Psičkári, zamyslite sa: Zbierate po svojich psoch?

  • Nezaradené
  • 28. februára 2020, 08:00

Pes je najlepším priateľom človeka. V dnešnej dobe je normálne so psami chodiť všade. Psičkári majú teda mnohé privilégiá, no k tým patria aj povinnosti, ako napríklad mať psa na vôdzke či po ňom zbierať exkrementy.

Koše sú umiestnené už roky, no vrecká na exkrementy chýbajú. (Autor: Mária Jančovičová)

Tieto povinnosti vyplývajú zo zákona. Z neho však vyplýva aj povinnosť pre mesto zabezpečiť špeciálne odpadkové koše na psičkármi frekventovaných miestach.

Ako sú na tom Piešťany? Koše sú možno umiestnené už roky, no vrecká na výkaly chýbajú. Mesto by ich malo dopĺňať raz za dva týždne, no minú sa rýchlejšie alebo ich nejaký prajný spoluobčan všetky vyhodí. Veľa majiteľov si zvyklo nosiť svoje vrecká, no každému sa môže stať, že si ho zabudne vziať. A takisto tu máme ľudí, ktorí jednoducho po svojich psoch zbierať nebudú. V zime exkrementy zahrabú do snehu, v lete skryjú do vysokej trávy a na jeseň zahrabú suchým lístím. Majú rôzne výhovorky, ale žiadna nie je dostačujúca, keď si znečistíte topánky pri prechádzke parkom.

Zbieranie by mala takisto odsledovať mestská polícia. Majiteľovi, ktorý po psovi výkaly nezdvihol, môže byť udelená pokuta do 33 eur v blokovom konaní ako priestupok proti verejnému poriadku.

Takýto priestupok je však veľmi ťažko preukázateľný, preto by sme sa ako občania mesta mali snažiť udržiavať čistotu a na základe svedomia si po svojom psovi zbierať, čo po ňom v parku zostalo.

Mária Jančovičová

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín