Piešťanský týždeň inicioval vývoz kovov

Opäť sa ukázalo, že s letnými horúčavami Piešťanci výdatne bojujú zvýšeným pitným režimom. Dôkazom boli preplnené kontajnery na kovy. Alumíniové plechovice z nápojov sa ešte vo štvrtok 26. júla váľali aj po zemi vedľa stojísk kontajnerov na triedený odpad. Na tri takto prekypujúce miesta redakcia Piešťanského týždňa upozornila spoločnosť Marius Pedersen, ktorá v Piešťanoch zabezpečuje zber triedeného odpadu.


Kontajnery na kov boli ešte vo štvrtok plné na troch nami monitorovaných miestach. (Autor: vd)

Zapratané miesta plechovicami boli na Lipovej ulici a na Ulici A. Hlinku, tretí plný kontajner aj igelitové vrece s plechovicami sa nachádzal oproti mestskému kultúrnemu stredisku na Floreáte.  

Vývozca odpadu operatívne zasiahol hneď na druhý deň v piatok 27. júla. Prečo muselo dôjsť až k tomu, aby poriadok inicioval Piešťanský týždeň? Prečo sa to nedeje prirodzene? Môže za to komplikovaná legislatíva, alebo ktosi čosi zanedbal?

Laicky to vysvetlíme takto: aby mal Marius Pedersen, ktorý vykonáva v teréne priamy zber odpadu, tento úkon aj finančne krytý, musí mať k nemu súhlas spoločnosti Natur-Pack. Tá upravuje podmienky zabezpečovania triedeného zberu v meste Piešťany. Ide o vývoz nad rámec dohodnutých zmlúv. Márius Pedersen by mal teda vedieť, či má preplnené kontajnery a následne to hlásiť Natur-Packupaku. Ten rozhodne, či sa vyprázdnia, alebo nie. Za tento guláš môže zákon o odpadoch, ktorý nadobudol účinnosť 1. januára 2016 a má sa opäť novelizovať.

„Mesto Piešťany a naša spoločnosť majú zmluvu uzatvorenú so spoločnosťou Natur – Pack, ktorá upravuje podmienky zabezpečovania triedeného zberu predovšetkým v oblasti počtu jednotlivých nádob na tie-ktoré komodity a frekvencie vývozu tak, aby spĺňali legislatívny rámec. V súčasnosti je triedený zber v meste Piešťany zabezpečovaný vysoko nad rámec minimálneho štandardu určeného legislatívou,“ uviedla obchodná zástupkyňa spoločnosti Marius Pedersen Piešťany Lenka Akossyová.

Ako spresnila, zamestnanci spoločnosti Marius Pedersen pravidelne komunikujú so zástupcami mesta aj spoločnosťou Natur – Pack  vo veci zefektívňovania systému triedeného zberu. Komodita kovy má stále potenciál, nakoľko množstvo zbieraných kovov rastie. „Minulý rok sme dokonca zabezpečili jeden mimoriadny vývoz navyše. V snahe predchádzať problémom s preplnenými kontajnermi sme vzájomne podpísali dodatky k zmluvám, ktorými sa zvýšila frekvencia vývozu kovov zo štyrikrát za rok na šesťkrát za rok. Napriek tomu už aj tento rok bol zabezpečený mimoriadny vývoz z dôvodu skoršieho naplnenia kontajnerov,“ dodala obchodná zástupkyňa.  

Pozoruhodný je fakt, že oproti minulému roku vzrástol kovový odpad v Piešťanoch takou silou, že množstvo kovov, ktoré vyzbierali z 1100 litrových nádob, zaznamenali v tomto roku už koncom júna. „Registrujeme, že aj súčasná frekvencia vývozu kovov je nedostatočná a v prípade plnenia kontajnerov akejkoľvek komodity túto požiadavku zasielame OZV. Po jej odsúhlasení OZV sme pripravení zabezpečiť mimoriadne vývozy,“ dodala L. Akossyová.

Zatiaľ posledný  vývoz kovov sa uskutočnil v piatok 27. júla. „Okrem vývozu kontajnerov zabezpečíme aj upratanie stanovísk kontajnerov v lokalite Lipová ul. a A. Hlinku i v lokalite oproti mestskému kultúrnemu stredisku. Vzhľadom k tomu, že ďalší vývoz je podľa harmonogramov plánovaný až 21. septembra, budeme informovať OZV o prípadnej potrebe mimoriadneho vývozu kontajnerov v skoršom termíne,“ dodala pracovníčka Maruis Pedersen.

Problémom preplnených kontajnerov na kovy sa zaoberalo aj štvrtkové mestské zastupiteľstvo. Poslanci zaviazali vedenie mesta, aby vyrokovalo častejšie vyprázdňovanie kontajnerov, alebo rozšírenie ich počtu na stojiskách.

Vývoz 1100 l kontajnerov na sídliskách zabezpečujú nasledovne:

papier 2 x týždenne, t.j. 104 x za rok

plasty 2 x týždenne, t.j. 104 x za rok

sklo 1 x za 4 týždne, t.j. 13 x za rok

kovy približne 1 x za 2 mesiace, t.j. 6 x za rok

tetrapaky 1 x za 4 týždne, t.j. 13 x za rok

0 Shares

Najnovšie správy

Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 29. apríla 2024
Meniny má Jarmila, zajtra Lea