Európska únia je pre mladých nezrozumiteľná a vzdialená

  • Mladí dnes
  • 26. apríla 2019, 08:00

Na posledných eurovoľbách sa zúčastnilo len šesť percent mladých Slovákov vo veku od 18 do 24 rokov. Zvýšenie záujmu o voľby u mládeže má ambíciu podporiť občianske združenie Academia Istropolitana Nova. To v marci zorganizovalo na stredných školách simulované eurovoľby. Zúčastnili sa ich aj študenti piešťanského Gymnázia Pierra de Coubertina.

Študentských simulovaných eurovolieb sa zúčastnili aj piešťanskí gymnazisti. © FB Gymnázia Pierra de Coubertina

Základný problém, prečo má Slovensko najnižšiu účasť mladých ľudí na eurovoľbách, je to, že Európska únia je pre mladých nezrozumiteľná a vzdialená. Uviedol to tím študentov, ktorý organizuje Študentské voľby. „Je najmä na vedúcich predstaviteľoch Európskej únie a Slovenska, ako sú politici, poslanci Európskeho parlamentu, komisári a úradníci, aby EÚ mladým dostatočne vysvetlili a priblížili. Túto úlohu by si mali lepšie plniť aj novinári a médiá. Mali by viac informovať o aktivitách EÚ a ako ovplyvnia občanov Slovenska,“ dodali študenti.

Druhý faktor nízkej účasti mladých vo voľbách do Európskeho parlamentu je podľa študentov slabá výučba občianskej náuky na stredných školách. „Vedie to k nízkej účasti mladých na verejnom živote vôbec. Nedá sa to porovnať s inými členskými krajinami, kde je úroveň výučby predmetov, ako je občianska náuka, omnoho vyššia, z čoho vyplýva aj vyššia účasť na eurovoľbách v týchto štátoch,“ vysvetlili a dodali, že tretí dôvod nízkej účasti mladých vidia v slabom záujme o program Erasmus+. „Program má za úlohu viesť mladých ľudí k tomu, aby na vlastnej koži dokázali zažiť výhody európskej integrácie, no tento program využíva iba malé percento slovenských vysokoškolákov,“ uzavreli študenti.

Podľa štatistík dostupných na webovej stránke Európskeho parlamentu bola v posledných eurovoľbách v roku 2014 na Slovensku volebná účasť 13,05 percenta. Na voľbách sa zúčastnilo len šesť percent mladých Slovákov vo veku od 18 do 24 rokov. Najvyššiu účasť na voľbách dosiahli Belgičania, a to 89,64 percenta. Až 90 percent mladých odovzdalo vo voľbách svoj hlas.

(pror)/SITA

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav