Ak sociálna poisťovňa nedostane do zajtra zoznam predškolákov, nevyplatí pandemické ošetrovné

Sociálna poisťovňa dnes zverejnila na svojej webovej stránke oznam, na základe ktorého majú predškolské zariadenia poslať zoznam detí, inak rodičia vraj nedostanú vyplatené ošetrovné. A preto – ak riaditeľky zatvorených škôlok náhodu nesedia v práci pri počítači a nekontrolujú si rôzne internetové výzvy či maily, zverejňujeme výzvu sociálnej poisťovňe my. To preto, aby rodičia predškolákov neprišli o finančné prostriedky.

(Autor: fb sp)

Sociálna poisťovňa žiada predškolské zariadenia o nasledovné:

Sociálna poisťovňa upozorňuje predškolské zariadenia, ktoré na základe usmernenia Ústredného krízového štábu uzavreli prevádzku, že do troch dní od účinnosti novely zákona o sociálnom poistení, teda do stredy 1. apríla 2020 vrátane, musia Sociálnej poisťovni poslať zoznam detí, ktoré navštevujú zariadenie (s uvedením mena, priezviska a rodného čísla dieťaťa). Na tento účel je vytvorená mailová adresa: KORONAzariadenia@socpoist.sk

Sociálna poisťovňa si na základe žiadosti o OČR podanej rodičom, overí, či dieťa naozaj za normálnych okolností navštevuje predškolské zariadenie, resp. či bolo zapísané v tomto zariadení počas krízovej situácie a teda či rodič spĺňa túto podmienku na priznanie dávky ošetrovné (OČR). Tento zoznam musia predškolské zariadenia poslať Sociálnej poisťovni na základe novely zákona o sociálnom poistení schválenej minulý týždeň. Sociálna poisťovňa nemôže vyplatiť OČR takému rodičovi s dieťaťom v predškolskom zariadení (netýka sa základných škôl), kde si nebude môcť overiť, že dieťa takéto zariadenie naozaj navštevuje. Iné zdroje v tomto smere Sociálna poisťovňa nemá.

V prípade, že Sociálna poisťovňa nedostane od predškolského zariadenia takýto zoznam, dávky rodičom nebude môcť vyplatiť. Ak bude zoznam zaslaný oneskorene, oneskorí sa aj výplata dávky.

V každom kalendárnom mesiaci trvania krízovej situácie sú predškolské zariadenia povinné zaslať iba prípadné zmeny v zoznamoch.

Z dôvodu jeho rýchlejšieho a technicky jednoduchšieho spracovania prosíme o jeho vyplnenie a zaslanie e-mailom.

Pandemického ošetrovné

Parlament ešte minulý týždeň schválil novelu zákona o sociálnom poistení, ktorou sa zaviedlo takzvané pandemické ošetrovné a nemocenské pri karanténe. Ošetrovné, takzvané OČR, sa bude po novom vyplácať celé obdobie starostlivosti o dieťa počas uzatvorenia škôlok a škôl, ak ide o dieťa do 11 rokov veku. Nie len za desať kalendárnych dní ako tomu bolo pred schválením novely.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava