M. Pospíšil: Poľky sú favorit, v športe je ale možné všetko

  • Šport / Basketbal
  • 16. júla 2017, 08:24
  • Autor:T. Horký

Už pred utorkovým žrebom európskych basketbalových súťaží FIBA v Mníchove bolo jasné, že Piešťanské Čajky sa o účasť v Eurolige budú musieť pobiť v kvalifikácii proti silnému poľskému klubu CCC Polkowice. O kvalifikačnom súperovi sme sa porozprávali s trénerom Čajok Martinom Pospíšilom.

► Čajky využili možnosť prihlásiť sa do Euroligy, ale o účasť v skupine sa pobijú v kvalifikácii proti poľským Polkowiciam. Aký je váš pohľad na to, že piešťanské basketbalistky vôbec môžu figurovať medzi elitnými 18 tímami Európy?
Je to veľká vec z celoslovenského hľadiska. Náš basketbal potrebuje medzinárodnú konfrontáciu. Je skvelé, že sa do európskych súťaží prihlásili tri slovenské kluby. Ak chceme, aby hráčky rástli, musia hrať ťažké súťaže, hrať proti najlepším svetovým hráčkam a to ponúkajú Eurocup a Euroliga.

► V kvalifikácii Euroligy vás čaká silný tím CCC Polkowice. Ten podľa doposiaľ zverejnených informácií usilovne zbrojí a priviedol už niekoľko hviezdnych basketbalistiek. Čo hovoríte na svojho súpera?
V Eurolige nie je ľahký súper. Polkowice budujú mimoriadne kvalitný káder. Podpísali zmluvy s tromi špičkovými Američankami. Holmes, Plaisance aj Clark hrajú v základných päťkách tímov WNBA, čím je ich kvalita jasne definovaná. Na kľúčovom poste strednej rozohrávačky majú Elinu Babkinu, reprezentantku Lotyšska a ich najlepšiu strelkyňu (do zranenia) na nedávnych majstrovstvách Európy. Na podkošovom poste je ďalšou zaujímavou posilou Temi Fagbenle, najväčší talent britského basketbalu. Samozrejme, disponujú aj poľskými reprezentantkami. Myslím si, že urobia ešte podpisy zmlúv so zaujímavými hráčkami.

► Sila poľského klubu je jasná. Čajky síce nebudú favoritom, ale šance nie sú nikdy stratené. Čo by na nich mohlo platiť?
Všetky uvedené mená jasne ukazujú ambície klubu. Je jasné, že sa im menami ani rozpočtom rovnať nemôžeme, ale my sa chceme prezentovať svojou identitou, ktorá sa bude odvíjať od tímovosti. Oni sú obrovský favorit, ale zápasy sa budú začínať od stavu 0:0 a v basketbale je možné všetko.

► Minulý rok v Polkowiciach trénoval Maroš Kováčik, ktorý ich priviedol k tretiemu miestu v najvyššej poľskej súťaži. Budete od neho zisťovať informácie?
Klub obmenil vo veľkej miere káder. Maroša nahradil Grék Dikeoulakos, ktorý mal pri výbere hráčok voľnú ruku. Samozrejme, ale každá informácia môže byť užitočná.

► Spýtam sa trošku hypoteticky: Čo pre Čajky bude znamenať, ak by postúpili do skupiny Euroligy alebo, naopak, vypadli do Eurocupu?
Postupom do Euroligy by sme asi šokovali celý európsky basketbal, ale v športe je možné všetko. Každopádne by to bola úplná „bomba“. Keď vypadneme do Eurocupu, budeme hrať ďalších skvelých minimálne šesť zápasov v pohároch.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 27, ktoré je v predaji od 11. júla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel