Nemocnica školí ďalší personál na obsluhu pľúcnych ventilácií

  • Spravodajstvo
  • 13. apríla 2020, 00:02

Fakultná nemocnica Trnava má aktuálne k dispozícii 27 umelých pľúcnych ventilátorov, ich počet plánuje ďalej navyšovať. V nemocnici je 17 ľudí, ktorí majú kvalifikáciu na ich obsluhu, ďalších osem je v príprave na kvalifikáciu. Informoval hovorca nemocnice Matej Martovič.

(Autor: FB Fakultná nemocnica Trnava)

Fakultná nemocnica bude zaškoľovať aj ďalší personál, ktorý bude môcť obsluhovať umelú pľúcnu ventiláciu pod dozorom atestovaného lekára. Tú obvykle potrebujú pacienti s koronavírusom v najťažších stavoch. Práve dostatok ventilátorov a dostatok kvalifikovaného personálu môže byť v čase vrcholiacej pandémie život zachraňujúci.

V čase vrcholu koronavírusovej epidémie, ktorý by mal na Slovensku pri terajších opatreniach nastať začiatkom júla, bude podľa Inštitútu zdravotnej politiky pľúcnu ventiláciu potrebovať 1030 pacientov. Na tlačovej konferencii o tom informoval jeho generálny riaditeľ Martin Smatana.

Nemocnice majú aktuálne k dispozícii asi 600 použiteľných ventilátorov, no do júla by ich mohol byť dostatok. Podľa predsedu vlády Igora Matoviča by malo byť „v našich možnostiach a schopnostiach, aby sme ich dovtedy zabezpečili“.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava