Svrčeková sa obáva, aby Piešťancom neklesla kvalita života na úroveň Londýnčanov

Mestská poslankyňa Zuzana Svrčeková svojimi „hláškami“ na zastupiteľstve opäť zaujala. Potom, ako si v úvode roka pýtala od radnice verejné peniaze na kupovanie priestoru v médiách, na jar v súvislosti s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu Rezort Piešťany, ktorej chcela predsedať, ohúrila vyjadrením, že mesto Piešťany je Golem a členovia Rezortu z vidieka sú len myši, ktoré vyjedajú z piešťanského koláča. Najnovšie Svrčeková vyslovila obavu o obyvateľov kúpeľného mesta, aby sa im nežilo podobne ako Londýnčanom.


Poslankyňa Svrčeková sa zviditeľňuje najmä ako autorka podivných vyjadrení. (Autor: pror)

Túto svoju starosť o kvalitu života v Piešťanoch vyjadrila v súvislosti s prejednávaním a odsúhlasovaním členstva Mesta Piešťany v organizácii Smart Cities klub.

„Nerada by som bola, ak by sme boli ako Londýnčania, ktorí začali spolupracovať ako súčasť smartu a jedného dňa sa zobudili a prišli na to, že domáci sú vlastne na návšteve,“ povedala na minulotýždňovom zastupiteľstve Zuzana Svrčeková. A za členstvo v Smart Clube ako jediná nezahlasovala.

Tak radšej vysvetlime aj pani poslankyni, o čo presne v Smart Cities klube ide. Táto organizácia je originálnou neformálnou platformou slúžiacou na výmenu skúseností a spoluprácu medzi vedením miest a expertmi pri príprave stratégií a programov na ceste k smart city.

Poslaním klubu je meniť slovenské mestá nielen v oblasti využívania smart technológií, ale najmä v oblasti zvyšovania kvality života svojich obyvateľov. Pri projektoch klubu sa mestá inšpirujú najmä (ale nielen) Škandináviou.

Členstvom v klube mestá získavajú možnosť zúčastňovať sa na klubových aktivitách, stretnúť sa s expertným zborom poradcov, vstúpiť do medzinárodných projektov, prístup k databázam zahraničných expertov, prístup k možnostiam financovania smart cities projektov. A v neposlednom rade aktívnu spoluprácu a podporu na ceste k smart city.

Na Slovensku sú členmi tohto klubu napríklad Trnava, Banská Bystrica, Žilina, z menších miest Hlohovec, Brezno, Nové Zámky či Lučenec, ale aj Trnavský samosprávny kraj či ministerstvo zahraničia a hospodárstva.

Čo znamená smart city

Koncept smart city v sebe spája niekoľko zložiek: inovatívne využitie informačných technológií, efektívnu dopravu, udržateľnú spotrebu energií, čisté životné prostredie. Čoraz viac sa zdôrazňuje aj takzvaná smart governance, v preklade inteligentná správa vecí verejných.

Za štyri znaky inteligentnej správy vecí verejných sa považuje účasť obyvateľov na rozhodovaní, kvalita verejných a sociálnych služieb, transparentné vládnutie a dlhodobá stratégia rozvoja mesta.

Európska komisia a Európsky parlament vnímajú inteligentné mestá ako kľúčové prvky pre budúcnosť Únie. „Práve koncept inteligentných miest nám umožňuje prepájať všetky zložky ako doprava, energie, odpadové hospodárstvo, cestná infraštruktúra,“ povedal člen európskej komisie Maroš Šefčovič. „Aj preto sú mestá kľúčovými partnermi, ktorí nám majú pomôcť v prechode na nízkouhlíkovú, čistú ekonomiku a budovať tak pre svojich občanov čistejšie životné prostredie,“ dodal slovenský eurokomisár. Na záver tak zostáva otázka: Obáva sa poslankyňa zníženia kvality života Piešťancov v dôsledku prieniku moderných technológií do kúpeľného mesta, či má strach len z toho, že Slovensko je súčasťou Európskej únie, ktorá cestu k smart city podporuje?

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava