Deň narcisov sa odkladá na jeseň

Ulice mali vo štvrtok patriť dobrovoľníkom so žltými narcismi, symbolom solidarity a podpory onkologickým pacientom. Situácia okolo epidémie nového koronavírusu to zmenila, a tak sa tento rok zbierka odkladá z apríla až na jeseň.

(Autor: pixabay.com)

Zbierka predstavuje najvýznamnejší finančný zdroj príjmu (70 percent) určený na realizáciu projektov pre pacientov ako sú napríklad bezplatná Onkoporadňa, Náhradné domovy či programy v Centrách pomoci LPR.

Onkologickí pacienti môžu požiadať o podporu, ak sa dostanú do hmotnej núdze, obávajú sa zhoršenej ekonomickej situácie, preruší sa im možnosť návratu do zamestnania v dôsledku aktuálnej situácie. Liga poskytuje v rámci individuálneho posúdenia situácie žiadateľa pomoc formou finančného príspevku v rámci projektu Jednorazová finančná výpomoc v hmotnej núdzi.

„Prioritou Ligy proti rakovine počas 30-ročnej existencie je pomoc onkologickým pacientom a podpora zdravia obyvateľstva, preto sme sa zachovali zodpovedne a tradičnú zbierku napriek množstvu komplikácií, mimoriadnej pracovnej záťaži a ekonomickým problémom zrealizujeme v náhradnom termíne“, uviedla výkonná riaditeľka LPR Eva Kováčová. LPR v rámci svojej podpory onkologických pacientov v rámci bezplatnej celoročnej telefonickej a mailovej Onkoporadni LPR poskytujú možnosť konzultovať otázky s odborníčkou verejného zdravia, onkopsychologičkou Andreou Križanovou, v rozšírenom čase každý deň aj počas víkendov medzi 18:00 -19:00.

Odborníci LPR naďalej ponúkajú bezplatnú psychologickú podporu onkologickým pacientom a ich blízkym aj v čase epidémie. Z preventívnych dôvodov sú až do odvolania k dispozícii prostredníctvom telefónu, e-mailu alebo v online priestore. Počas celého obdobia komunikuje s pacientami LPR aj prostredníctvom sociálnych sietí, kde je možné denne sledovať cvičenia pre ľudí s onkologickým ochorením s fyzioterapeutkami, respektíve tipy na aktivity počas izolácie.

pror/(SITA)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela