Na otázky na tému súčasnej krízovej situácie odpovedá primátor Peter Jančovič

Piešťanská verejnosť si v súčasnej dobe ohrozenia nákazou novým koronavírusom kladie množstvo otázok aj v súvislosti s činnosťou mestského úradu. Preto sme sa o túto problematiku zaujímali aj my a piešťanskému primátorovi Petrovi Jančovičovi adresovali otázky, ktorých znenie, ale aj odpovede vám prinášame v nasledujúcich riadkoch.

(Autor: pror)

1. Máte informáciu ako bude zabezpečená zdravotná starostlivosť u piešťanských seniorov v prípade potvrdenej nákazy covid-19?

Tieto otázky sú predmetom rokovania Krízového štábu mesta Piešťany i Okresného krízového štábu a na príprave zabezpečenia spolupracujeme aj so zdravotníckymi zariadeniami, zástupcami lekárov v našom meste.

O otázkach ohľadom zdravotnej starostlivosti rokujeme so všetkými subjektmi – poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti, snažíme sa nastaviť krízové scenáre, a taktiež sme o tejto téme diskutovali s predstaviteľkami všeobecných lekárov, špecialistov a pediatrov, kde témou bola aj ochrana najzraniteľnejšej skupiny obyvateľov, seniorov.

2. Mate informáciu o tom či bude prebiehať celoplošné testovanie na prítomnosť koronavírusu aj u obyvateľov Piešťan?

Takéto informácie nemám a ani mi doposiaľ neboli poskytnuté.

3. Aké ochranné pomôcky majú zamestnanci sociálnych zariadení mesta, aby chránili seba a svojich klientov pred nakazením koronavírusom?

Zamestnanci sociálnych zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta majú ochranné rúška (prateľné aj jednorazové), rukavice. Zariadenie má zabezpečené antibakteriálne a dezinfekčné prostriedky pre všetkých zamestnancov, ako aj dezinfekciu potrebnú pre chod zariadenia.

4. Máte dostatok zamestnancov v zariadeniach sociálnych služieb?

V súčasnosti áno, ale musíme byť pripravení na to, že situácia sa môže každý deň zmeniť, a preto sa pripravujeme aj na ďalšie možnosti.

5. Máte pripravený plán ako budete postupovať, ak začne zo zdravotných dôvodov vypadávať personál v zariadeniach sociálnych služieb?

Pripravujeme viacero možností. Každé zariadenie má mať vypracovaný krízový scenár aj pre tento typ problému.

(foto: Mário Petlák)

6. Komunikujete s cirkevnými autoritami mesta, aby sa ľudia kvôli bohoslužbám nezhromažďovali pred kostolmi? Podľa našich informácií sa tak v Piešťanoch deje aj napriek odporúčaniam KBS, aby veriaci absolvovali bohoslužby doma pri priamych prenosoch, ktoré zabezpečuje televízia alebo aj spravodajské piešťanské weby.

Komunikujeme a žiadame ich, aby aj ony vyzývali ľudí k disciplíne a ľudia sa zdržiavali doma. Už dnes sú sväté omše vysielané prostredníctvom viacerých médií vrátane verejnoprávnych a ľudia sa týmto spôsobom môžu zúčastniť na bohoslužbe.

7. Ak majú obyvatelia mesta podozrenie, že majú príznaky ochorenia covid-19, aké mate pre nich odporúčania? Ako majú postupovať a na ktoré zdravotné zariadenie sa majú obrátiť?

Ak si občan myslí, že bol vystavený ochoreniu COVID-19 a objavila sa horúčka a príznaky ako je kašeľ alebo ťažkosti s dýchaním, musí v prvom rade kontaktovať telefonicky svojho všeobecného lekára. V mimopracovných hodinách či dňoch odporúčame volať call centrum 0800 221 234 alebo 0905 903 053, pohotovostnú službu prípadne číslo 112. Tieto pokyny a mnoho ďalších informácií nájdu naši obyvatelia na našej web stránke hneď na titulke.

8. Máte dostatok ochranných prostriedkov a aj dezinfekčných, aby ste dokázali ochrániť chod mestského úradu a sociálnych zariadení vo vašej zriaďovateľskej kompetencii?

Zapojili sme všetky dostupné možnosti a každý, kto má nejaké kontakty zháňa tieto prostriedky. Aj vďaka našej výzve sa prihlásili organizácie, ktoré šijú pre Mesto rúška, ale som veľmi vďačný za pomoc mnohým darcom, ktorí nám denne zdarma nosia vlastnoručne ušité rúška, a tie distribuujeme aj našim seniorom. Naďalej však hľadáme dodávateľov dezinfekčných prostriedkov i rúšok, avšak v prijateľnej cene.

9. V dôsledku zvýšenej prítomnosti doma sa plnia viac ako inokedy kontajnery s komunálnym odpadom. Uvažujete o zvýšenej frekvencii jeho zberu?

Túto situáciu z hľadiska odpadov monitorujeme. Ak bude potrebné, prikročíme k opatreniam aj v tejto oblasti, treba však poznamenať: toto obdobie, kedy sú prijímané rôzne opatrenia proti šíreniu koronavírusu, má významný vplyv na ekonomiku celej krajiny, a samozrejme, aj na mestský rozpočet. Zvýšenie frekvencie zberu odpadu znamená aj zvýšenie platieb za odvoz komunálneho odpadu. Preto aj touto cestou vyzývam občanov k zvýšenému triedeniu odpadu.

10. Máte zabezpečený chod samosprávy aj s ohľadom na to, že zrejme nebudete môcť zvolať mestské zastupiteľstvo?

Chod samosprávy je zabezpečený, významná časť mestského úradu síce pracuje viac-menej ako call centrum, klientov vybavujeme na základe telefonickej dohody, alebo e-mailovej komunikácie.  Čo sa týka rokovania mestského zastupiteľstva, v súčasnom období je táto problematika (spôsobu rokovania MsZ v mimoriadnych prípadoch) súčasťou odbornej diskusie na úrovni Združenia miest a obcí SR, Únie miest Slovenska, ale aj Národnej rady SR.

(foto:Rudo Sivý)

11. Ako mate zabezpečenú starostlivosť o bezdomovcov?

V minulých dňoch Mesto v spolupráci s mestskou políciou kontrolovalo a zmapovalo situáciu ľudí bez domova na území nášho mesta. Všetkým bola zmeraná teplota, rozdané letáky a rúško tým, ktorí ho nemajú. Komunikujeme s nimi, vedia, že je pre nich určené ZSS DOMUM. 

12. Akým spôsobom budete riešiť karanténu, ak sa potvrdí napríklad nákaza u mestských policajtov, alebo zamestnancov radnice či zariadení sociálnej služby?

Riešime aj túto problematiku na Krízovom štábe mesta Piešťany i v rámci okresu.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava