Vo Veľkom Orvišti je škola pre vášho prváčika

  • Mladí dnes / Školy
  • 21. marca 2019, 10:00

Aj vy máte doma budúceho prváčika? Je mimoriadne nadaný? Alebo sa obávate, že učenie by vášmu dieťatku mohlo ísť ťažšie než jeho kamarátom. Vyberáte si školu, ale hľadáte i učiteľku, ktorá mu bude láskavou maminou i múdrou pedagogičkou. Poradíme vám. Len kúsok od Piešťan, vo Veľkom Orvišti, nájdete dve v jednom. Modernú školu – malotriedku aj skúsené pedagogičky. Vládne tu rodinná atmosféra. Deti sa učia bez stresu a všetko je tu krásne, nové, čistučké a moderné.

V malotriedke vládne symbióza učiteľa s deťmi. © archív školy

„V našej základnej škole pracujeme v dvoch triedach. Ak si myslíte, že je to na úkor detí, že majú málo času a nemôžu sa naučiť to, čo v plnoorganizovanej triede, chcem vás presvedčiť o tom, že je to presne opačne. Je to práca náročná na prípravu učiteľa, určite nie práca náročnejšia pre deti,“ uviedla pedagogička Andrea Sedláková.

Počas dlhoročnej praxe sa jej potvrdilo, že malotriedka je vhodná pre mimoriadne nadané deti, ale aj pre deti so zníženými schopnosťami. Učiteľ má možnosť skutočne individuálne sa venovať každému žiakovi zvlášť. Najviac sa to prejavuje u prvákov, u ktorých sú veľké vývinové rozdiely. Počas akejkoľvek hodiny sa prváčik dostane na rad a k slovu niekoľkokrát, nemôže sa „skrývať za nikoho“, učiteľ ho má stále na očiach, dostáva okamžitú spätnú väzbu vyučovaciu aj výchovnú. „Preto je naša trieda veľmi vhodná aj pre prváčikov, ktorí potrebujú zvoľniť tempo, ale klasická škola im to nevie umožniť,“ zdôrazňuje A. Sedláková.

Nízky počet žiakov umožňuje učiteľovi bezprostredne zistiť pochopenie učiva a okamžite sa vrátiť k tým žiakom, ktorí preberané javy nepochopili na prvý raz, zistiť, v čom majú žiaci problém a okamžite reagovať, docvičovať a upevňovať. Pri výklade látky, ale aj pri skúšaní môže ísť učiteľ do podstaty a hĺbky javov a nielen predpokladať pochopenie prebranej látky.

Deti hovoria častejšie, komunikácia medzi deťmi a dospelými je prirodzená a otvorená, všetci sa medzi sebou poznajú, vládne príjemná rodinná atmosféra.

„Pri tom všetkom nám pomáha naše najnovšie informačno-technologické zariadenie: interaktívne tabule, projektory a notebooky v každej triede. S informačnou technológiou sa deti stretávajú denne, čo na žiadnej veľkej škole nie je možné,“ vyzdvihuje IT vybavenie Základnej školy vo Veľkom Orvišti pedagogička.

Okrem vzdelávacieho procesu sa žiaci zúčastňujú rôznych medzinárodných súťaží, kde väčšina dosahuje veľmi pekné výsledky (iBobor, Klokanko, Všetkovedko, Osmijanko, vo viacerých výtvarných súťažiach). Pravidelne navštevujeme mestskú knižnicu v Piešťanoch (besedy so spisovateľmi, tvorivé dielne, workshopy), ale aj v našej obci, kde si deti rady požičiavajú knihy. Počas školského roka sa školáci zúčastňujú divadelných podujatí a výchovných koncertov, sú aktívni na spoločenských podujatiach v obci (rozvíjame Regionálnu výchovu, čím podporujeme lásku detí k svojej rodnej obci a ľudovým tradíciám).

Obrovskou devízou všetkých detí, ktoré opúšťajú takúto školu, je, že sú samostatné a nepotrebujú pri svojej práci pomoc, to je veľká výhoda práce na druhom stupni. Nenahraditeľnou súčasťou obecnej školy je rodinná atmosféra a odbúravanie stresu. Žiaci sa poznajú už z materskej školy, takisto poznajú učiteľky, sú tu všetci ako jedna väčšia rodina, majú k sebe kladné vzťahy, nestretávajú sa s negatívnymi javmi spoločnosti, ktoré sú viditeľné takmer na všetkých väčších školách – ako je agresivita, ubližovanie, fajčenie, šikanovanie.

„Veríme, že vám, rodičia budúcich prváčikov, tieto riadky pomôžu pri rozhodovaní, a zároveň by sme vás chceli veľmi srdečne pozvať na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční vo štvrtok 28. marca. Je lepšie raz vidieť, ako trikrát počuť,“ zdôrazňuje učiteľka.

(inz)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav