Slovensko urýchli otváranie prevádzok, budú sa môcť konať i bohoslužby

Slovensko urýchli otváranie prevádzok obchodu a služieb, ktoré boli obmedzené vplyvom opatrení na zamedzenie šírenia koronavírusu.

(Autor: am)

Od stredy 6. mája tak podľa premiéra Igora Matoviča preskočí rovno na tretiu fázu pôvodného plánu otvárania ekonomiky. Už tento týždeň tak budú môcť svoje prevádzky otvoriť za prísnych hygienických opatrení napríklad kaderníctva, ubytovacie zariadenia, či terasy reštaurácií a obchody bez obmedzenia rozlohy.

Predseda vlády tvrdí, že je to dôsledok výrazného zlepšenia epidemiologickej situácie, vyzýva však na pokračovanie dodržiavania opatrení, aby sa rast infikovaných novým koronavírusom opäť nezačal zvyšovať. „Vzhľadom na mimoriadnu zodpovednosť ľudí a rešpekt voči pravidlám, sme dokázali výskyt vírusu znížiť na absolútne minimum. Dokázali sme byť úspešní nad očakávania,“ vyhlásil na pondelňajšej tlačovej konferencii.

Od stredy sa budú môcť za sprísnených podmienok konať aj bohoslužby. Veriaci ale budú musieť nosiť rúško a dodržiavať odstupy. Kostoly a chrámy by taktiež mohli na odporúčanie premiéra v nedeľu vyčleniť čas na jednu omšu, na ktorej sa budú môcť zúčastniť len seniori. Na bohoslužbách zároveň nebudú môcť participovať ľudia, ktorí sú v povinnej karanténe.

„Pri vstupe do chrámov bude dezinfekcia na ruky. Sväté prijímanie sa bude môcť podávať len do rúk, nie do úst. V chrámoch a kostoloch bude musieť byť zabezpečené aj dostatočné a pravidelné vetranie. Na laviciach a zemi budú presne vyhradené odstupy a bude platiť zákaz podávania si rúk. Veriaci budú dva metre od seba,“ priblížil Matovič.

Hlavný hygienik Ján Mikas na tlačovke doplnil, že po dohode s predstaviteľmi Konferencie biskupov Slovenska (KBS) budú kňazi usmerňovať veriacich, akým spôsobom sa majú v kostoloch správať.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj