktoré v centre sídlia.

Parkujúci personál bránil parkovať zákazníkom

Paradoxne, celodenne parkujúci personál tak znemožňoval možnosť zaparkovať svojim zákazníkom a klientom. Radnica to mala záujem vyriešiť rozšírením parkovacích zón, ale aj ukončením možnosti zaparkovať na predplatenú parkovaciu kartu na najväčšom parkovisku na Nálepkovej ulici. Tu sa však, naopak, malo stáť až 90 minút zadarmo. To bol odhadovaný čas, za ktorý si stihnú miestni nakúpiť na priľahlom trhovisku či v blízkych obchodných prevádzkach.

Aj keď mestskí poslanci rozšírenie parkovacích zón a zmenu výšku poplatku na zastupiteľstve v auguste minulého roka schválili, druhú fázu zmien v parkovaní, napríklad aj tých 90 minút zadarmo na Nálepkovej, na zasadnutí v úvode tohto roka svojím hlasovaním zablokovali.

Sú proti len preto, že chcú byť proti

Na pripomenutie, prečo obyvatelia Piešťan nemôžu pri nákupe na trhovisku parkovať hodinu a pol zadarmo na parkovisku na Nálepkovej ulici, uvedieme, že proti boli Zuzana Svrčeková a Ján Stachura. Roman Chudý, Michal Fiala, Matúš Kromholc, Jaroslav Rybárik a Martin Valo sa hlasovania zdržali, čo v princípe znamenalo to isté, ako hlasovať proti, keďže na prijatie mestskej legislatívy sú potrebné tri pätiny hlasov všetkých zvolených poslancov. To, že za možnosť parkovať 90 minút zadarmo hlasovala zvyšná viac ako polovica poslancov, tým pádom nepomohlo.

Paradoxom je, že poslankyňa Svrčeková sa na svojom účte na sociálnej sieti takýmito „úspechmi“ chváli: „Na zasadnutiach MsZ, ktoré sa uskutočnili v roku 2020, poslanci väčšinou v počte nadpolovičnej väčšiny, v niektorých prípadoch až 3/5 väčšiny, neodsúhlasili väčšinu predložených návrhov na rokovanie zo strany primátora.“

Takže za to, že Piešťanci musia na Nálepkovej za parkovanie platiť aj na čas nákupu, je dokonca komu sa adresne „poďakovať“.

Situáciu na Vážskej ulici je nutné riešiť. Presunuli sa tam vodiči, ktorí chcú parkovať zadarmo.

Zmaria poslanci i ďalšie zmeny?

Radnica však deklarovala pokračovanie zmien v parkovaní. V ďalších fázach sa chce zamerať na zlepšenie parkovania pre obyvateľov obytných zón tesne susediacich s centrom mesta. Napríklad obyvatelia Vážskej ulice sa na zastupiteľstvo chodia na túto tému často sťažovať. Podľa ich názoru vodiči chtiví parkovania zadarmo sa z centrálnej mestskej zóny so svojimi autami na celodenné státie premiestnili práve pod ich okná.

Ako však tieto plánované zmeny v parkovaní v prospech obyvateľov dopadnú, je otázne. Keďže časť poslancov reprezentovaných najmä Svrčekovou, ako sama deklaruje na sociálnej sieti, má hlavné motto výkonu poslaneckej funkcie byť hlasovaním proti väčšine svojich kolegov, ale hlavne proti vedeniu radnice.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava