Drahovce hostili najlepších recitátorov kraja

  • Mladí dnes / Školy
  • 2. mája 2019, 10:00

Dôležitým medzníkom v živote Základnej školy v Drahovciach je krajská súťaž v rétorike. Nesie názov Štúrove a Hollého rétorické Drahovce. V stredu 17. apríla sa v priestoroch školskej knižnice zišli najlepší detskí rozprávači základných škôl a osemročných gymnázií Trnavského kraja.

Spoločná fotografia poroty a súťažiacich aj s diplomami nesmela chýbať. © Nataša Pažitná

Súťažilo sa v dvoch kategóriách. Prvú tvorili žiaci štvrtého až šiesteho ročníka. Tí mali za úlohu zreprodukovať úryvok textu a následne ho dotvoriť podľa vlastnej fantázie. V druhej kategórii súťažili žiaci siedmeho až deviateho ročníka v dvoch kolách. V prvom bolo úlohou súťažiacich prerozprávať text na tému, ktorú si vybrali, a v druhom kole prednášali vopred pripravený text. Ich výkony hodnotila trojčlenná porota. Každú školu mohli reprezentovať iba dvaja najlepší žiaci.

Desiaty ročník rétorického zápolenia školákov z Trnavského kraja poskytuje dôkaz o tom, aké dôležité a potrebné je pre formovanie osobnosti vzdelaného mladého človeka vyjadrovanie svojich myšlienok, prerozprávanie prečítaného textu vlastnými slovami a rozvoj fantázie a predstavivosti.

Tohto roku sa v Drahovciach zišli mladí rečníci z Trnavy, Piešťan, Hlohovca, Vrbového, Senice, Hrnčiaroviec nad Parnou, Smoleníc, Maduníc, Dolných Zeleníc a Serede. Súťaž, ktorej celoslovenské kolo sa tradične uskutoční vo Zvolene, sme pripravovali už od začiatku školského roka. Veľmi si ceníme, že naše pozvanie prijali dve slovenské spisovateľky, autorka detskej literatúry Viera Valachovičová Ryšavá a poetka, dramaturgička a odborníčka na hodnotenie umeleckého prednesu Marina Mesárošová. Príjemne strávené dopoludnie sme ukončili autogramiádou a s vedomím, že pochvalné slová, ktoré tu zazneli, nás nenechajú pasívnych, ale práve naopak, motivujú nás k ďalším tvorivým aktivitám.

Výsledky recitačnej súťaže:

I.kategória

1.miesto: Mária Valentová – ZŠ Hrnčiarovce nad Parnou

2.miesto: Zuzana Valovičová – ZŠ Komenského

3.miesto: Filip Bazala – ZŠ s MŠ Drahovce

cena poroty: Veronika Šoltésová – ZŠ Dolné Zelenice

II.kategória

1.miesto: Katarína Mitterová – ZŠ Komenského Vrbové

2.miesto: Christian Pisanó – ZŠ Nám. SUT Trnava

3.miesto: Martin Segeš – ZŠ s MŠ Drahovce

cena poroty: Nina Dudiňáková – CZŠ sv. Cyrila a Metoda Sereď

cena poroty za literárnu ukážku: Marcela Čmehýlová – ZŠ Hrnčiarovce nad Parnou

Miroslava Rojková, riaditeľka školy

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín