Piešťanskí gymnazisti uspeli vo Francúzsku

  • Mladí dnes / Školy
  • 12. októbra 2019, 08:00

V krásnom prostredí francúzskeho Mâconu sa uskutočnilo 12. fórum škôl Pierra de Coubertina, na ktorom sa stretlo 24 delegácií z 22 krajín sveta. Nechýbali ani zástupcovia z Piešťan.

Tímy predviedli svoje národné tance. (Autor: archiv autora)

Gymnázium Pierra de Coubertina sa na ňom zúčastnilo v zložení: Barbora Blštáková (5. B), Tereza Kublová a Natália Pločeková (oktáva), Ema Višňovská (4. B), Andrej Beňačka, Juraj Štefanka (4. C) a Adam Aponyi (3. C) pod vedením učiteľky Evy Corticelli.

Počas celého týždňa sme spoznali mnohé kultúry, vytvorili si medzinárodné priateľstvá a prezentovali Piešťany a Slovensko ostatným krajinám. Hlavnou ideou bolo šírenie olympijských ideálov, preto sa športové súťaženie nieslo v duchu rešpektovania súpera a prekonávania vlastných hraníc. Behali sme, skákali do diaľky starovekým štýlom, t.j. s kilovým závažím, plávali, hrali paralympijský petanque, basketbal či stolný tenis sediac na invalidných vozíkoch. V rámci súťažných disciplín sme sa všetci umiestnili na popredných priečkach a odniesli si ocenenie „Coubertin Award“.

Všetci sme boli rozhodení do skupín, keďže cieľom bola spolupráca a nadviazanie kontaktov so študentmi z iných krajín. Ubytovaní sme boli taktiež separátne. Napríklad Andrej zdieľal izbu s Nemcom, Indom a Keňanom a Ema s dievčatami z Japonska a Poľska.

Ako delegácia sme spoločne absolvovali sprievod cez mesto Mâcon v tradičných myjavských krojoch a nakoniec sme zatancovali na námestí ľudový tanec. Slovensko sme odprezentovali v tom najlepšom svetle na tzv. Mini Expe, výstave, kde mala každá delegácia svoj stánok s tým najzaujímavejším zo svojej krajiny. Jedla, ale i suvenírov bolo všade neúrekom.

To najkrajšie z oblasti Burgundska sme mali možnosť vidieť počas návštevy stredovekého mesta Cluny. Keďže sme sa nachádzali neďaleko mesta Dijon, azda každý si zakúpil tradičnú horčicu ako suvenír.

Náš bohatý program zahŕňal aj rôzne art workshopy, na ktorých sme nacvičili moderné tance, gymnastickú zostavu, hrali divadlo vo francúzštine, vytvorili pieseň fóra či navrhli transparent. Denne sme sa zúčastňovali diskusií tykajúcich sa problémov súčasného športu, ale aj o olympizme. Každý z nás na konci týždňa odprezentoval to, čo sa počas tých pár dní naučil. Bolo krásne sledovať toľko šikovných mladých ľudí.

Fórum P. de Coubertina, Mâcon a celkovo Francúzsko v nás zanechali úžasné dojmy a silné spomienky, na ktoré nikdy nezabudneme. 

Juraj Štefanka bol prvý v cieli behu na 2000 metrov. foto: autor archiv
Spokojný tím ocenený počas záverečného ceremoniálu. foto:autor archiv

Eva Corticelli

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava