V. Hornáček: Sme len v polovici cesty

  • Šport / Futbal
  • 10. januára 2018, 11:20
  • Autor:Tomáš Horký

Futbalisti OFK Trebatice sú suverénnym kráľom jesennej časti piatej ligy západ. Súťaž, ktorá prešla pred sezónou výraznou reorganizáciou, má len šesť účastníkov a po prvej polovici je jasné, že Trebatičania majú vykročené za postupom.

O vydarenej jeseni sme sa pozhovárali s trénerom OFK Vladimírom Hornáčkom.
Málo tímov, ale kvalita
Pred novým súťažným ročníkom bolo pre všetkých zainteresovaných v trebatickom futbale najdôležitejšie prehodnotiť, akú súťaž budú hrať ďalej. Po ukončení predchádzajúceho ročníka piatej ligy západ viaceré tímy jasne deklarovali svoje stanoviská, a to nehrať súťaž, ktorá nebude mať aspoň 14 účastníkov. Nelichotivé prognózy sa naplnili a z trnavského regiónu sa do súťaže prihlásili len Trebatice a Horné Orešany.
Západoslovenský futbalový zväz prijal do tejto súťaže len šesť prihlášok, keďže viaceré mužstvá z predchádzajúceho ročníka (Križovany nad Dudváhom, Zvončín, Drahovce, Krakovany, Oreské, Šaštín-Stráže) podali prihlášku do najvyššej oblastnej súťaže okresu Trnava, resp. Senica. Z viacerých predložených návrhov sa vybral jeden, a to štvorkolový model súťaže. Ako sa počas jesene ukázalo, bola to najrozumnejšia a prijateľná alternatíva. To znamená, že každé družstvo odohrá desať kôl v jesennej a desať v jarnej časti.
„Poviete si z núdze cnosť, ale súťaž sa hrať musí a možnosť hrať o súťaž nižšie, aj keď so 17-timi účastníkmi, sme hneď zamietli, keďže sme s niektorými súpermi hrali v príprave a výsledky vyzneli jasne pre nás. Predsa len sa bude hrať o postup do štvrtej ligy, tak prečo stratiť prinajmenšom jeden rok. Rozhodnutie neľutujeme, so systémom nebojujeme, zbytočne by sme sa v tom utápali. Skôr si myslím, že súťaž je opäť herne kvalitná a dovolím si tvrdiť, že uvedeným systémom aj psychicky náročnejšia, keďže sa s každým súperom hrá netypicky štyrikrát. Súperi sa v krátkom časovom období opakovane stretávajú, poznajú sa a v opätovných meraniach síl sa komplexnejšie zameriavajú na silné a slabšie stránky tímu,“ povedal na margo reorganizácie piatej ligy kormidelník Trebatíc.
Zapracovali mladých
„Do kolektívu Trebatíc, ktorý zostal pohromade, boli vhodne počas letnej prípravy zapracovaní dvaja mladí hráči z Centra futbalovej mládeže Jozefa Adamca, ktorí výkonnostne zapadali do mozaiky – Peter Jakubek a Martin Straka. Okrem nich sa do mužstva vrátili po dlhšej dobe aj hráči, ktorí trebatické farby už hájili – Lukáš Horanský a Matej Jankech. Svojím zodpovedným postojom k tréningovému a zápasovému procesu sú obidvaja prínosom,“ konkretizoval doplnenie kádra V. Hornáček.
Do prípravy pred jesennou časťou sa však nezapojili dvaja hráči, ktorí mali patriť medzi opory. „Dušan Klas a Marcel Onder boli pre mňa hráči základnej zostavy. Prvý sa po zranení kolena a po dohode s klubom postupne rozohráva v rodnej Nitrianskej Blatnici a druhý počas jesennej časti rehabilitoval po náročnej operácii kolena. Súpiska sa vykreovala pred začiatkom súťažného ročníka do plnohodnotného 19-členného stavu.“

Tréner OFK Vladimír Hornáček.

Prvé miesto zaväzuje
Napriek uvedeným zmenám a okolnostiam preukazovali Trebatice počas celej jesennej časti výbornú formu. Z odohratých desiatich zápasov majú bilanciu deväť výhier a jednu prehru s vysoko aktívnym skóre 31:10 a ziskom 27 bodov. „Výsledné prvé miesto je zaslúžené, ale zároveň zaväzujúce do ďalšieho obdobia. Sme len v polovici cesty, jar nám ukáže zrkadlo. Musíme byť vytrvalí a mať aj kúsok šťastia, aby sa nám vyhýbali zranenia. Vyzdvihnúť chcem za jesennú časť celý káder, avšak, ak by som mal určiť trojicu s podtónom komplexnosť, tak jedným dychom dodám: Směřička, Veselý, Pekarovič,“ podotkol tréner OFK.
Trebatice vedené V. Hornáčkom sú posledných pár sezón známe, že sa prezentujú atraktívnym futbalom, ktorým chcú potešiť najmä fanúšikov. „Z trénerskej pozície musím uviesť, že som sa v jesennej časti v hernej koncepcii vrátil k základnému systému 4-2-3-1, ktorý tímu vyhovoval najviac. Jednotlivé hráčske pozície chlapcom ‚sadli’, to bolo rozhodujúce. Ak sa v jarnej časti v tréningovom procese vrátime k účasti nad 60 percent, verím, že jar bude mať rovnaký priebeh ako jeseň. Vyhrať môžeme nad každým, o tom som presvedčený, a poraziť sa môže toto mužstvo len samo. Ako tréner mám ešte jedno prianie, a to vidieť na domácich zápasoch viac divákov, nielen domácich, ktorí by nás prišli podporiť. V Trebaticiach sa hrá dobrý futbal, príďte sami posúdiť a uvidíte, že vás dokážeme zabaviť,“ rázne doplnil kouč.
Prezradil tiež program Trebatíc počas zimnej prestávky. „Príprava na jarnú časť je naplánovaná na 22. januára, pričom do prvého jarného kola – 11. marca – počas nej odohráme šesť prípravných zápasov. Zimnú prípravu absolvujeme v domácich podmienkach. Naplánované stretnutia odohráme na umelej tráve v Piešťanoch.“

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín