Nebezpečné stromy na ceste za Krakovanmi konečne odstraňujú

Nebezpečné vyschnuté orechy na ceste za Krakovanmi v smere na Čachtice začali cestári konečne odstraňovať. Doteraz ich v prípade veterných smrští a búrok likvidovala samotná príroda, a to spôsobom, že ich pád mohol byť nebezpečný pre prechádzajúcich motoristov.


Vyschnuté orechy na ceste za Krakovanmi v smere na Čachtice cestári odstránili. (Autor: pror)

Na najprv len napílené a neskôr i vyschnuté desiatky orechov na tomto úseku cesty redakcia Piešťanského týždňa upozorňuje zodpovedných už niekoľko rokov.

Ešte v roku 2017 sme priniesli informáciu o tom, že orechy boli napílené v spodnej časti kmeňov pravdepodobne motorovou pílou v niektorých prípadoch až do polovice hrúbky kmeňa. Najmä počas búrok a silných vetrov už vtedy hrozilo veľké riziko pádu asi 50-ročných oslabených stromov.

„Koncom mája neznámy páchateľ napílil kmene 32 stromov, lemujúcich cestu za Krakovanmi. Správa a údržba ciest Trnavského samosprávneho kraja sa rozhodla ich pre bezpečnosť odstrániť,“ poslali nám stanovisko v roku 2017 cestári.

Prešiel rok a stromy stáli na svojom mieste, navyše začali vysychať. A tak sme sa opäť u krajských cestárov informovali. „Aktuálne ešte čakáme na udelenie súhlasu na výrub spomínaných stromov,“ informovala nás v auguste 2018 Martina Machala zo Správy a údržby ciest TTSK.

Až prišiel rok 2019 a v auguste sa piešťanským regiónom prehnala veterná smršť. Príroda začala sama selektovať zdravé orechy od poškodených, avšak spôsobom pre motoristov nebezpečným. Akoby len zázrakom v tej chvíli, keď začali majestátne sucháre pod náporom vetra padať na cestu, neprechádzalo tadiaľ žiadne auto.

„Kedy a v akom časovom horizonte zabezpečíte bezpečnosť pohybu na tejto ceste a odstránite poškodené a po dvoch rokoch už aj z veľkej časti spráchnivené a vyschnuté stromy? Ide minimálne o 32 kusov veľkých orechov,“ pýtali sme sa minulý rok po veternej smršti opäť, tentoraz však priamo trnavského župana Jozefa Viskupiča, ktorý nám riešenie situácie prisľúbil.

A tak sa motoristická verejnosť po troch rokoch od napílenia stromov neznámym páchateľom konečne dočkala ich odstránenia. V prípade väčších poryvov vetra bude jazda v tomto úseku o čosi bezpečnejšia.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava