Centrom protifašistického odboja v regióne sú po desiatkach rokov od SNP opäť neďaleké kopanice.

Na Mikulášsku nádielku, ktorú si zo Starej Turej kotlebov europoslanec Milan Uhrík odniesol, tak skoro nezabudne. Zhromaždenie, kde (ako ohlásila moderátorka) bol europoslanec Uhrík hlavnou hviezdou večera, vypískali miestni. Podujatie ohlásené na dve hodiny nakoniec trvalo zhruba tridsať minút. Uhrík z neho zutekal v sprievode štvorčlennej ochranky. Po Milanovi Mazurekovi, ktorého ešte v utorok vypískali na Myjave, je Milan Uhrík druhým popredným predstaviteľom Kotlebovcov – Ľudovej strany Naše Slovensko, ktorému kopaničiari dali cítiť svoju nepriazeň. Odkázali mu, že je nevítaným hosťom v kraji povstalcov.


„Klamete, Ďurica (hovorca strany) je fašista, Choďte domov, nacistov tu nechceme,“ vyzývali kotlebovcov kopaničiari (Autor: Šimon)

„My, občania žijúci v meste Stará Turá a vyznávajúci hodnoty slobody, tolerancie a demokracie, sme pobúrení, že strana s predstaviteľmi, ktorí dokázateľne koketovali s ideológiami popierajúcimi základné ľudské práva, rovnosť a demokraciu, si robí politický míting v kraji, ktorý je úzko spätý s odkazom SNP a ktorý počas druhej svetovej vojny kruto doplatil na fašistickú ideológiu,“ zverejnili pred stretnutím organizátori protimanifestácie na sociálnej sieti.

Kopaničiari ukázali čo si myslia o fašistoch (autor: Daniel Pecka)

„Preto Vás prosíme o prejav spolupatričnosti a v prípade, že budete mať čas, radi Vás uvidíme na protestnom zhromaždení, ktoré organizujeme v spolupráci s viacerými združeniami v piatok 6.decembra 2019 od 18.00 h na cimburí za Pamätníkom padlým v 2. sv. vojne pri Námestí slobody,“ doplnili vo svojej výzve organizátori z OZ Ó Turá, OZ Staroturanský okrášľovací spolok, OZ Neofelis, OZ Kultúrne a komunitné centrum Tu, Miestna organizácia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov a OZ Železničné múzeum Stará Turá.

Europoslanec  Uhrík sa vo svojom príhovore pred par desiatkami  priaznivcov venoval najmä strašeniu ľudí pred transexuálmi, komunitou LGBT a utečencami. O slobode slova rečnil z tribúny neonacistický spevák Ondrej Ďurica, v súčasnosti hovorca Kotlebovcov – Ľudovej strany Naše Slovensko

(autor videa: Daniel Pecka)

Na čo sa z radou protestujúcich kopaničiarov ozývalo najmä – „klamete, Ďurica (hovorca strany) je fašista, Choďte domov, nacistov tu nechceme“.

Uhrík v sprievode štvorčlennej ochranky z námestia ušiel (autor: Šimon)

Nakoniec Uhrík svoje vystúpenie vzdal a v sprievode  štvorčlennej ochranky sa z námestia vytratil. Pri tom ho ešte vytrúbili i okoloidúci vodiči na ceste.

Paradoxom vystúpenia kotlebových fašistov bol i fakt, že sa uskutočnilo na mieste, kde kedysi stála židovská synagóga

Účastník protestu Daniel Pecka: ĽSNS útočí a búri ľudí proti inakosti tak, ako to robili nacisti!

K účasti na proteste ma viedlo hlavne to, že vidím ako ĽSNS zneužíva bežných ľudí a ich nevedomosť. Tým v žiadnom prípade nevravím, že sú hlúpi, len nemali tú možnosť vidieť ako niektoré veci naozaj fungujú. Žijú vo svojej sociálnej bubline, v ktorej sa každý deň snažia zarobiť si na živobytie a každý z nich chce lepšie pre seba a svojich blízkych. ĽSNS takémuto človeku ponúka na oko jednoduché a rýchle riešenie problémov, ktoré „má“.

Tieto riešenia sú však len zdanie – problém stolára na dedine totiž nie je “cigán”,  ktorý mu podľa Kotlebovcov môže ukradnúť laty, ale byrokracia a nefunkčnosť úradov, dane, ktoré platí a vláda ich rozkráda. Tá vláda, s ktorou ĽSNS spoločne hlasuje o nezmyselných, populistických a protiústavných zákonoch.

ĽSNS je strana, ktorá namiesto toho, aby bojovala proti skutočným problémom v tejto krajine – korupcii, vraždám žien, novinárov, lustrovaniu novinárov a sudcov, zničenému zdravotníctvu a školstvu, vytvára ilúziu problému, ktorý tu nie je a tento problém podsúva verejnosti.

Tvorí strach voči neznámemu a hádže špinu všade, kde im to môže nahrať politické body tak, ako to robili komunisti. Útočí a búri ľudí proti inakosti tak, ako to robili nacisti. Podnecuje násilie. Ich činnosť sú len frázy a heslá.

V ĽSNS sa oháňajú vyjadreniami o tom, ako chcú dobre pre celé Slovensko a všetkých Slovákov, ale na včerajšom proteste hovorili ako ich “žiadny z tých krikľúňov nezaujíma“. Tak označili nás, čo sme stáli na druhej strane „barikády“. Najhoršie na tom je, že ich politická činnosť, vyjadrenia, a to čo hovoria, alebo na sociálnych sieťach zdieľajú ich jednotlivci, jasne ukazuje, že súhlasia s ideológiou, kvôli ktorej zomierali predkovia všetkých ľudí z tohto kraja. Pre tých ľudí tu stoja pomníky. Oni ironicky šíria svoj vplyv na Námestí slobody v Starej Turej.

0 Shares

Najnovšie správy

Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 28. apríla 2024
Meniny má Jarmila, zajtra Lea