Školská bubnovačka otvára tému násilia na deťoch

Vzali do rúk bubny, tamburíny, hrkálky, rumba gule a ďalšie originálne i vlastnoručne vyrobené hudobné nástroje, ktoré robia čo najväčší hluk, a vyrobili taký „rámus“, že ich bolo naozaj počuť. A to bolo presne cieľom Bubnovačky, ktorá sa v utorok 19. novembra rozliehala priestormi Spojenej školy Piešťany.

Deti robili poriadny hluk, aby ich bolo čo najviac počuť. foto: archív SPŠPN

Žiaci i učitelia sa aj tento rok zapojili do akcie s názvom Bubnovačka – Aby bolo deti lepšie počuť, ktorú organizuje nezisková organizácia Centrum Slniečko v partnerstve s Národným koordinačným strediskom pre riešenie problematiky násilia na deťoch.

Cieľom stretnutia, ktoré sa súčasne uskutočnilo vo vyše 270 materských, základných a stredných školách, je otvoriť tému prevencie násilia a ochrany detí pred násilím, aby deti rozumeli emóciám, ktoré násilné správanie vyvoláva, aby vedeli na situácie správne zareagovať a aby dokázali v prípade potreby požiadať o pomoc dospelého.

Deti sa často môžu stretnúť s ponižovaním, vysmievaním či napríklad vylučovaním z kolektívu, preto je dôležité, aby vedeli, na koho sa môžu obrátiť a kde nájdu pomoc. Na dospelých potom je, aby tieto deti skutočne vypočuli. „V mnohých prípadoch totiž deti prehovoria alebo vysielajú signály, žiadosti o pomoc, ale ak ich nepočúvame, nepochopíme alebo problém bagatelizujeme, dieťa sa už neodváži ďalej o svojom probléme hovoriť a zostáva s nim osamotené. Práve počúvaním detského hlasu môžeme začať deti lepšie chrániť,“ hovorí v oficiálnom vyjadrení Mariana Kováčová, riaditeľka Centra Slniečko.

Po utorkovej prednáške, kde boli žiaci poučení o prejavoch šikany, kyberšikany či nevhodného správania, ako je posmievanie sa pre zovňajšok, rodinu, pôvod a podobne, sa rozozneli budovy spojenej školy na Žilinskej ceste i Valovej ulici a deti bolo počuť, pretože ticho v takomto prípade skutočne nič nerieši.

(am)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava