Kaderník Marek Tesař vlastnil už pred piatimi rokmi zbierku až 4000 bábik Barbie

  • Kultúra a spoločnosť
  • 2. januára 2019, 12:00
  • Autor:ip

Vlastní zbierku, ktorá minimálne v strednej Európe nemá obdobu a konkurenciu. Český kaderník Marek Tesař sa dlhé roky venuje zbieraniu bábik Barbie. Prezradil nám v čase jeho výstavy, ktorú Piešťanci mohli vzhliadnuť ešte v roku 2013 zopár podrobností o jeho zaujímavej zberateľskej vášni.

Kedy ste začali so zbieraním bábik Barbie a ktorú panenku ste mali ako prvú?
Prvú zberateľskú panenku Barbie som kúpil v obchodnom dome v Prahe. Je to už desať rokov. Asi tri roky som ju mal doma v skrini a ani som netušil, že sa stane začiatkom mojej obrovskej vášne a časťou života. Vďaka nej som precestoval veľkú časť sveta a spoznal mnoho zaujímavých miest a ľudí. Moja prvá zberateľská Barbie bola vyrobená k 45. výročiu vzniku tejto bábiky a volá sa 45th anniversary Barbie. Navrhol ju osobný dizajnér speváčky Cher -Bob Macie.

 

Koľko kusov vlastníte teraz a ktoré si ceníte najviac?
Zbierka sa do dnešného dňa rozrástla na počet štyritisíc kusov. Najviac si cením tie, ktoré sa ťažko zháňajú, a tie, ktoré už majú svoje roky. Tieto patria k najdrahším zberateľským kusom.
Ktorá z vašich bábik je cenovo najhodnotnejšia a odkiaľ pochádza?

 

Najcennejšia Barbie v mojej zbierke je jedna z prvého radu, ktorý pochádza z japonskej výroby. Vyrobili ich 900 kusov. Začali sa predávať 9. februára 1959 v New Yorku. Vtedy sa dala kúpiť za tri doláre. Jej súčasná hodnota sa pohybuje od šesť do dvanásťtisíc dolárov.
Máte prehľad, kto v Európe či vo svete vlastní podobnú zbierku ako vy?

 

Vďaka cestovaniu som sa zoznámil so zberateľmi po celom svete a oni vlastnia od 1500 až do desaťtisíc bábik Barbie. Sú takí, ktorí sa špecializujú na zbieranie paneniek z 50., 60. a 70. rokov, prípadne takí, čo sa sústreďujú na kusy podľa povolania či zamerania – rozprávkové bytosti. Nepoznám však nikoho, kto by vlastnil zbierku iba Kenov (priateľ Barbie – pozn. red.).
Od čoho sa odvíja cena bábiky Barbie?

 

Hodnota je závislá od jej stavu. Keď ju kupujete od zberateľov, má to jednu nevýhodu, že on má k nej citovú väzbu. Teda cena bude vždy vyššia. Originál poznáte na prvý pohľad. Firma Mattel má panenky prepracované viac než iné napodobeniny. Barbie je vždy označená nápisom nad krkom a v páse na chrbte.
Ako sa bábika Barbie vyvíjala počas rokov, čo sa dá pozorovať na starších a novších modeloch, aké zmeny?

 

Barbie sa od svojho prvého vydania veľmi nezmenila. Stále meria 29 centimetrov. Prispôsobuje sa súčasným trendom. Mení sa líčenie, oblečenie a proporcie. Zaznamenala pár vylepšení patentov – ako sú ohybné kolená, otočný pás, pohyblivé kĺby, mrkacie oči, prefarbovacie vlasy, pravé riasy, rastúce telo a v poslednej dobe sa Barbie zmenšili prsia a rozšírila panva. To preto, aby sa viac podobala človeku.
(ip)
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav