Tanečníci zo „zušky“ niekoľkonásobní majstri Európy

  • Mladí dnes / Školy
  • 2. júla 2019, 12:00

Tanečníci zo Základnej umeleckej školy v Piešťanoch sa z veľkého finále Majstrovstiev Slovenska vo výrazových tancoch, kde získali úctyhodných desať zlatých, deväť strieborných a jednu bronzovú medailu, vrátili z majstrovstiev Európy pri maďarskom Balatone, kde zožali doslova medailovú žatvu. Až na pár výnimiek brali iba najcennejšie kovy. A to cestovali hore dolu smerom Piešťany – Balatonfüred trikrát.

Tanečníci zo Základnej umeleckej školy v Piešťanoch sa z majstrovstiev Európy vrátili s množstvom medailí. foto: archív ZUŠ Piešťany

V nedeľu 23. júna začínali u našich južných susedov s tancami v kategórii A, kde súťažili skupiny Austedis, Bella a Striebornička vo výrazovom javiskovom tanci a v modernom balete. O ich úspechoch hovorí učiteľka tanca Dagmar Kuběnová: „Austedis s choreografiou Wampir waltz získal zlato. Trio Samuel Bojnanský, Sara Schmitt a Dušanka Chudá sa tiež ocitlo na najvyššej priečke. Aj Carmina Burana Ó Fortuna získala zlato – takže sme sa stali trojnásobnými majstrami Európy.“

Tanečná skupina Bella v modernom balete získala za Tanec s vejárom a za tanec My girl zlato, Samuel Bojnanský a Natália Kupková v duete s názvom Je Suis Malade získali tiež zlato. A k tomu ešte špeciálnu Cenu poroty, takže sa stali niekoľkonásobnými majstrami Európy. Okrem toho získala tanečná skupiny Austedis bronz s choreografiou Fantóm opery a tiež ôsme miesto. Chlapci zo Strieborničky s choreografiou Valčík v kategórii contemporary obsadili piatu priečku.

Natália Kupková a Samuel Bojnanský v duete Je Suis Malade získali tiež zlato. foto: archív ZUŠ Piešťany

V pondelok cestovali do mesta Balatonfüred Plejády. Súťažili v kategórii umelecký tanec a umelecký pohyb, získali striebro s choreografiou Sirotinec, striebro s choreografiou Fallin a štvrté miesto v kategórii duo.

V utorok sa opäť do Balatonfüredu vrátili súťažiť tanečníci zo Strieborničky, ktorí súťažili v kategórii autentický folklór a štylizovaný folklór. S choreografiami Vysoko lieta sláviček a Láska získali dvakrát zlato a prvá choreografia ešte dostala špeciálnu Cenu poroty.

„Okrem súťaženia sme si našli aj chvíľku na osvieženie sa vo vode, lebo v pondelok bolo veru pekelne teplo. Unavení, ale spokojní sme sa vrátili domov. Za našich tanečníkov sa nemusíme hanbiť ani vo svete, a to nielen čo sa týka tancov, ale aj správania a celkovej reprezentácie Slovenska. Za to, že sme mohli vycestovať do zahraničia a predviesť naše umenie, patrí poďakovanie vedeniu školy a hlavne riaditeľovi Kamilovi Vavrincovi, občianskemu združeniu Rodičovské združenie pri ZUŠ Piešťany a pani Aponyiovej a tiež Mestu Piešťany za finančnú podporu na cestovné náklady. Už sa tešíme, že v septembri začneme nový kolotoč tréningov, vystúpení a súťaží. Ešte záverom – v Maďarsku boli sklamaní aj Maďari, aj Rumuni, aj Slováci – všetkých sme porazili. Som na našich tanečníkov patrične hrdá,“ dodala D. Kuběnová.

Dve zlaté pre Strieborničku a ešte aj cena poroty. foto: archív ZUŠ Piešťany
Piešťanci porazili Maďarov, Rumunov ba aj tanečníkov z iných končín Slovenska. foto: archív ZUŠ Piešťany
Spoločné foto držiteľov najvyšších ocenení na majstrovstvách Európy v Maďarsku. foto: archív ZUŠ Piešťany

(vd)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav