Čo priniesol rok 2018 v piešťanskej regionálnej politike

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 14. januára 2019, 12:00

Volebný rok 2018 nebol v piešťanskej politike žiadna nuda. Niesol sa v znamení podivných kšeftov v Oblastnej organizácii cestovného ruchu Rezort Piešťany, ale aj v zásadnej obmene politických lídrov, ktorí ovládali kúpeľné mesto posledné štyri roky. Svoju pozíciu v novembrových komunálnych voľbách neobhájil Miloš Tamajka a po štyroch rokoch na primátorskom výslní sa ubral do politického zabudnutia. V Piešťanoch skončilo fiaskom aj najsilnejšie poslanecké zoskupenie Spoločne pre Piešťany vrátane jeho lídra Tomáša Hudcoviča. Čo všetko podstatné sa udialo za posledných dvanásť mesiacov, vám prinášame v nasledujúcich riadkoch. Prečítajte si poslednú časť – tretiu tretinu roka 2018.

Vozidlo na fotografii užíva P. Vermeš a VIN číslo pod čelným sklom je totožné s VIN číslom z technického preukazu, keď Škoda Octavia patrila bytovému podniku.

September

Rozpad klubu SpP. Mestské zastupiteľstvo v septembri opustil už tretí člen zoskupenia SpP v tomto volebnom období. Tentoraz tak urobil Denis Kristek. Ešte pred ním zo zastupiteľstva odišli Eva Wernerová a Ján Jánošík. Kristek svoj odchod oficiálne zdôvodnil zmenou trvalého bydliska z Piešťan do Drahoviec.

Spoznali sme kandidátov na primátora. O post primátora v sa uchádzali advokát Roman Chudý, enviromentalista Peter Jančovič, manažérka Zuzana Svrčeková, primátor Miloš Tamajka, jeho viceprimátor Martin Valo, podnikateľ Samuel Vavrík a radničný právnik Pavol Vermeš. Všetci naplnili požiadavku minimálne 500 podpisov obyvateľov Piešťan na ich kandidačnú listinu. Kandidovali však aj stranícki kandidáti. Za Ľudovú stranu Pevnosť sa o post primátora uchádzal programátor Miroslav Juriš, za Národnú koalíciu dôchodca Stanislav Polonský.

Rekonštrukciu Štúrovej ulice Tamajka stopol. Primátor Tamajka sa rozhodol, že Štúrova ulica sa nakoniec rekonštruovať nebude. Ako odznelo z úst vedenia mesta na septembrovej mestskej rade, vraj tak urobil z dôvodu, lebo proti jej rekonštrukcii je občianska petícia.

Október

Bizarné kostýmy, ale aj kampane za verejné peniaze. Predvolebné kampane boli v októbri v plnom prúde. Vermeš sa pretŕčal vo videoblogu v kostýme pilota, Tamajka zasa na tento účel zneužíval svoj post. A tak sme si mohli napríklad na radničnej internetovej stránke prečítať, že na podujatí dramatizácia knihy „Čo čaká prváka“ v mestskej knižnici okrem bábkoherečky Barbory Krajč Zamiškovej účinkoval aj primátor Tamajka.

Kandidát na primátora Pavol Vermeš vo svojom videoblogu hodnotil stav letiska v kostýme pilota.

Nemocnica si v hodnotiacom rebríčku polepšila. Nemocnica A. Wintera sa v hodnotiacom rebríčku INEKO za rok 2018 umiestnila spomedzi 34 hodnotených všeobecných nemocníc na 21. mieste. Z nemocníc z rovnakej kategórie v Trnavskom kraji je to však najlepšie umiestnenie. Hneď za piešťanskou nemocnicou sa zaradili obdobné zariadenia v Galante a Skalici.

Rekonštrukcie autobusových zastávok. Radnica ohlásila modernizáciu autobusových zastávok za viac ako 300-tisíc eur z prostriedkov Európskej únie. Týka sa však len rekonštrukcie tých súčasných. Radnica však prednedávnom nechala za 50-tisíc eur vypracovať projekt optimalizácie mestskej dopravy, ktorý zásadným spôsobom mení umiestnenie zastávok a množstvo súčasných sa má zrušiť. Ak sa teda optimalizácia spustí a obnovené zastávky zastanú opustené, eurofondy bude musieť mesto vrátiť.

Podvod s predajom firemného auta. V októbri sa prevalil škandál, že služobné auto Škoda Octavia v plnej výbave za nákupnú cenu približne 30-tisíc eur predal bytový podnik za 1500 eur. Do rúk sa dostala nikomu inému ako kontroverznému radničnému právnikovi, exkonateľovi bytového podniku, navyše kandidátovi na primátora P. Vermešovi.

V predvolebných sloganoch podvádzal. Primátor Tamajka vo svojej predvolebnej kampani tvrdil, že staviteľ aquaparku, spoločnosť Z-Group, má povolenie na čerpanie geotermálnej vody. Ministerstvo životného prostredia však toto tvrdenie poprelo. A keďže člen vedenia spoločnosti Z-Group verejne potvrdil, že bez termálnej vody je aquapark ekonomickou samovraždou, aj ďalšie Tamajkovo tvrdenie, že aquapark sa začne stavať už o pár dní, bol len podvodný predvolebný slogan.

November

Tamajka ohlásil výstavbu aquaparku. Miloš Tamajka si spomedzi všetkých deviatich kandidátov na post primátora zvolil najagresívnejší spôsob, ako voličov osloviť. Posledný pondelok pred voľbami dorazil do poštových schránok „tamajkovský“ plátok, v ktorom dominoval nadpis na titulke „Piešťany sa dočkali: Výstavba termálneho parku odštartovala“. Na druhý deň si vlastníci mobilných telefónov v Piešťanoch našli v sms inzertnú správu, ktorá oznamovala, že Piešťanci sa konečne dočkali a výstavba aquaparku sa začína. V ten istý deň odštartoval Tamajka na mieste údajnej výstavby tlačovú konferenciu. Demonštrovať to malo pár robotníkov s traktorom, ktorí vedľa cesty klčovali kroviny a zrovnávali terénne nerovnosti. Práce boli ukončené už na obed v ten istý deň a robotníkov stavajúcich aquapark tu odvtedy nik viac nevidel.

M. Tamajka na mieste údajnej výstavby aquaparku zorganizoval tlačovú konferenciu. Demonštrovať to malo pár robotníkov s traktorom, ktorí vedľa cesty klčovali kroviny a zrovnávali terénne nerovnosti.

Primátorom sa stal Peter Jančovič. Nezabrali nákladné ani podvodné kampane. Jančovič do svojej kampane investoval len tisíc eur, no i napriek tomu volebnú súťaž o primátorský post s prehľadom vyhral. Tamajka aj napriek pompéznej kampani založenej najmä na výstavbe aquaparku nezískal dostatočnú podporu ani len na post poslanca.

December

Prvé pracovné zastupiteľstvo v konštruktívnej rovine. Ustanovujúce zastupiteľstvo zvolal Tamajka na posledný možný zákonný termín v decembri, no v dôsledku zababraných zastupiteľstiev v závere minulého volebného obdobia sa noví poslanci s novým primátorom museli do Vianoc stretnúť na aj pracovnom zastupiteľstve. Nevyhli sa drobným nováčikovským zmätkom, ale už prvé pracovné rokovanie bez Hudcoviča a jeho partajníkov malo podstatne konštruktívnejšiu atmosféru, ako to bolo za posledné štyri roky, keď Tamajka mestu primátoroval a Hudcovič šéfoval najpočetnejšiemu klubu poslancov.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek