Dlhovekým kráskam sa v piešťanskej rodine darí

  • Kultúra a spoločnosť / Reportáž / Piešťany
  • 25. januára 2020, 08:28

Mať doma korytnačku je záväzok na celý život. Ak sa o ňu staráte dobre, môže sa vám odvďačiť tak, ako sa rodine Piešťanky Kataríny Petrovičovej odvďačila ich obľúbená korytnačia mama Pištinka. Pred dvomi rokmi zniesla už druhú znášku vajíčok. Korytnačkám sa u Petrovičovcov darí, opäť majú rozmnoženú početnú rodinku. Trojmesačné „miminká“ sa majú k svetu, majitelia im hľadajú rodiny, kde by ich mali rovnako radi a chovali ich ako v bavlnke.


Korytnačie bábätko by sa možno zmestilo do zápalkovej škatuľky. (Autor: archív rodiny Petrovičovcov)

U Petrovičovcov majú korytnačky suchozemské, latinský názov Geochelone pardalis. „Majú tri mesiace, krásne jedia a sú veľmi živé. Pri tomto druhu nepotrebujete vybavovať žiadne Cites ‚papiere‘ ako pri ďalších druhoch, tento druh korytnačiek nezimuje,“ uviedla majiteľka.

Tieto dlhoveké krásky u nás poznáme skôr pod menom korytnačky leopardie. Ich pôvodný domov je v Afrike, na Slovensko malých „leopardíkov“ s pancierom dovážajú alebo sa dajú kúpiť u chovateľov. „My máme korytnačky od roku 2013 a na naše veľké prekvapenie sme mali v roku 2018 aj prírastok. Naša Pištinka nakládla v septembri 2017 jedenásť vajíčok. Jedno sa nám v januári vyliahlo,“ povedala Katarína Petrovičová.

U korytnačiek je prvá znáška väčšinou problematická, vajíčka bývajú neoplodnené, teda prázdne. „Aj v našom prípade to bolo podobne, až na jedno. Ale aj to je úspech, pretože samička bola oveľa väčšia ako samčeky,“ upresnila chovateľka. Korytnačky medzi sebou nemajú vyhradeného jedného partnera, preto je najlepšie, ak je ich viac pohromade. Máte istotu, že sa navzájom zapáčia. Petrovičovci majú dve samičky a troch samčekov. Keď kupujete mláďatká, nikdy neviete, či to je samček alebo samička. Treba počkať štyri až sedem rokov, keď je možné rozlíšiť pohlavie. Je to trošku aj lotéria, či sa podarí vybrať „správne“.

Podľa Piešťanky je chov korytnačiek náročný, treba si preštudovať veľa článkov, zbierať skúsenosti od iných chovateľov, aby mohli byť spokojné, aj keď nežijú vo voľnej prírode. A treba si uvedomiť, že korytnačka je „kamarát“ na celý život, v dobrých podmienkach sa dožíva vyše 50 rokov.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj