Adam Trajan opäť o čosi zelenší

  • Spravodajstvo
  • 25. apríla 2018, 17:11
  • Autor:am

Napriek tomu, že tradičné jarné upratovanie ku Dňu Zeme absolvujú žiaci zo Základnej školy F. E. Scherera v Piešťanoch až v stredu 25. apríla, v areáli ich školy sa už „zazelenilo“. Podarilo sa im totiž od spoločnosti Volskwagen získať grant s názvom Zelená dobrovoľníkom – Školská záhrada.

A takáto školská záhrada skutočne vznikla. „Vysadili sme 20 stromčekových ríbezlí, po 10 kusov stromčekových egrešov a čučoriedok a 26 kusov šípových ruží. Okrem toho sme zakúpili rašelinu, kolíky i náradie do školskej záhrady,“ prezradila riaditeľka školy Gizela Talačová.
Po novom vraj podľa štátneho vzdelávacieho a školského programu treba väčší dôraz klásť na pracovné vyučovanie, aby sa žiaci zaujímali po ukončení základnej školy o duálne vzdelávanie a technické odbory.
„Na pracovnom vyučovaní v školskej záhrade a v areáli školy budeme u žiakov vzbudzovať záujem o environmentálnu výchovu a vytvárať zručnosti pri sadení stromov, kríkov a pestovaní zeleniny,“ uviedla riaditeľka.
Hlavným cieľom projektu je upraviť okolie školy vybudovaním školskej záhrady, tiež vytvoriť u žiakov a obyvateľov sídliska Adam Trajan kladný vzťah k prírode. „Po ukončení projektu očakávame lepšiu spoluprácu školy s rodinou, zazelenenie okolia školy, zlepšenie životného prostredia. Žiakov budeme viesť k tomu, aby sa o stromy a kríky starali. V rámci vyučovacieho procesu môžu na výtvarnej výchove svoje stromy a kríky kresliť, na biológii a prírodovede viesť dlhodobé pozorovania, môžu o stromoch a kríkoch napísať svoju prácu, zdokumentovať ju fotografiami a písať články do školského časopisu Kométa,“ povedala G. Talačová.
Okrem toho sa v rámci pestovateľských prác naučia výchovný, udržiavací rez i ošetrovanie a starostlivosť o okrasné kríky, stromy a pestovanie ruží. Zistia čosi o výžive stromov a kríkov, spoznajú druhy a odrody rastlín, ich ochranu pred hlodavcami a škodcami.
V stredu sa žiaci z F. E. Scherera zapoja aj do plánovaného zberu odpadu. Tieto zbery sa uskutočnia celý týždeň od 23. do 27. apríla a zapoja sa do nich všetky základné školy. Žiaci budú upratovať od pondelka do štvrtka a zamestnanci mestského úradu, mestských zariadení spolu s členmi Ligy proti reumatizmu v piatok.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav