Sĺňava, Vtáčí ostrov a Ratnovská kosa

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 23. júla 2019, 00:01

Prečo Sĺňava vznikla, načo slúži Vtáčí ostrov a prečo ochrana tohto územia je taká dôležitá, nám vysvetlil Piešťanec Dušan Knap z Inštitútu pre trvalo udržateľný rozvoj.

K vtáčiemu ostrovu je možné sa priblížiť len na vzdialenosť sto metrov. foto: Supa

Kedy Sĺňava vznikla, aký je jej účel a aké druhy vodných športov či rekreácie sa tu od jej vzniku uskutočňovali?

Vodná nádrž Sĺňava vznikla v 50. rokoch minulého storočia ako súčasť Vážskej kaskády s úlohou regulácie hladiny Váhu a možnosťou plavby veľkých lodí cez jej plavebnú komoru, ale tiež aj ako hydroelektráreň.

Ako je to s jej voľnočasovým, rekreačným a športovým využitím?

V dobách jej vzniku ľudia riešili existenčné problémy na rekreáciu a na vodné športy neboli peniaze. Až neskôr začala slúžiť pre rôzne druhy vodných športov, či už jachtárstvo, veslárstvo, ale i vodný motošport. V 80. rokoch minulého storočia sa tu dokonca konali preteky motorových člnov, takzvaných klzákov, v seriáli Svetového pohára. Toto podujatie malo názov Modrá stuha a do Piešťan vtedy chodili pretekári so svojimi štábmi z celého sveta.

V tom období vznikol aj vodnolyžiarsky areál v Ratnovskej zátoke. Jedna z jeho úloh bola, aby vodní lyžiari nemuseli pri svojom športovaní používať motorové člny, ktoré sa pre tento druh športu vyznačujú veľkým výkonom motora a značnou hlučnosťou. Sĺňava nikdy neslúžila na nejaké hromadné rekreačné plávanie.

Kedy a z akého dôvodu sa začali o Sĺňavu zaujímať ochranári?

Novovzniknutá vodná plocha najprv prilákala migrujúce vtáky ako miesto oddychu pri ich ceste. Neskôr sa stala zimoviskom pre operence zo severnej Európy a letným hniezdiskom pre vtáctvo z juhu. Niektoré si tu však našli trvalý domov. Na Vtáčom ostrove bolo zaznamenané hniezdenie rybára veľkého, čajky čiernohlavej, ale aj veľkých morských čajok ako čajka sivá či čajka striebristá.

To bol aj dôvod, prečo sa o túto lokalitu začali zaujímať ochranári. Sĺňava bola najprv v 80. rokoch chránenou študijnou plochou, neskôr chráneným vtáčím územím a po vstupe Slovenska do Európskej únie bola zaradená medzi významné vtáčie lokality v rámci Európy a začlenená ako mimoriadne dôležitá oblasť do Natura 2000, s čím súviselo aj zriadenie štvrtého pásma ochrany prírody.

Akým spôsobom išli dohromady vodné športy a ochrana prírody?

Všetci mali vyčlenené svoje sektory a všetci to dodržiavali. Veslári mali svoj priestor od Lodenice smerom po prúde až do pôvodného koryta Váhu. Vodné motošporty priestor naprieč Sĺňavou od Lodenice smerom na druhú stranu priehrady, kde mohli krúžiť v ovále. Na iných miestach Sĺňavy sa môžu plaviť člny s motorom do výkonu maximálne 5 kW. „Plachtári“ majú svoj priestor od Lodenice po hrádzu. Na Vtáčí ostrov a sto metrov od neho je vstup zakázaný.

Je teda miesto na Sĺňave vhodné pre zábavu podobného druhu, akú toto leto poskytuje súčasný prevádzkovateľ Ratnovskej zátoky?

Spoločnosť sa musí rozhodnúť, aké sú jej priority. Či budovať zábavné parky v krehkom ekosystéme, alebo chrániť prírodu s ohľadom na ďalšie generácie. Pre mňa má ekosystém podstatne vyššiu hodnotu ako zábava v piatok a sobotu. Pre mňa je takýto spôsob podnikania v Ratnovskej zátoke neakceptovateľný.

Jozef Vojčiniak

Prečítajte si tiež:

Reakcie mestských poslancov na podivnú prevádzku

WakeSoul má problémy s hygienou, bazén je zakázané používať

Čierne stavby v Ratnovskej zátoke a bradatí bratia, ktorí až takí bradatí nie sú a zrejme nie sú ani bratia

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav