Keď sa elektrotechnikom vydarí stužková, je to výzva k maturite

  • Mladí dnes / Školy
  • 25. decembra 2018, 14:00

Ten večer patril im – dvadsiatim trom mladým mužom a jednej dievčine zo 4. C triedy Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej v Piešťanoch. Maturantom, ktorých k skúškam dospelosti viedli dvaja muži. Najskôr im bol triedny učiteľ Dušan Solovič, po ňom štafetu prevzal Marián Lukáč.

Elektrotechnici zo 4. C triedy SPŠE spolu so svojimi triednymi učiteľmi Dušanom Solovičom a Mariánom Lukáčom. Ako kvetinka v strede je jediná spolužiačka - Patrícia Pálková. © Andrej Hrušovský

Ten prvý ich učil elektrotechniku a súčasný triedny je telocvikárom, no svojich zverencov vyučuje aj občiansku náuku. A do náuky – tej občianskej – spadá istým spôsobom i stužková slávnosť. Tú mali štvrtáci v piatok 7. decembra v piešťanskej reštaurácii Semafor. Všetko nádherne vyzdobené, všetci v gala, nervozita, troška trémy, obavy aj žartíky, slzičky mám i silné objatia otcov.

Aj táto slávnosť mala klasický priebeh ako všetky stužkové, a predsa bola výnimočná pre tých, ktorí ju v ten večer zažili a ktorí sa zvŕtali na parkete. Na chvíle, keď zaznel Gaudeamus a keď po šerpovaní triedneho učiteľa a riaditeľa školy i ostužkovaní maturantov títo prichádzali s kvetom v ruke k svojim mamám a stískali ruky otcom a ďakovali im nielen za život, ale aj výchovu, vzdelanie, obrovskú lásku i trpezlivosť, sa nezabúda. Všetci im priali zdravie, šťastie, dobrých priateľov, no najmä lásku a intuíciu, ktorá im pomôže ukázať cestu ich ďalšieho smerovania.

Maturanti si zakrepčili aj spoločný tanec.

K študentom sa prihovoril ich triedny učiteľ Marián Lukáč, ale aj riaditeľ školy Jozef Kolník. Po oficialitách nasledoval príjemný spoločenský večer, chalani si aj spolu zakrepčili a snímka, ktorú zhotovil ich kolega zo 4. B triedy, fotograf Andrej Hrušovský, hovorí asi za všetko. Na stužkovej nechýbali ani ďalší pedagógovia, ktorí ich o pár mesiacov budú naozaj prísne skúšať. Okrem už tradičných predmetov – slovenčiny a angličtiny – budú štvrtáci z „céčky“ maturovať z telekomunikačnej techniky a z informačných a sieťových technológií.

Tak nech sa im darí – na maturite aj v ďalšom štúdiu, no najmä v živote!

Viera Dusíková

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav