Hasiči a obec Rakovice pripravili parádnu zabíjačku

  • Spravodajstvo
  • 6. februára 2020, 00:01

V Rakoviciach sa v sobotu 25. januára hostili a bavili nielen obyvatelia obce, ale aj zo širokého okolia. O šiestej ráno sa začala na dvore miestneho pohostinstva obecná zabíjačka. Skvelá akcia sa uskutočnila za výborného počasia, zorganizovala ju obec Rakovice v spolupráci s miestnym dobrovoľným hasičským zborom.

Postarali sa o parádnu zabíjačku (Autor: archív obce)

Všetko sa začalo už pred šiestou hodinou, keď rakovickí hasiči rozkúrili v troch kotloch, nachystali potrebné veci a inštrumenty na hladký a bezproblémový priebeh podujatia a, samozrejme, pripravili sa na prívoz asi 200-kilového prasiatka z PVOD Kočín. Potom prišiel na rad hlavný mäsiar Janko Burda, ktorý spolu s pomocníkmi Miroslavom Masárom, Milanom Chnápkom a ďalšími previedli akt usmrtenia, opálenia, umytia a zavesenie prasiatka na rám.

Medzitým kuriči, respektíve obsluha kotlov, zabezpečili všetko, aby sa postupne mohli napĺňať materiálom na výrobu zabíjačkových špecialít. Organizačne túto akciu zabezpečovali Janko Hevier st. a Ivan Strýček, predseda a pokladník hasičov. Postupne všetci zainteresovaní pracovali na výrobe špecialít – podbradkov, klobás, jaterníc, zabíjačkovej kaše, pravej zabíjačkovej kapustnice a mäsa na pečenie.

Pred obedom sa začalo veľké pečenie a konečná úprava zabíjačkových výrobkov a špecialít. Na záver týchto prác sa pripravovali ochutnávkové porcie na predaj – kapustnica, klobásy, jaternice, kaša a pečené mäso. Všetci občania boli pozvaní na ochutnávku, ktorá mala začiatok o 15:00 v priestoroch požiarnej zbrojnice. Predaj porcií mali pod patrónom hasičky Štefka Hevierová, Danka Masárová a Aja Magalová. Výťažok z predaja použijú hasiči na pokrytie nákladov svojej činnosti a opravu techniky.

Na ochutnávku prišli nielen Rakovičania, ale aj obyvatelia okolitých obcí, ktorí si veľmi pochvaľovali špeciality a príjemnú atmosféru. Spoločné stretnutie umocňovala reprodukovaná hudba a varené vínko. Po krásnom posedení a postupne sa skrývajúcich slnečných lúčoch prítomní odchádzali a mysleli na to, ako si túto atmosféru fašiangovej obecnej zabíjačky určite prídu vychutnať aj o rok.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava