Oblastná organizácia cestovného ruchu so zámerom reštartu turizmu

  • Piešťany / Spravodajstvo / Región
  • 25. januára 2020, 08:09

Po rokoch stagnácie Oblastnej organizácie cestovného ruchu Rezort Piešťany (Rezort), keď ju ovládal bývalý primátor Miloš Tamajka, ale hlavne exposlanec Tomáš Hudcovič, sa jej činnosť opäť rozbieha. Jednoduché to však nebolo. Výraznú stopa marazmu, ktorá tu po bývalých čelných predstaviteľoch mesta a Rezortu zostala, nebolo jednoduché upratať. Rezort v minulom roku prešiel najmä kompletnou personálnou obmenou a prvé výsledky sa začínajú už dostavovať. Rezort sa rozšíril o ďalších významných členov.


Rezort chce na svojej webovej stránke prezentovať, najmä čo sa dá robiť v destinácii Piešťany. (Autor: red)

Cesta k zmene však nebola jednoduchá. Nové vedenie radnice spolu s mestským zastupiteľstvom sa najprv muselo v úvode roka 2019 vysporiadať zo zlým hospodárením výmenou predsedu predstavenstva.

Zastupiteľstvo zvolené v novembri 2018 v úvode minulého roka nominovalo do predstavenstva Rezortu poslankyňu Zuzanu Svrčekovú. Tá však aj na základe svojich nevhodných vyjadrení na adresu členov Rezortu z okolitých samospráv, ktorých prirovnala k myšiam, čo vyjedajú z piešťanského koláča, nezískala dôveru valného zhromaždenia. Do funkcie i z toho dôvodu napriek nominácii zastupiteľstva nebola zvolená.

Nový predseda predstavenstva Rezort Piešťany, viceprimátor Michal Bezák

Valné zhromaždenie zložené z členov Rezortu následne požadovalo, aby Piešťany nominovali serióznejšieho predsedu predstavenstva, ako bola pre nich Svrčeková. To sa aj stalo a vedenia Rezortu sa v máji ujal nový piešťanský viceprimátor Michal Bezák. Ten sa však najprv musel vysporiadať s problémami vo financiách organizácie. Štát požadoval vrátiť späť 50-tisíc eur z dotácie, ktorú poskytol na činnosť Rezortu v roku 2018 a na účte z roku 2018 zostalo tiež nevyčerpaných ďalších 50-tisíc z príspevku členov organizácie.

Aby problémov nebolo málo, v júni sa rozhodol odísť do dôchodku dlhoročný výkonný riaditeľ Rezortu Štefan Šiška. A tak sa leto, keď organizácia cestovného ruchu mala naplno zaberať pri propagácii mesta a podpore turistiky, nieslo najmä v znamení personálnych zmien a výberového konania na post riaditeľa.

Nová riaditeľka Rezort Piešťany Tatiana Nevolná

Do Rezortu vstúpilo päť nových členov

V auguste po výberovom konaní sa funkcie výkonnej riaditeľky chopila Tatiana Nevolná. Rezort tak mohol konečne začať plnohodnotne fungovať. To sa hneď aj prejavilo napríklad na rozšírení členov Rezortu. V novembri pristúpil k členstvu prevádzkovateľ Hotela Park Avenue a v decembri obec Banka. Tým sa rozširovanie členov neskončilo. Pre rok 2020 ohlásili vstup do Rezortu obce Bašovce, Ratnovce a mesto Vrbové.

V roku 2020 tak Rezort budú tvoriť mesto Piešťany, Slovenské liečebné kúpele Piešťany, združenie Mikroregión nad Holeškou, hotely Park a Park Avenue, Zuckmann Villa, reštaurácia La Musica, vydavateľstvo WINTER média, obce Veľké Orvište, Ostrov, Moravany nad Váhom, Banka, Ratnovce, Bašovce a jediné mesto v okrese okrem Piešťan – Vrbové. To je dohromady pätnásť členov.

Rezort v roku 2020 plánuje hospodáriť s rozpočtom 255-tisíc eur, pričom členský príspevok od mesta je stotistisíc. Od Kúpeľov Piešťany príde 12-tisíc eur, Veľké Orvište a Mikroregión nad Holeškou prispeli na chod po dvetisíc eur a zvyšok členov po tisícke. Štát chod Rezortu v roku 2020 zadotuje sumou 128-tisíc eur.

Hlavné témy pre rok 2020

Rezort sa plánuje zúčastniť v roku 2020 na výstavách a trhoch cestovného ruchu vo Viedni, Bratislave, Drážďanoch, Prahe, Budapešti, Ostrave, Berlíne, Kyjeve a Barcelone.

Plánuje nový facelift (vzhľad a dizajn) webovej stránky – bude mať inú štruktúru, na pravidelnej báze bude návštevníkom prinášať tipy na výlety v Piešťanoch a okolí, doplnené fotografiami a videom.

Stránka viac nebude fungovať ako databáza rôznych prevádzok v Piešťanoch, ale ako zdroj, čo sa dá robiť v destinácii kúpeľného mesta a prezentovať bude zaujímavé tipy. Členovia by mali byť výrazne zvýhodnení, nakoľko sa vždy bude odporúčať ubytovanie u nich alebo návšteva ich gastro prevádzky.

Vznikne Newsletter (informačný e-mail či tlačený leták) – pravidelné posielanie tipov na výlety a podujatia v Piešťanoch a okolí aj v e-mailovej podobe. Chýbať nebude vždy tip na návštevu jedného z členov Rezortu.

S prezentáciou regiónu vo Viedni pomáhali aj študenti hotelovej akadémie A. Wintera

Rezort má v pláne propagovať „Gastro potulky Piešťanmi“ – výber toho najlepšieho, čo v Piešťanoch máme, odporúčania na gastro zážitky, spracovanie letáku, online kampane cielené na návštevníkov, ktorí prichádzajú do Piešťan počas významných podujatí, ako sú napríklad akcie typu Grape, Otvorenie letnej kúpeľnej sezóny či Piešťanské Zlaté stuhy.

Tiež chce vytvoriť brožúru pre MICE (stretnutia, podujatia a stimuly pre cestovný ruch) možnosti v Piešťanoch. Mesto má niekoľko konferenčných priestorov, krásne prostredie, veľa možností na doplnkové aktivity a športové vyžitie. Dostupnosť z Bratislavy je len 45 minút. Piešťany majú všetky predpoklady na to, aby sa stali vyhľadávanou MICE destináciou.

Rezort plánuje pre samosprávy v spolupráci s PR agentúrou vyhľadať zaujímavé miesta a príbehy v členských obciach a mestách, napísať o tom článok, ktorý následne bude Rezort ponúkať médiám.

Tiež chce osloviť a pozývať zahraničných novinárov hlavne zo zdrojových trhov v spolupráci s ministerstvom a veľvyslanectvami.

Zľava: riaditeľka Rezortu Piešťany Tatiana Nevolná, trnavský župan Jozef Viskupič a Marianna Ďuriš Schweitzerová zo Slovenských liečebných kúpeľov Piešťany. Obe dámy sa na výstave o Viedni prezentovali v krakovianskych krojoch zapožičaných zo súkromného etnografického múzea Za Krakovskú bránu.

Vytvorenie značky Piešťansko

Cieľom projektu je vytvorenie a registrácia značky regionálnych produktov a služieb Piešťansko, jej propagácia, implementácia na trh vytvorením podmienok pre jej rast aj udržateľnosť do budúcnosti v spolupráci s Mikroregiónom nad Holeškou. Produkt Rezortu „Nasleduj čiaru!“ je zábavná hra pre deti v uliciach Piešťan a členských obciach. Celý projekt by odštartoval súťažou na základných a umeleckých školách. Deti by navrhli rôzne kreslené prekážky a úlohy do vopred vybraného priestoru, ten by bol v pôdoryse prekreslený na výkresy, ktoré by deti dotvorili. Víťazné kresby by sa po diskusii s odborníkmi prekreslili do reálnej podoby na vyhradenom chodníku (priestore).

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila