Rakovickí študenti darovali Valentína Piešťancom

  • Mladí dnes / Kultúra a spoločnosť / Školy
  • 19. februára 2020, 10:00

Deň otvorených dverí Strednej odbornej školy regionálneho rozvoja Rakovice sa aj tento rok niesol vo valentínskom duchu. Jeho aktéri k tomu ešte pridali ďalšiu hodnotu – prišli za svojimi priaznivcami z Rakovíc do Piešťan. V Elektrárni sa vo štvrtok 13. februára konala nielen veľká kvetinová šou a módna prehliadka, ale všetci, ktorí sem prišli, si mohli popásť nielen oči, ale aj žalúdok.

Kvetinová módna šou v podaní študentov Strednej odbornej školy regionálneho rozvoja Rakovice. (Autor: vd)

K dispozícii boli žiakom, ale aj dospelákom, ktorí sem zavítali, všelijaké zdravé pokrmy, nátierky, jedlá zhotovené z ekologických produktov. No a kto si chcel trošku premastiť žalúdok, mohol ochutnať jaternice, klobásky či pečené bravčové koleno. Hostili sa deti, učitelia i rodičia. Samozrejme až potom, čo si pozreli pôsobivú módnu prehliadku. Študentky a študenti odetí v spoločenských šatách mali svadobné party, venčeky či pierka, všakovaké aplikácie kvetov im krášlili účesy aj šaty. Nechýbal elegán s dámou, nad ktorou pridŕžal slnečník vytvorený z kvetov. Na pódiu bolo možné sledovať trendy v aranžovaní a dozvedieť sa, že nie farby vládnu súčasnému svetu floristiky, ale okolitá príroda, ktorá ponúka nespočetné množstvo rôznych rastliniek, halúzok, lístočkov, kvietkov. Treba sa len popozerať okolo a siahnuť práve po tom, čo je okolo nás – rozvité, čerstvé, čo vydrží.

Vo vedľajšej miestnosti bola vytvorená galéria. Na stenách i v rámci výstavných exponátov Elektrárne boli inštalované umelecké floristické diela vytvorené z machu, kamienkov, suchých plodov, kvetov a rôznych iných materiálov, ktoré sú trváce. Mach, ktorý dominoval na každom obraze, bol nádherne skombinovaný s inými prírodnými materiálmi, takže vytváral plastické umelecké diela. Tieto obrazy vraj nemôžu byť vystavené na príliš slnečnom mieste, aby mach nevybledol. Ale to bol asi jediný nedostatok krásnych obrazov. Bolo možné sledovať aj študenta, ako takéto dielo vzniká.

Okrem toho si mohli návštevníci vyskúšať samotné aranžovanie – vyrobiť si Valentínku alebo čokoľvek z pripravených materiálov. Študenti každému poradili, pomohli. A tým, ktorým sa nežiadalo skúšať si vlastnú tvorivosť, poradili, aby si vybrali nejaké hotové dielko, prípadne kvet ako pamiatku na tento tvorivý deň. Mohli sa tiež odfotiť pri nádhernej kvetinovej fotostene.

Deti sa zaujímali aj o výrobu jedál. Kto bol smädný, mohol sa obslúžiť alebo požiadať o nápoj niektorú zo študentiek, ktorej je blízky regionálny cestovný ruch a vie, že do neho patrí aj uctenie si svojho hosťa. O svoje zručnosti sa podelil so záujemcami aj majster Slovenska v hre boccia, Peter Varga, ktorý tu mal spolu so spolužiačkou vyhradené stanovisko pre paralympijský šport, v ktorom je Peter výnimočný a ktorý mu sedí najlepšie zo všetkých športov. Je tiež študentom rakovickej strednej školy a je na to patrične hrdý.

Aj ďalšie slečny, ktoré sa nám predstavili, sa usilovne pripravujú ako aranžérky na učňovské skúšky a tie, ktoré boli vo štvrtok v Elektrárni, chcú pokračovať v nadstavbovom štúdiu. Pritom jedna z nich pochádza z Ukrajiny, býva na internáte, čo považuje za vynikajúcu službu študentom, ktorí sú zo vzdialenejších končín.

Okrem spomínaných trendov v aranžovaní sa návštevníci tejto valentínskej akcie rakovických študentov a ich vyučujúcich mohli zabaviť, dozvedieť sa rady pre tvorbu peknej záhradky a priučiť sa marketingu na sociálnych sieťach. No a ten, čo sa zaujímal o vedecké bádanie či skúmanie, mohol si na jednom z pracovísk vyskúšať bio pokusy – uvidieť pod mikroskopom rôzne časti rastliniek, ich pletivá a poradiť sa s mladými botanikmi a ich učiteľom o záležitostiach jednej z najkrajších vied.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel