Svrčekovú ani na druhý pokus nezvolili za predsedníčku predstavenstva Rezortu

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 27. februára 2019, 00:15

Neúspešná kandidátka na post piešťanskej primátorky a súčasná mestská poslankyňa Zuzana Svrčeková sa podľa všetkého rozhodla svoje osobné funkcionárske ambície povýšiť nad funkčnosť Oblastnej organizácie cestovného ruchu Rezort Piešťany (Rezort). Za predsedníčku predstavenstva Rezortu chce zrejme kandidovať dovtedy, kým ju členovia valného zhromaždenia nezvolia. Prípadne – usudzujúc podľa jej vyjadrení – kandidovať bude, kým v organizácii nezostanú len tí členovia, ktorí ju za predsedníčku predstavenstva podporia.

Zuzana Svrčeková sa neúspešne uchádzala aj o post primátorky mesta. (Autor: pror)

Potom, ako sa minulý týždeň členovia valného zhromaždenia Rezortu rozhodli Zuzanu Svrčekovú na post predsedníčky predstavenstva ani na druhý pokus nezvoliť, počastovala ich urážlivými výrazmi, ale aj vyhrážkami. Piešťany prirovnala ku Golemovi, ostatných členov zasa k myšiam, a obvinila ich, že len vyjedajú z piešťanského „koláča“.

Starý končí, nového nechcú

Po zmenách vo vedení mesta z novembra minulého roka prišlo na rad aj upratovanie v Rezorte. Doslúžil v nej jej predseda predstavenstva Peter Tremboš, a to nielen z dôvodu, že politické zoskupenie Spoločne pre Piešťany, ktoré ho bol členom, sa z regionálneho politického neba po štyroch rokoch doslova vyparilo, ale končí aj v zmysle zákona o podpore cestovného ruchu, nakoľko volení členovia správnych orgánov rezortov vykonávajú svoj mandát len štyri roky.

Proces zmien v Rezorte naštartoval ešte v závere minulého roka novozvolený primátor Peter Jančovič. Ako člen valného zhromaždenia upravil plánovaný rozpočet Rezortu na rok 2019 podľa svojich predstáv a valné zhromaždenie ho následne schválilo. Mimo týchto procesov v Rezorte v úvode tohto roka piešťanské mestské zastupiteľstvo schválilo aj svojho nominanta na post predsedu predstavenstva.

A keďže podľa našich informácií jedinou, kto mal zo všetkých poslancov o tento post záujem, bola Svrčeková, zastupiteľstvo ju jednohlasne podporilo. Nie však sedemnástimi hlasmi, ako Svrčeková prezentuje, ale len pätnástimi. Nakoľko v 17-člennom zastupiteľstve sama za seba nehlasovala a z dôvodu dlhodobej práceneschopnosti chýbala aj poslankyňa Iveta Babičová.

To však nie je Svrčekovej jediný argumentačný prešľap pri uchádzaní sa o funkciu predsedníčky predstavenstva Rezortu.

Od nového roka sa uskutočnili už tri stretnutia valného zhromaždenia, na ktoré bola pozvaná. Na prvom v podstate len neformálnom dostala možnosť predstaviť svoje vízie o smerovaní Rezortu. Ďalšie stretnutie bolo už oficiálne, a tu nastali prvé problémy.

V súčasnosti Rezort združuje mesto Piešťany, obce Ostrov, Veľké Orvište a Moravany nad Váhom a podnikateľské subjekty Zuckmann Villa, Winter média, Slovenské liečebné kúpele Piešťany, Medical wellness hotel Máj a Hotel Park Piešťany.

Na v poradí prvom valnom zhromaždení, kde sa mala voliť za predsedníčku predstavenstva mestom navrhnutá kandidátka, dopadla pre ňu voľba neúspešne. Pre zvolenie nových členov dozornej a správnej rady je totiž zákonná podmienka, že za každého z nich musí hlasovať viac ako 60 percent všetkých zástupcov obcí združených v Rezorte a súčasne rovnako viac ako 60 percent všetkých podnikateľských subjektov z radov členov Rezortu.

V prípade Rezortu a jeho členov z radov samospráv, ktorými sú obce Ostrov, Veľké Orvište, Moravany nad Váhom a mesto Piešťany, za Svrčekovú pre zabezpečenie 60 percent hlasov všetkých členov (združených v Rezorte, nielen prítomných na hlasovaní) musia pozitívne hlasovať minimálne tri samosprávy. Nuž a to sa v pondelok minulý týždeň na prvom riadnom valnom zhromaždení v tomto roku nepodarilo.

Zuzanu Svrčekovú síce podporili všetky podnikateľské subjekty, mesto Piešťany a zástupca Veľkého Orvišťa, no člen valného zhromaždenia za Ostrov sa pre chorobu rokovania nezúčastnil a obec Moravany nad Váhom splnomocnila za seba hlasovať výkonného riaditeľa Rezortu Štefana Šišku a ten sa hlasovania zdržal. A tak na veľké prekvapenie väčšiny prítomných Svrčeková podporu minimálne 60 percent u obcí združených v Rezorte nezískala a predsedníčkou správnej rady sa nestala.

Primátor žiadal reparát hlasovania

A keďže Svrčeková sa po neúspešnom hlasovaní na svoju 17-člennú poslaneckú podporu naďalej odvolávala (v skutočnosti 15), zástupca mesta Piešťany na valnom zhromaždení, P. Jančovič, požiadal prítomných, aby sa zišli o dva dni, v stredu, opäť na valnom zhromaždení a on situáciu rokovaniami predtým vyrieši.

Valné zhromaždenie sa stretlo po dvoch dňoch a Svrčekovú za predsedníčku predstavenstva i napriek primátorovým rokovaniam opäť nezvolilo. Tentoraz však neochota zvoliť ju bola medzi samosprávami ešte výraznejšia. Osobná účasť sa rozšírila a prišiel aj starosta Moravian nad Váhom. Obec Ostrov poverila plnou mocou k hlasovaniu starostu Veľkého Orvišťa a všetky tri obce hlasovali jednomyseľne proti zvoleniu Svrčekovej za predsedníčku predstavenstva Rezortu.

Svoje hlasovanie zdôvodnili aj nahlas. Vraj je pre nich nevyhovujúcim kandidátom z dôvodu jej morálnych predpokladov. Obaja starostovia však zároveň požiadali piešťanského primátora, aby sa o tento post uchádzal on, prípadne jeho zástupca Michal Bezák. Ak by vraj primátor prijal ich návrh, nemajú problém hneď aj na stredajšom valnom zhromaždení za ktoréhokoľvek z nich okamžite hlasovať.

A kým primátor z toho diplomaticky vykľučkoval, že uvedený návrh obcí vraj najprv musí prerokovať s mestským zastupiteľstvom, Svrčeková si veru servítku pred ústa nebrala a oborila sa na starostov, že ak oni nerešpektujú vôľu piešťanského zastupiteľstva, mesto Piešťany nemusí rešpektovať ich poverenia na zastupovanie obcí v Rezorte.

Piešťany sú Golem, vidiečania myši?

Tu však s útokmi na členov Rezortu z radov samospráv neskončila. Nasledujúci deň po valnom zhromaždení, vo štvrtok, sa konalo zasadnutie mestského zastupiteľstva a Svrčeková sa prihlásila o slovo v bode programu s názvom Dopyty a pripomienky občanov mesta.

A mimo množstva iných podivných argumentov prítomných poslancov presviedčala, že mesto Piešťany je Golem so svojím 99-tisícovým vkladom nad rámec minimálneho tisíceurového príspevku a ostatní členovia len vyjedajú z tohto koláča. Zároveň dodala, že podľa nej sa Golem bojí myší, ktoré svoje podmienky diktujú Piešťanom.

A keďže v tomto bode programu zastupiteľstva v zmysle rokovacieho poriadku na rečníka nesmie nik z pléna reagovať, ani nik nereagoval a poslanecké lavice len tlmene zašumeli.

Reakcie sa však udiali mimo uší a zraku verejnosti na terase mestskej knižnice, kam si primátor cez prestávku v rokovaní pozval poslancov k vyriešeniu „kauzy“ Svrčeková a jej snahy nechať na valnom zhromaždení o sebe hlasovať aj tretíkrát.

A ako z kuloárov preniklo, Svrčeková sa veru vidiny funkcie nemieni vzdať a primátor to má s členmi Rezortu diplomaticky dojednať. Výsledok má byť poslancom známy na prvom neplánovanom rokovaní zastupiteľstva v tomto roku hneď po jarných prázdninách Trnavského kraja.

Ale my predsa len Svrčekovej, ale i primátorovi niečo o tých myšiach (radových členoch Rezortu) a Golemovi (Piešťanom) objasníme.

O oblastných organizáciách cestovného ruchu pojednáva zákon číslo 91 z roku 2010. A ten hovorí, že oblastnú organizáciu môže vytvoriť zakladateľskou zmluvou spolu s podnikateľskými subjektmi najmenej päť územne susediacich obcí. A aj bez vyhrážok a vyhnania súčasných členov z Rezortu je počet samospráv už teraz o jednu menej ako stanovuje zákon.

Odtrhávajú najväčší podiel z koláča

Aj tým vyjedaním z koláča Piešťancom je Svrčeková úplne vedľa. Rezort, ak získa štátnu dotáciu pre tento rok, bude hospodáriť s rozpočtom 360-tisíc eur. Pritom Piešťany zaplatili členský príspevok 100-tisíc eur a zvyšní členovia po tisícke. Takmer 99 percent akcií hradených z Rezortu je naplánovaných výhradne v Piešťanoch, pre jeho obyvateľov a pre hostí navštevujúcich kúpeľné mesto.

Moravany nad Váhom, Ostrov a Veľké Orvište svoju tisícku vloženú do Rezortu síce dostanú na ich aktivity späť a k tomu im Rezort so štátnej dotácie veľkodušne priloží na vrch osem stovák. Pričom toto navýšenie o 800 eur obce získajú až na základe požiadavky privátneho člena Rezortu pri schvaľovaní rozpočtu na rok 2019.

Do vlaňajška Rezort obciam na akcie prispieval sumou len do výšky ich príspevku. Čiže tisícku dali, tisícku na svoje aktivity späť dostali. A štátne dotácie si užívali len Piešťany.

Vyjadríme to jednoduchým koeficientom so zaokrúhlením na jedno desatinné miesto. Znamená to, že kým Piešťany v roku 2019 svoj vklad násobia za pomoci dotácie koeficientom 2,6 (za svojich 100-tisíc získajú necelých 260-tisíc), v prípade obcí je tento koeficient vkladu a získania dotácie len 0,8. Pričom v roku 2018 to bolo iba 1:1.

A tak kým obce zo svojho členstva v Rezorte na rozdiel od Piešťan veľa ekonomických výhod nemajú, tak Piešťany si výhody vychutnávajú plným priehrštím. A na to by Svrčeková celkom určite zabúdať nemala, že to tak je len vďaka samosprávam, ktoré zákonný limit pre počet povinne združených samospráv v Rezorte napĺňajú.

Škody musí naprávať Jančovič

Primátor má asi týždeň na to, aby starostom Moravian nad Váhom, Veľkého Orvišťa a Ostrova vysvetlil, ako to piešťanská kandidátka na predsedníčku predstavenstva Rezortu vo svojom vystúpení s myšami a Golemom vlastne myslela.

Ak ich však nepresvedčí, Rezort svoju činnosť neskončí. V zmysle zákona po ukončení mandátu súčasného predsedu predstavenstva Rezortu P. Tremboša jeho kompetencie prechádzajú na podpredsedu predstavenstva.

Horšia vízia pre Piešťany by však nastala, ak by na základe svojich funkcionárskych ambícií Svrčeková trvala na svojom trojnásobnom volení aj za cenu v zmysle jej vyhrážky na adresu obcí, že ich Piešťany pri rokovaní akceptovať nemusia a samotné mesto by si ju jediným hlasom zvolilo za predsedníčku predstavenstva.

Avšak v zmysle zákona o podpore turistického ruchu bez obcí v Rezorte by boli pre predsedníčku predstavenstva Svrčekovú v roku 2019 postavené len dve úlohy. Spracovať agendu o zániku Rezortu z dôvodu nesplnenia zákonných náležitostí o počte členov a vrátenie štátnej dotácie.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava