Pescanrobot od škôlkarov po stredoškolákov

  • Mladí dnes / Školy
  • 18. marca 2020, 09:00

Na Strednej priemyselnej škole elektrotechnickej v Piešťanoch sa konal tretí ročník robotickej súťaže Pescanrobot. Súťaž si už vybudovala tábor účastníkov aj sponzorov. Bez jedných alebo druhých by sa nemohla konať. A nemohla by sa uskutočniť ani bez organizátora, ktorým bol Robotický krúžok Piešťany pri SPŠE. Pomáhali aj učitelia a vedenie školy.

Ocenení súťažiaci spolu s organizátormi, sponzormi, trnavským županom a primátorom Piešťan. (Autor: md)

Kategórie boli zachované, ale pribudla nová pre najmenších – Slalom. V nej môžu byť úspešní aj technicky nadaní škôlkari, lebo programovanie robota pre túto kategóriu je realizované štyrmi tlačidlami: dopredu krok, doľava krok, doprava krok a dozadu krok. Majú ho doma mnohí škôlkari, mnohí vedia narátať do dvadsať, tak sme túto súťaž zaradili. Samozrejme, robota dodal organizátor, aby boli podmienky rovnaké pre všetkých.

Pescanrobot je poslednou previerkou robotikov SPŠE pred regionálnym kolom medzinárodnej súťaže NXP Cup EMEA v Ostrave, odkiaľ víťazi postúpia do medzinárodného finále. V tomto roku má byť finále v rumunskej Bukurešti v centrále firmy NXP, pre ochorenie COVID-19 je všetko inak. Regionálne kolo je odložené a finále tiež. Ak všetko dobre dopadne a koronavírus bude potlačený, uskutočnia sa v druhom polroku 2020. Pescanrobot mal šťastie, fungoval v duchu hesla Šťastie praje pripraveným, takže prebehol bez obmedzení.

Celkovo bolo prihlásených 24 jedno až trojčlenných družstiev v piatich kategóriách. Najviac bolo v kategórii s názvom Nočná hliadka max 17, až sedem, čo je vlastne autonómna jazda robota po stredovej čiare, s vekom maximálne 17 rokov, čo zodpovedá kategórii základné školstvo. Väčšina súťažiacich si doniesla Lego EV3 Mindstorm robota. Škola jednému účastníkovi požičala Lego robota na čas súťaže a jeden mal robota vlastnej konštrukcie.

V tejto kategórii je vidieť najväčší vplyv aktivity Robotického krúžku Piešťany na societu v základných školách. Samozrejme, aj vďaka spolupráci rodičov sme dosiahli, že žiaci majú vlastného robota, programujú ho v štandardnom jazyku a sú pripravení ísť na medzinárodnú súťaž Istrobot Bratislava alebo medzinárodný Trenčiansky robotický deň v Trenčíne. Pre COVID-19 nie je jasné, kedy v tomto roku spomínané súťaže budú, a či sa uskutočnia, ale Piešťany sú pripravené. Najvzdialenejší účastník tejto kategórie bol zo ZŠ Bojničky pri Hlohovci.

Najobsadenejšou kategóriou pre stredné školy bola kategória Autonómna formula. Mala najtvrdšie podmienky, ale aj najlepšie ceny, zabezpečil ich trnavský župan Jozef Viskupič. Autonómna jazda formulky podľa bočných čiernych čiar snímaných kamerou je obdoba jazdy najmodernejších automobilov podľa bielych bočných čiar na ceste alebo diaľnici. Najväčším orieškom je križovatka, kde žiadne čiary nie sú, ale aj zmena osvetlenia, kmitanie kamery alebo jednoducho formula v určitom bode trate odbočí z trate, hoci žiadny dôvod nie je vidieť.

Je to súťaž programátorov a tu sa asi najskôr objavia prvé aplikácie Artificial Inteligence (AI) aj na našej strednej škole. Tri družstvá pretekali s oficiálnymi formulami NXP Cup súťaže s jednoriadkovými kamerami, jedno malo robota ovládaného kitom Raspberry PI 3B+ so systémovou kamerou a jedno robota vlastnej konštrukcie s jednoriadkovou kamerou. Tento účastník mal len 13 rokov, ale má veľmi dobrého trénera, víťaza Istrobot Bratislava.

Zaujímavá bola aj kategória Voľná jazda. Súťažili v nej zástupcovia Gymnázia Pierra de Coubertina Piešťan, SPŠE Piešťany a ZŠ Bojničky. Vekovo boli blízko, ale školami vzdialení. Bolo však vidieť, že keď sa robotika stane koníčkom, nie je dôležité, na akej škole študujete. Dôležité je, ako ste ňou zaujatý. Zvíťazil zástupca ZŠ Bojničky, ktorý mal skutočne „namakaného robota“ s kamerou, ramenom, senzormi. Aj v ostatných kategóriách – Nočná hliadka min 18 a Slalom – boli tvrdé boje, lebo ceny boli zaujímavé.

Novinkou tretieho ročníka boli aj originálne medaily vyrobené 3D tlačou v tvare znaku Robotického krúžku Piešťany so zlatou, striebornou a bronzovou farbou na modrom podklade, dotvorené rezbou hlavy robota zo znaku krúžku. Pre každú kategóriu a miesto na stupňoch víťazov vyrobili organizátori podujatia inú medailu. Navrhli a vyrobili ich študenti SPŠE M. Korec a P. Drahovský.

Dôležitosť robotiky a súťaženia na školách potvrdili i osobnosti, ktoré venovali hodnotné ceny a prišli ich osobne odovzdať. Bol to skutočne bohatý deň na zážitky a riaditeľ SPŠE Jozef Kolník poďakoval všetkým hosťom za priazeň, ktorú venujú škole.

Výsledky jednotlivých kategórií sú zverejnené aj na webstránke pescanrobot.sk:

Autonómna formula:

1. Andrej Ardon, Patrik Drahovský

2. Peter Bečkasec

3. Daniel Miklovič

Nočná hliadka min 18:

1. Andrej Ardon, Patrik Drahovský

2. Peter Bachár

3. Matej Korec

Nočná hliadka max 17:

1. Matej Lörinc

2. Matej Grežďo, Simon Mihalkovič

3. Maxim Madunický, Jakub Brezovský

Voľná jazda:

1. Matej Lörinc – RobotV1

2. Soňa Ciklaminiová – Čítačka miest

3. Peter Bachár – Robot1

Slalom:

1. Jonatán Drobný

2. Peter Bucko

3. Jozef Domin

(jd), foto: (md)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav