Poslanci sú vraj pre Tamajku len nútenými štatistami

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 26. septembra 2018, 10:00

Ignorovanie zastupiteľskej demokracie nabralo podľa piešťanských mestských poslancov v závere funkčného obdobia primátora Miloša Tamajku doslova obludný rozmer. Ponosujú sa, že síce pri schvaľovaní mestského rozpočtu na rok 2018 účelovo zaviazali čerpanie časti úverových prostriedkov na rekonštrukciu Štúrovej ulice, no Tamajka to nerešpektuje a 200-tisíc eur určených na tento projekt „roztopil“ v úplne iných kapitolách rozpočtu.

Ilustračné foto.

Dozvedeli sa to na zasadnutí mestskej rady v pondelok 17. septembra, no vysvetlenia primátora sa nedočkali, lebo na rade nesedel. Miloš Tamajka presunul 200-tisíc eur do ôsmich iných rozpočtových kapitol. Prednosta mestského úradu Eduard Strapatý členom rady zdôvodnil primátorov krok tým, že tak urobil pre petíciu obyvateľov mesta, ktorí nesúhlasia s výrubom stromov.

Koľko obyvateľov sa pod túto petíciu podpísalo a kam sa vlastne peniaze presunuli, sa sprvu členovia mestskej rady ani nedozvedeli. Prednosta Strapatý tvrdil, že on si pre množstvo úloh, ktoré má, nepamätá, na čo chce mestský úrad pod jeho vedením minúť 200-tisíc eur. Viceprimátor Martin Valo, ktorý zasadnutie viedol namiesto dovolenkujúceho Tamajku, od toho dával ruky preč.

Hra na mŕtvych chrobákov však nenechala členov mestskej rady chladných. „V prípade financovania investičnej akcie úverom o tom rozhoduje výhradne mestské zastupiteľstvo. Ako ste si mohli dovoliť nás obísť,“ ohradila sa Iveta Babičová a vyzvala mestského kontrolóra Martina Svorada, aby sa k tomu vyjadril. Ten slová poslankyne, že na niečo také potrebuje primátor uznesenie poslancov, len potvrdil.

Ozvali sa však aj ďalší členovia mestskej rady. „Schválime mestský rozpočet a vy si s ním robíte lárom fárom, čo chcete. A primátor, ktorý za to zodpovedá, sa pred nami schováva. Ešteže toto volebné obdobie sa končí, lebo za štyri roky je toho už priveľa,“ povedal rozhorčene na margo presunu peňazí z úveru bez súhlasu zastupiteľstva Juraj Brna.

Nahnevaný na túto situáciu bol aj poslanec Martin Cifra. „Načo je vám mestská rada a mestské zastupiteľstvo?“ obrátil sa s otázkou na prednostu Strapatého a viceprimátora Vala. Odpovede sa však nedočkal, a tak mestská rada jednotne požiadala vedenie radnice, aby na najbližšom zastupiteľstve čerpanie úveru na iný účel, ako schválili, poslancom riadne zdôvodnilo.

Až dodatočne, a to na požiadanie členov mestskej rady, šéf finančného odboru Stanislav Mikuš priniesol výpis z radničného účtovníctva a poslancom vydokladoval, kam sa peniaze na pokyn primátora presunuli.

Čo všetko sa Tamajka rozhodol financovať z úverových prostriedkov bez súhlasu poslancov, prinášame v samostatných článkoch tohto vydania Piešťanského týždňa.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek