Rakovickí učni dali skúšky na výbornú

  • Mladí dnes / Školy
  • 26. júna 2019, 08:00

Tri dni trvali záverečné skúšky rakovických učňov. Dvadsaťšesť záhradníkov a aranžérov viazačov zo Slovenska i Ukrajiny na slávnostnom vyraďovaní vyhadzovalo absolventské čiapky až pod strop školskej jedálne. Tam im vo štvrtok 20. júna odovzdalo vedenie školy aj zástupcovia kraja učňovské listy aj vysvedčenia. Radosť bola preveľká. Mamy od dojatia plakali.

V praktickej skúške floristi zhotovovali rôzne väzby podľa toho, aký druh si vyžrebovali. (Autor: vd)

„Ja budem ešte pokračovať v štúdiu. Rozhodol som sa, že odtiaľto neodídem len s učňovským listom, pridám k nemu aj maturitné vysvedčenie,“ zneli slová do boja jedného zo záhradníkov potom, čo v stredu 19. júna uspel pri praktickej skúške. Spolu so svojimi kamarátmi ošetroval rajčiny v skleníku, pričom ho ešte čakalo spoznávanie tridsiatich druhov rastlín a na druhý deň ústne skúšky. Tých sa učni báli najviac. Zvládli ich so cťou i s dávkou veľkej lásky svojich učiteliek. A tak si potom mohli obliecť dlhokánske čierne plášte a na hlavu nasadiť absolventské čiapky.

Slávnosť  vyraďovania  učňov Strednej odbornej školy Rakovice sa nezaobišla bez dojatých rodičov, slzičiek mám a hrdosti otcov. Prítomní boli aj učitelia a „šéfovia“ zo zmluvných prevádzok, pretože rakovickí študenti svoju prax vykonávali nielen v škole, ale aj v zmluvných firmách. Nechýbali ani predstavitelia Mikroregiónu nad Holeškou a hlavne – ich učiteľky a majsterky.

Na slávnosti vyraďovania odovzdal ocenenia najlepším študentom Stanislav Pravda, riaditeľ odboru školstva, vedy, výskumu a regionálneho rozvoja TTSK. foto: Zuzana Bučková

Ani tento rok svojim učňom totiž učitelia ba ani majstri odborných predmetov či zazmluvnení partneri nič neodpustili. Držali sa hesla: ťažko na cvičisku, ľahko na bojisku. „Žiaci v odbore viazač a aranžér kvetín si na záverečné skúšky žrebovali témy. V praktickej časti záverečnej skúšky pracovali so živým rastlinným materiálom,“ uviedla riaditeľka školy Mária Múdra. Aranžéri mali zhotoviť rôzne typy vencov na dvere a k nim prislúchajúcu dekoráciu na stôl. Typ venca si vyžrebovali. A tak bolo možné počas ich práce sledovať, ako si vyberajú príslušný materiál a potom z neho tvoria napríklad jarný veniec, svadobný či dušičkový, ale tiež venček do materskej školy.

Záhradníci ošetrovali rastliny po výsadbe. Pracovali od skorých ranných hodín v skleníku, lebo s pribúdaním hodín sa teplota zvyšovala, takže okolo obeda bolo v skleníku ako v lete na Floride. Len more tam chýbalo. Zato vlny radosti sa dostavili – po „poznávačkách“ rastlín. Skúšobná komisia im do fľaštičiek či pohárov s vodou pripravila tridsať rôznych rastliniek. Záhradníci a o kúsok ďalej aj aranžéri ich určovali po slovensky i latinsky. Záhradníci ešte predtým dokázali, že majú v malíčku ošetrovanie rajčín, paprík a uhoriek. Tie vyštipovali, vyväzovali, prihnojovali aj okopávali.

Záhradníci ošetrovali aj rajčiny v skleníku.

Ten, kto na ústnych skúškach vedel porozprávať o tom, ako sa zakladá trávnik, ako sa pestujú letničky, trvalky či zelenina a aké ošetrenie prináleží daným druhom, určite skúšajúcich učiteľov nesklamal.

Na slávnostnom odovzdaní vysvedčení a výučných listov si špeciálne ocenenia prevzali Tomáš Bielik a Kristián Križan z odboru záhradník, Michal Slamka a Eliška Šabová z odboru viazač a aranžér kvetín za výborné vyučovacie výsledky a reprezentáciu školy.

Tento rok ukončilo štúdium jedenásť záhradníkov zo Slovenska a päť z Ukrajiny i desať viazačov a aranžérov kvetín. „O našich absolventov trojročných odborov je vo firmách veľký záujem. Záhradníci sa uplatňujú aj v projektovaní, vo výsadbe a údržbe záhrad, v pestovaní i v predaji a dovoze okrasných drevín, kvetín, ovocia a zeleniny. Je to aj preto, že náš absolvent pozná prírodné a ekonomické podmienky pre pestovanie jednotlivých rastlinných druhov. Môže sa zamestnať v záhradníckej i poľnohospodárskej firme. Nie je tajomstvom, že v zahraničí je po našich študentoch ‚zhánka‘,“ uviedla M. Múdra.

A už sú z učňov tovariši – čiapky lietali v povetrí.

To platí a možno aj dvojnásobne o aranžéroch a viazačoch. Sú vychytení pri úprave exteriérov i interiérov na svadby či iné spoločenské udalosti. Absolventi sú kvetinovými dizajnérmi, vedia nielen navrhovať a viazať, ale aj podnikať. Mnohí pôsobia s úspechom v zahraničí. Jeden z nich, o ktorom sme niekoľkokrát písal aj v Piešťanskom týždni, Pavol Onder, je top floristom – dizajnérom, ktorý si plní svoje sny vo Veľkej Británii. V Londýne zhodnocuje svoj talent aj naučené vedomosti z rakovickej školy na prestížnych spoločenských a kultúrnych podujatiach. Je umelcom kvetín.

Viera Dusíková

0 Shares
Súvisiace články

Najnovšie správy

Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila