Čajky by Bradatým bratom z Ratnovskej zátoky nedali „lajky“!

Na hniezdištiach vzácnych operencoch na Sĺňave napáchali obrovské škody, na sociálnej sieti drzo ohlasujú opätovné zahájenie sezóny. Bradatí bratia ešte v januári uviedli, že už čoskoro zverejnia dátum znovuotvorenia ich načierno prestavaného areálu v Ratnovskej zátoke. To však budú musieť ešte raz absolvovať prerokovanie správneho deliktu a vypočuť si rozhodnutie stavebného úradu v Piešťanoch o 150-tisícovej pokute, ale snáď aj o odstránení čiernych stavieb. V súvislosti s ochranou prírody bradáčov“ preveruje už aj prokurátor.

Množstvo ľudí, hlasná hudba, svetelné a zvukové efekty. Realita minulého leta v Ratnovskej zátoke. (Autor: FB Bearded Brothers WakeSoul)

Patrik Masár a Džemil Šefkii, spoločníci v nitrianskej firme Labonte, ktorá v súčasnosti Ratnovskú zátoku prevádzkuje sa právoplatnému rozhodnutiu o udelení 150-tisícevej pokuty zatiaľ vyhli. Prvýkrát v lete, keď sa odvolali voči pokute udelenej piešťanským stavebným úradom na nadriadený úrad – okresný úrad v Trnave.  

Po polroku je však všetko späť a o osude party zátoky Wakesoul Ratnovská zátoka sa bude opäť rozhodovať na stavebnom úrade v Piešťanoch. I tu si však minulý týždeň P. Masár zabezpečil malý odklad. Na správne konanie namiesto seba poslal „práceneschopenku“. Radnica tak presunula správne konanie na začiatok budúceho mesiaca.

Jedna z čiernych stavieb (foto: FB Bearded Brothers WakeSoul)

V prípade udelenia pokuty však Masára zrejme čaká i rozhodnutie o odstránení čiernych stavieb. Ide o bazén s nadväzujúcou spevnenou plochou, terasu so sociálnym zariadením, uzatvorenie pôvodnej terasy, skladový kontajner, dvadsať betónových platní, stavba plážového bufetu, rozšírenie – prístavba vstupného objektu.

Masára však zrejme čakajú aj problémy s generálnou prokuratúrou v súvislosti s ochranou prírody. Ako nás informoval ochranár prírody Erich Kubica, vyžiadali si od neho podklady v súvislosti s vyčíslením škôd na úbytku hniezdiacich operencov na vtáčom ostrove.

Chavkoše nočné (foto: Erich Kubica )

Ako nás ochranár informoval, v lokalite chránenej Sĺňavy u najvzácnejších druhov ide o štyridsaťpercentný pokles hniezdenia chavkoša nočného, rybára riečneho, čajky čiernohlavej a čajky bielohlavej. Škodu na týchto druhoch ohodnotili ochranári pre prokurátora na sumu 80-tisíc eur.

Ešte dramatickejší pokles hniezdenia nastal u čajky smejivej, u ktorej odhadli úbytok hniezd až o 70-tisíc párov. Predstavuje to škody v celkovej spoločenskej hodnote tohto operenca dokopy 1,5 milióna eur.

To je podľa slov Ericha Kubicu vizitka jednej diskotékovej sezóny v Ratnovskej zátoke.

Ak by však aj hlučným zábavám s laserovými efektmi v Ratnovskej zátoke nastal rázny koniec, podľa Kubicu bude trvať roky, kým sa všetko vráti do stavu hniezdenia na Sĺňave pred rokom 2019.

Podľa ochranára sa na Vtáčom ostrove objavil aj nový úkaz, ktorý tam pred spustením bujarých diskoték v Ratnovskej zátoke nikdy nebol.

Čajky totiž podobne ako straky milujú pestrofarebné trblietavé predmety. A tak sa v ich hniezdach začali minulý roku zjavovať injekčné striekačky.

Wakesoul a chránená Sĺňava nejde k sebe dopasovať

Vodná nádrž Sĺňava vznikla v 50. rokoch minulého storočia ako súčasť Vážskej kaskády s úlohou regulácie hladiny Váhu a možnosťou plavby veľkých lodí cez jej plavebnú komoru, ale tiež aj ako hydroelektráreň.

Časom začala slúžiť pre rôzne druhy vodných športov, spomenieme jachtárstvo, veslárstvo, ale i vodný motošport.

V 80. rokoch minulého storočia vznikol aj vodnolyžiarsky areál v Ratnovskej zátoke. Jednou z jeho úloh bolo, aby vodní lyžiari nemuseli pri svojom športovaní používať motorové člny, ktoré sa pre tento druh športu vyznačujú veľkým výkonom motora a značnou hlučnosťou. Sĺňava nikdy neslúžila na veľké hromadné rekreačné účely.

Kolónia hniezdiacich čajok na ostrove (foto: Erich Kubica )

Novovzniknutá vodná plocha prilákala aj migrujúce vtáky ako miesto oddychu pri ich ceste. Neskôr sa stala zimoviskom pre operence zo severnej Európy a letným hniezdiskom pre vtáctvo z juhu. Niektoré si tu však našli trvalý domov. Na Vtáčom ostrove bolo zaznamenané hniezdenie rybára veľkého, čajky čiernohlavej, ale aj veľkých morských čajok. Svoj domov tu našli čajka sivá či striebristá.

To bol aj dôvod, prečo sa o túto lokalitu začali zaujímať ochranári. Sĺňava bola najprv v 80. rokoch chránenou štúdijnou plochou, neskôr chráneným vtáčím územím a po vstupe Slovenska do Európskej únie ju zaradili medzi významné vtáčie lokality v rámci Európy a začlenili ako mimoriadne dôležitú oblasť do Natura 2000, s čím súviselo aj zriadenie štvrtého pásma ochrany prírody.

Spoločnosť sa musí rozhodnúť, aké sú jej priority. Či budovať zábavné parky v krehkom ekosystéme, alebo chrániť prírodu s ohľadom na ďalšie generácie.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek