Za jasle v kúpeľnom meste sa platí, i keď sú deti doma

Deti sú pre koronakrízu doma už dva a pol mesiaca, no rodičia platia za jasle naďalej. Tí, ktorí využívali služby mestských jaslí v Piešťanoch, aby mohli chodiť do práce a prispieť tak do rodinného rozpočtu, teraz zostávajú s deťmi doma, i keď za upratovanie a výchovu svojich detí v zatvorenom zariadení musia platiť stále.

Rodičia platia 10,90 eur denne, aj keď je zariadenie pre koronavírus zatvorené. (Autor: am)

Keď pre šíriaci sa koronavírus zatvorili školy, škôlky, ale aj jasle, muselo mnoho rodičov zostať doma. Nie každému však zamestnanie dovoľuje mať home office, a tak mnohí museli prejsť na model, keď na deti poberajú ošetrovné. Prišli tak o 45 percent príjmu.

Do redakcie sme však minulý týždeň dostali správu mamičky, ktorú prekvapilo, že aj za mesiace, keď sa o svoju ratolesť stará výlučne ona, keďže jasle sú zatvorené, musí za túto službu platiť. „Príjem, ktorý som doposiaľ donášala do rozpočtu, klesol. Ale dá sa uskromniť, nie je to až také strašné. Šok prišiel vtedy, keď mi volala vedúca mestských jaslí, že sa mesto rozhodlo, že poplatky za ne budú vo výške akoby dieťa bolo choré bez stravy, t. j. 10,90 eur/deň. V tom sú zarátané výchova, opatera, pranie a upratovanie,“ priblížila mamička a dodala, že situácii nerozumie, keďže nielenže služby jaslí nevyužíva, ale tiež sa jej zvýšili režijné náklady domácnosti. Rodina je predsa na rozdiel od bežných dní doma neustále.

Matka má teda dieťa doma, napriek tomu platí takmer 240 eur mesačne za jasle. Na jednotlivý deň sú tieto platby definované ako 3,30 eur za bežný úkon starostlivosti o dieťa, 3,10 denne za výchovu, 2,30 za upratovanie a 2,20 za pranie a žehlenie. To je dovedna 10,90 eur denne za dieťa, ktoré sa už dva mesiace nachádza v domácej starostlivosti a zariadenie ho ani nevychováva, ani mu neperie.

Oslovili sme teda radnicu, či je táto informácia skutočne pravdivá a rodičia musia za mestské jasle platiť i v čase, keď majú deti doma alebo im zabezpečujú stráženie iným spôsobom. Ako odpoveď nám prišiel link na informáciu, kde mesto konštatuje, že Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR na svojej webovej stránke informovalo, že v období koronavírusu rodičia budú naďalej dostávať príspevok na starostlivosť o dieťa aj rodičovský príspevok. Súčasne ministerstvo vydalo usmernenie pre poskytovateľov sociálnej služby s odvolaním na zákon o sociálnych službách, podľa ktorého prijímateľ sociálnej služby v ZSoD v čase neprítomnosti dieťaťa neplatí úhradu za stravovanie.

Na základe tohto sa vraj Mesto Piešťany rozhodlo, že bude naďalej požadovať platbu za jasle s výnimkou stravného. Pritom viaceré mestá sa rozhodli tento poplatok od rodičov nepožadovať. „Od 13. marca 2020 Sociálne služby mesta Trenčín neposkytujú sociálne služby v detských jasliach, to znamená, že platba poplatkov je pozastavená,“ píše trenčianska radnica.

Podobne reagoval a prihovoril sa rodičom aj nitriansky primátor Marek Hattas: „Jediné opatrenie, ktoré dáva v tejto situácii zmysel, je, aby ste boli od poplatkov za tieto služby oslobodení, a to až do ich opätovného spustenia.“ V komentároch dokonca spomínal, že budú riešiť aj kompenzáciu platby za polovicu marca, za ktorý rodičia platili ešte pred vypuknutím krízy. Odpoveď piešťanskej radnice na to, či neuvažuje o oslobodení rodičov od tohto poplatku, sme nedostali.

Príspevok na starostlivosť o dieťa je v súčasnej dobe len do výšky 280 eur pri oprávnených nákladoch na jasle alebo iné stráženie v čase, keď rodič pracuje či študuje. Na rodičovský príspevok, ktorého základná výška je po novom 270 eur, však majú nárok všetci rodičia bez ohľadu na to, či ich dieťa navštevuje jasle, alebo nie. Tento „rodičák“ dostávajú do troch rokov veku dieťaťa bez ohľadu na to, či je koronakríza alebo nie. S „navyše“ peniazmi teda pracujúci rodičia nehospodária.

Vyzerá to ale tak, že ak piešťanské matky a otcovia nechcú prísť o miesto v jasliach pre svoje dieťa, aktuálne musia podstatnú časť rodičovského príspevku odovzdať na „prevádzku“ inštitúcie, ktorej brány sú, samozrejme, z objektívnych príčin dlhodobo zatvorené. Pritom zo svojho štandardného príjmu, pre ktorý dieťa do jaslí umiestnili, dostávajú len čosi viac ako polovicu. A doma deťom musia ešte o to viac variť i prať.

Na súčasnú krízu tak doplatili nielen podnikatelia, ale v našom meste i mladé rodiny, ktorých je tu každým rokom menej a menej.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav