Prvý stupeň by sa do škôl mohol vrátiť už v máji, stredoškoláci až tesne pred začiatkom prázdnin

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) dúfa, že v júni sa „nejakým spôsobom“ otvoria školy. Uviedol to vo videu na oficiálnej stránke Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, ktoré vzniklo pri príležitosti návštevy bratislavských škôl.

(Autor: piestany.sk)

Minister v školách diskutoval s riaditeľmi a učiteľmi aj o možnostiach otvorenia škôl pred letnými prázdninami. Vo videozázname povedal, že ministerstvo chce ísť cestou postupného otvárania. Najprv by sa mala otvoriť materská škola a prvý stupeň základnej školy plus piaty ročník.

Okrem toho Gröhling pre portál postoj.sk povedal, že spolu s epidemiológmi diskutujú o scenári, podľa ktorého by táto skupina detí mohla ísť do škôl koncom mája alebo prvého júna.

Ako minister povedal, cíti veľkú zodpovednosť za jeden milión mladých ľudí, ktorí sú v systéme školstva a za viac ako stotisíc učiteľov. Následne po diskusii chce prezradiť rozhodnutie a jednotlivé metodické pokyny k tomu, akým spôsobom sa pôjde do škôl.

Minister sa vyjadril, že najprv by sa mali otvárať materské školy pre deti zdravotníkov a následne pre všetkých predškolákov, avšak na báze dobrovoľnosti. „Chceme ísť postupným otváraním, a to materské školy a prvý stupeň plus piaty ročník a následne budeme zvažovať ostatné stupne. Poviem vám môj osobný názor, ja by som bol veľmi rád, keby sme sa v júni nejakým spôsobom aspoň čiastočne stretli v školách,“ povedal. Pre Postoj tiež prezradil, že by nemalo ísť o klasické vyučovanie, skôr o klasické vzdelávanie či precvičovanie motoriky. Dodržiavať by sa mali prísne hygienické opatrenia, a tak budú deti rozdelené na menšie skupiny vo viacerých triedach.

Šiestaci až deviataci by sa preto do škôl vrátiť nemali, lebo kapacitne to školy nemusia zvládnuť a títo žiaci už sú schopní sa vzdelávať na diaľku.

Rovnako sa tak dištančne budú vzdelávať aj stredoškoláci a vysokoškoláci, pričom pri stredoškolákoch by minister chcel, aby v rámci psychohygieny prišli do tried na posledný týždeň či dva pred prázdninami.

„Všetci chceme ísť do škôl, tá vôľa je obrovská. Musíme sa vysporiadať so všetkými podmienkami, aby sme v prvom rade chránili bezpečnosť a zdravie nás všetkých,“ uviedol. Dodal, že v tejto súvislosti je veľmi dôležité zadefinovať odpovede na rozličné otázky. Napríklad na tie, v akom časovom rámci sa budú školy otvárať, o ktoré stupne v jednotlivých sekciách školy pôjde či na tie o obmedzení skupín v školách. Poznamenal tiež, že, pravdepodobne, nepôjde o klasické vyučovanie. Musia sa taktiež vyriešiť jedálne, školské kluby, teda aj to, či a ako budú rodičia vstupovať do škôl. Minister to chce zistiť priamo v praxi tak, že sa stretne s riaditeľmi alebo učiteľmi.

Zdroj: SITA, postoj.sk

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 16. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hlasu. Meniny má Dana, Danica.
  • 16.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 15. apríla. Tento deň je Svetovým dňom umenia. Meniny má Fedor.
  • 15.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
V úvode apríla sa na Banke konalo jarné upratovanie obce. Organizovala ho obec od ôsmej hodiny rannej až do obeda,…
  • 15.04.2024, 16:46
  • Spravodajstvo
utorok, 16. apríla 2024
Meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf