Združenie občanov požaduje verejné zasadnutia zastupiteľstiev

Úrad verejného zdravotníctva SR 20. apríla vydal opatrenie, ktorým sa uložila samosprávam povinnosť vylúčiť verejnosť zo zasadnutí obecných zastupiteľstiev. Občanom sa to ale nepáči, kedže v mnohých samosprávach nie je zabezpečený zvukový, ani audiovizuálny prenos.

Zasadnutie piešťanského zastupiteľstva sa má uskutočniť 12. mája.

Združenia občanov miest a obcí Slovenska (ZOMOS) žiada premiéra Igora Matoviča (OĽaNO), aby zákaz účasti verejnosti na rokovaniach obecných zastupiteľstiev zrušil. Uviedol to predseda ZOMOS Peter Uhlár v tlačovom vyhlásení, ktoré poskytol agentúre SITA. Reagoval v ňom na opatrenie Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ) z 20. apríla, ktorým sa uložila samosprávam povinnosť vylúčiť verejnosť zo zasadnutí obecných zastupiteľstiev. Opatrenie podľa stanoviska združenia vytvára priestor na netransparentné konanie samospráv. Uhlár pripomenul, že počas koronakrízy sa uskutočnilo množstvo zasadnutí obecných zastupiteľstiev s účasťou verejnosti, a to bez akýchkoľvek následných epidemiologických problémov. S podnetom na riešenie situácie sa obrátili na Generálnu prokuratúru SR.

ZOMOS varuje pred zneužitím situácie. Podľa neho je dobrovoľná účasť občanov na zasadnutí zastupiteľstiev v súčasnosti možná a žiadúca. Uhlár vysvetlil, že zastupiteľstvá práve v tomto období otvárajú rezervné fondy, predávajú obecný majetok či čerpajú úvery. Na združenie sa podľa jeho slov obracajú občania, ktorí upozorňujú na zneužívanie opatrenia hlavného hygienika v praxi. „Išlo o prípady, kedy zastupiteľstvo rokovalo o predaji majetku alebo o nových úveroch bez účasti verejnosti a bez obrazového a zvukového záznamu. Stretli sme sa i so zastupiteľstvom, kde nahrávať nedovolili ani poslancovi na svoj telefón,“ priblížil. Dodal, že sa na nich zároveň obracajú aj starostovia, ktorí chcú rokovať verejne, majú vhodný priestor aj záujem obyvateľov, ale obávajú sa pokút.

Uhlár uviedol, že opatrenie z 20. apríla zašlo priďaleko a opravuje fungujúce veci, keďže pravidlá rokovania samospráv dostatočne upravila novela zákona o obecnom zriadení z 9. apríla. „Opatrenie nechtiac vytvorilo priestor na zneužívanie, čo určite nebolo jeho cieľom. Je v protismere k uvoľňovacím krokom vlády. A v neposlednom rade je podľa nás aj protizákonné,“ zdôraznil. Združenie sa preto obrátilo na Generálnu prokuratúru SR s podnetom na preskúmanie zákonnosti uvedeného opatrenia ÚVZ. Generálna prokuratúra SR podnet združenia prijala a 28. apríla začala vo veci konanie. Prokuratúra má na vybavenie podnetu v zmysle zákona lehotu dva mesiace. Uhlár upozornil, že dovtedy môže prísť v obciach a mestách k množstvu nevratných zlých rozhodnutí.

Neverejne bude zasadať aj piešťanské zastupiteľstvo, a to 12. mája o 14.00 h. Zabezpečený bude priamy prenos, vďaka ktorému môže verejnosť sledovať rokovanie na internete, ako aj v Televízii Piešťany.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel