Na Enersole zvíťazila maturantka SPŠE Patricia Palková

  • Mladí dnes / Školy
  • 5. apríla 2019, 12:00

Na krajskom kole súťaže Enersol zvíťazila s robotom na solárny pohon jediná dievčina, ktorá navštevuje v spoločnosti svojich spolužiakov 4. C triedu Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej v Piešťanoch. Patricia Palková, víťazka krajskej súťaže, je tiež jedinou zástupkyňou nežného pohlavia, čo zostrojuje roboty v krúžku, ktorý vedie na škole Jozef Dragula. Na Enersol ju pripravil dlhoročný skúsený pedagóg Ľubomír Tuchscher.

Patriciu Palkovú, členku robotického krúžku Jozefa Dragulu, pripravil na súťaž pedagóg Ľubomír Tuchscher. © archív SPŠE

Zostrojila robot, čo vie triediť odpad

Z úspechu maturantky mal Ľubomír Tuchscher obrovskú radosť: „Patriciu Palkovú som prevzal od Jozefa Dragulu a pripravil na Enersol. Najprv mala jednoduchšiu verziu robota, ktorú vylepšila. Návrh a zostrojenie robota je dielo, ktoré vytvorila sama. Som nesmierne rád, že sa umiestnila na prvej priečke, postúpila do celoštátneho kola, ktorého deviaty ročník bude v Senici. Bola jedinou reprezentantkou z Piešťan, respektíve z Piešťanského okresu. V minulosti boli úspešní aj gymnazisti z Vrbového.“

Keď sa snúbi krása s múdrosťou

Patricia Palková je nielen krásna, ale aj múdra. „Je to ojedinelý zjav. Taká šikovná bola pred siedmimi rokmi v mojej triede len študentka Natália Bieliková-Villarisová. Robot, ktorý navrhla a zhotovila Patricia, vie narábať s odpadom. Rozlišuje žltú – plasty, modrú – papier, zelenú – sklo. Je to jediná dievčina v triede i v Dragulovom robotickom krúžku,“ dodal Ľ. Tuchscher.

Medzi mládencami zo 4. C triedy SPŠE Piešťany je jediná dievčina – Patricia Palková. Študenti sa odfotili spolu so svojimi triednymi učiteľmi Dušanom Solovičom a Marianom Lukáčom.

Okrem tradičných predmetov, slovenčiny či angličtiny, bude Patricia spolu so svojimi spolužiakmi – štvrtákmi z „céčky“ – maturovať z telekomunikačnej techniky a informačných a sieťových technológiách. Študentku SPŠE však čakajú nielen maturitné skúšky, ale i účasť na celoslovenskom kole súťaže Enersol, ktoré sa uskutoční v dňoch 9. a 10. apríla v Senici a potom možno aj účasť v medzinárodnom kole, kde bude konkurencia študentov šiestich krajín Európskej únie. Mottom aktuálneho ročníka súťaže je okrem úspor energie, využitia obnoviteľných zdrojov aj narábanie s odpadom. Práve Paťkin robot si s nimi bravúrne poradil pri ich triedení.

Budúcnosť planéty je v ich rukách

Cieľom programu, ktorého názov je odvodený od spojenia slov energia slnka, je rozvíjať tvorivé schopnosti žiakov v problematike alternatívnych zdrojov energie a trvalý vzťah k ochrane životného prostredia. Témou je i využívanie alternatívnych zdrojov energie vo svojom okolí – solárna energia, fotovoltika a fototermika, veterná energia, biomasa, geotermálna energia, malé vodné elektrárne, tepelné čerpadlá, ale zameriava sa aj na hľadanie riešení pri úspore elektrickej energie i znižovanie emisií v doprave. Ďalšiu oblasť tvoria pasívne, nízkoenergetické a inteligentné domy vrátane rekuperácie tepla a využívania obnoviteľných zdrojov energií. A ako sme už uviedli, mottom je i narábanie s odpadmi, aby nasledujúce generácie mali šancu svoj život prežiť tu, na Zemi.

(vd)

Patricia na Enersole zaujala porotcov svojím robotom, čo vie triediť odpad.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek