Nájdu kotlebovci v Piešťanoch svojich priaznivcov?

Po fiasku na východnom Slovensku, kde kotlebovcom domáci svojou prítomnosťou zrušili mítingy, lebo ich počtom mnohonásobne prevýšili, sa pohrobkovia slovenského fašistického štátu presúvajú na západ Slovenska. Akoby im nestačilo, že ich v závere minulého roka vyhnali kopaničiari a s dlhým nosom utekali nielen z Myjavy, ale i zo Starej Turej. V piatok 31. januára mieria do Piešťan vyskúšať miestnych z tolerancie k ich ideológii plnej nenávisti a rasizmu.


Kopaničiari v decembri ukázali, čo si myslia o fašistoch. Tento týždeň sú na rade Piešťanci. (Autor: Daniel Pecka)

Svoj míting si naplánovali v budove Malej scény Mestského kultúrneho strediska na Ulici A. Dubčeka v Piešťanoch. A to len pár dní potom, ako sme si v našom meste pripomenuli zavraždenie 1063 Piešťancov počas obdobia fašistického Slovenského štátu, ktorý kotlebovci verejne uctievajú.

Proti úmyslu kotlebovcov sa však už ozývajú mladí aktivisti. „Do nášho mesta príde strana, ktorá šíri nenávisť a strach, a my nemôžeme ostať ticho. Dňa 31. januára sa v MsKS uskutoční predvolebný míting ĽSNS. Budeme tam a ukážeme, že v Piešťanoch zlo nechceme,“ konštatujú aktivisti z piešťanského okruhu na svojej stránke na sociálnej sieti.

V minulosti sa kotlebovci už pokúsili zorganizovať stretnutie v piešťanských mestských kultúrnych zariadeniach. I keď exprimátora Miloša Tamajku sme za štyri roky za málo čo chválili, v tomto prípade si pochvalu zaslúžil. Aj napriek tlaku, že sú vraj kotlebovci regulárnou stranou, im mestské priestory neprenajal, a tak sa museli pobrať niekam do zapadnutej dedinky na Považí.

I na túto okolnosť sa odvolávajú aktivisti a adresujú mestu svoj odkaz. „Obraciame sa na mesto so žiadosťou o zamedzenie možnosti propagácie extrémistickej a lživej rétoriky fašistickej strany v priestoroch spravovaných samosprávou. Pre nás a ďalších ľudí, ktorí si vážia hodnoty demokracie a slobodu jednotlivca, ide o zoskupenie, ktoré dlhodobo ospevuje fašistický Slovenský štát, pôsobenie Tisa, znevažuje SNP a zľahčuje holokaust. Neponúka riešenia, len šíri strach,“ uvádzajú na svojej facebookovej stránke.

Do boja proti rasizmu sa zapojili i tri piešťanské pohostinstvá v rámci hudobného projektu s názvom Slovenská krčma, ktorý organizuje Pohoda Festival. „Sme presvedčení, že väčšina návštevníkov krčiem na Slovensku nie sú rasisti a nestotožňujú sa s fašistickými názormi. Práve na ľudí z krčiem sa odvolával Robert Fico pri svojom schvaľovaní výrokov exposlanca Mazureka,“ píše dôvody organizátor.

Vystúpenie kapiel v rámci tohto projektu sa v Piešťanoch uskutoční v Kursalone, U čiernej pani a v Pivovare ŽiWell. „Pripájame sa k podujatiu. Mimoriadny koncert proti rasizmu odohráme 8. februára U čiernej pani,“ píše na svojej stránke piešťanská kapela Slniečko alebo Punto & rybacé hlavy.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav