V kúpeľnom meste žije 870 ľudí s adresou: Mesto Piešťany

  • Spravodajstvo
  • 20. januára 2017, 09:13
  • Autor:V. Dusíková

V posledných dňoch sa teploty na Slovensku pohybovali iba pod nulou. V piešťanskom regióne mrazy dosahovali až mínus dvadsať stupňov Celzia. Mrzli ľudia, vtáky aj zvieratá. Kto má domov, zohrial sa. Kto ho nemá, riskoval pobytom na ulici či v nechránených provizórnych prístreškoch a starých domoch vlastný život. Rozumnejší požiadali o pomoc. Všetci, ktorí tak urobili, dostali v piešťanskom azylovom dome na Bodone posteľ, čisté šaty, teplé jedlo i možnosť osprchovať sa. Najhoršie časy mohli prežiť v nocľahárni Zariadenia sociálnych služieb (ZSS) Domum.

O rozhovor sme požiadali hovorkyňu mestského úradu Evu Bereczovú, ktorá nám sprostredkovala informácie vedúcej zariadenia Marcely Vrbovej i pracovníčok odboru sociálnych služieb mesta.

► Koľko ľudí evidujete v meste s adresou Piešťany. Máte informáciu o tom, koľko z nich žije aktuálne na ulici?
K 10. januáru evidujeme 870 občanov s trvalým pobytom – Mesto Piešťany. Nevieme povedať, koľko sa nachádza na ulici. Mnohí môžu bývať v podnájmoch, rôznych ubytovniach alebo sa dokonca nemusia ani dlhodobo zdržiavať v Piešťanoch.

► Kto monitoruje v bezdomovcov a akým spôsobom? Je to stále mestská polícia? Tá najmä v mrazoch v minulosti bezdomovcov nakladala do svojich vozidiel priamo v ich „ležoviskách“, aby tam nezmrzli. Alebo sa postupy zmenili?

Vyhľadávaciu a prvú kontaktnú prácu s bezdomovcami vykonávajú predovšetkým pracovníci odboru sociálnych služieb. Avšak v nadväzovaní prvého kontaktu s ľuďmi na ulici pomáhajú aj ďalšie organizácie a inštitúcie. Spolupracujeme aj s oddelením sociálno-právnej ochrany a sociálnej kurately úradu práce, príslušníkmi mestskej polície a pracovníkmi Trnavskej arcidiecéznej charity. Pracovníci týchto organizácií vedia poskytnúť občanom bez domova základné poradenstvo a delegovať ich do takzvaného azyláku, čiže do ZSS Domum. Práve tu im poskytnú adekvátne sociálne služby v závislosti od ich aktuálnej situácie.

Žobranie je pre bezdomovcov najrýchlejšie riešenie, ako si zadovážiť niečo pod zub.

► Koľko bezdomovcov počas januárových mrazov požiadalo o pomoc – a akého charakteru?
V súčasnosti využíva služby nocľahárne v ZSS Domum v priemere šestnásť ľudí bez domova, pričom v januári pribudlo päť nových bezdomovcov. Všetci majú možnosť osprchovať sa, oholiť, ostrihať si vlasy, dostanú šatstvo, môžu si oprať vlastnú bielizeň, poskytujeme im teplú stravu a tekutiny. Ak prejavia záujem, pracovníci zariadenia im ponúknu asistenčné služby pri vybavovaní dokladov a úradných záležitostí, ktoré sú nevyhnutné k napojeniu sa na sociálny systém.

► Aké opatrenia mesto prijalo aktuálne na pomoc týmto ľuďom? Nocľaháreň bola do zimy otvorená len v noci a ráno museli bezdomovci odísť. Zmenilo sa to?
Denný režim sme prispôsobili nepriaznivým poveternostným podmienkam. V nocľahárni sa ľudia môžu zdržovať celý deň. Máme pre nich pripravené aj krízové potravinové balíčky a tiež teplé oblečenie. Poskytneme ich všetkým, ktorí požiadajú o pomoc.

► Máme aj osobnú skúsenosť: Mladá bezdomovkyňa nás požiadala o peniaze na jedlo, a keď sme jej povedali, že jej pomôžu v azylovom dome na Bodone, pričom sme vopred pre ňu dohodli ubytovanie aj jedlo, vynadala nám do skúpych a povedala, že radšej „skape“ na ulici, ako by mala ísť do Domum-u. Je to tam prísne alebo len takíto ľudia jednoducho nechcú prijať pomoc a vydierajú, koho poznajú…
Mnohí občania bez domova sa z rôznych dôvodov vyhýbajú inštitucionálnym formám pomoci. Ich dôvody sú individuálne – niektorí nechcú prijať režim zariadenia, iní iba počuli o systéme v zariadení a osobne sa nikdy nepresvedčili o kvalite služieb a prístupe pracovníkov, ďalší odmietajú akúkoľvek pomoc alebo nie sú ochotní vzdať sa požívania alkoholu a iných návykových látok. Sú však i takí, ktorí využívajú svoju nepriaznivú sociálnu situáciu k žobravému spôsobu života a svoju situáciu neraz „prifarbia“ nepravdivými údajmi o sebe a dojemnými príbehmi. Pri terénnej práci občanom bez domova opakovane ponúkajú naši sociálni pracovníci rôzne formy sociálnych služieb, ktoré zabezpečuje ZSS Domum, ale i iné inštitúcie a subjekty. Pracovníci mesta však musia rešpektovať slobodnú voľbu občanov. V Domum-e nemusia využívať iba pobytové formy služieb, ale môžu sa prísť osprchovať, vybrať si z darovaného šatstva, prísť si oprať, požiadať o teplé jedlo alebo teplý nápoj alebo zapojiť sa do projektu predaja časopisu Nota Bene. Možností, ako im pomôcť, je veľa, len oni sami musia chcieť zmeniť svoju situáciu a pristupovať aktívnym spôsobom k jej riešeniu a zlepšeniu.

V azylovom dome pridali v silných mrazoch postele pre bezdomovcov aj na chodbu.

► Kedy sa spravidla mení režim v nocľahárni? Koľko sa tam môžu bezdomovci zdržať. Je to naozaj celý deň aj noc?
Zohľadňujeme nepriaznivé počasie v zimnom období. Keď sa denné teploty začnú pohybovať v mínusových hodnotách, v nocľahárni môžu zostávať bezdomovci aj počas celého dňa a ráno nemusia opustiť zariadenie. Taktiež pridávame lôžka na izby, v prípade potreby aj na chodbu. Snažíme sa poskytnúť teplý nocľah každému záujemcovi. ZSS Domum je schopné poskytnúť teplé jedlo a teplý nápoj. Vďaka občanom, ktorí pravidelne darujú zariadeniu šatstvo, im vieme sprostredkovať aj teplé a čisté oblečenie či obuv.

► Koľko ľudí je aktuálne v nocľahárni, koľko na poschodí v izbičkách?

Systém nocľahárne navštevuje približne 16 ľudí a v útulku máme v súčasnosti ubytovaných 28 občanov. Ešte možno pár slov na objasnenie – klienti útulku využívajú sociálne služby v ZSS Domum na základe písomnej zmluvy, majú možnosť zdržiavať sa celé dni v zariadení a platia si úhradu za ubytovanie. Inak je postavený systém nocľahárne. Tá umožňuje bezplatné využívanie zariadenia. Ľudia bez domova neplatia za nocľah a sprchu, avšak za bežnej prevádzky musia v ranných hodinách opustiť zariadenie. Ľuďom z nocľahárne taktiež zadarmo poskytujeme základné hygienické potreby, akými sú mydlo, šampón, holiace potreby či toaletný papier.

► Ak je človek na ulici, čo by mal urobiť, aby mu azylový dom poskytol nocľah?
Stačí jednoducho prísť do zariadenia a pracovníci ZSS Domum ho oboznámia s pravidlami nocľahárne a ponukou služieb.

► Vážnym problémom býva zvyčajne hygiena, odvšivenie, svrab… Vyžaduje si to nasadenie rôznych hygienických postupov. Aké sú skúsenosti pracovníkov Domum-u s takýmito záležitosťami?
Naši pracovníci majú bohaté skúsenosti s poskytovaním takýchto hygienických služieb. Základom úspechu je však ochota dotyčného človeka spolupracovať. Jedine tak môže byť celý hygienický postup úspešný. Pracovníci zariadenia vedia zabezpečiť a sprostredkovať potrebné prípravky a aj ich aplikovať. Neraz sa nám stáva, že klient odmietne spoluprácu. Nechce sa sprchovať a rešpektovať čo i len najzákladnejšie hygienické návyky. Vtedy je dôležité rešpektovať jeho rozhodnutie, no zároveň mu oznámime, že musí opustiť zariadenie, aby neohrozoval ostatných ľudí a aby sme predchádzali prípadnému šíreniu infekčných a prenosných ochorení.

► Má azylový dom dostatok šatstva, konzerv, polievok, keksov, nekaziacich sa potravín? Kde ich získava, je možné ich darovať?

ZSS Domum má naplánovanú rozpočtovú položku na nákup potravín do krízového balíčka pre občanov, ktorí sa ocitli v nepriaznivej sociálnej situácii. Snažíme sa pravidelne dopĺňať tieto zásoby. Máme veľmi dobrú spoluprácu s Trnavskou arcidiecéznou charitou, ktorá robí pravidelné zbierky trvanlivých potravín a vyčleňuje časť potravín pre účely azylového domu, za čo im veľmi ďakujeme. Mnohí občania, ktorí už poznajú naše zariadenie, si zvykli, že ak náhodou navaria alebo napečú viac, ako sú schopní zjesť, podelia sa o stravu s našimi klientmi. Vtedy rešpektujeme, či chcú obdarovať deti, rodiny s deťmi, občanov bez domova alebo jednoducho hocikoho.

Počet postelí v dvoch izbách nocľahárne sa navyšuje podľa potreby.

► Aké veci či potraviny možno priniesť do azylového domu?
Uvítame šatstvo, obuv, posteľnú bielizeň, uteráky, pyžamá, paplóny, podušky, deky, akékoľvek trvanlivé potraviny, vybavenie kuchyne (poháre, taniere, príbory, hrnce…), čistiace a hygienické potreby. Dary môžu ľudia priniesť kedykoľvek – ZSS Domum pracuje nepretržite. Avšak oceníme, ak sa darcovia telefonicky ohlásia na číslo 033/772 76 87. Ak sa veci nezužitkujú priamo v azylovom dome, posúvame ich občanom v iných zariadeniach sociálnych služieb alebo tým, ktorým pomôžu preklenúť zložitú životnú situáciu.

► Zhodnoťte v globále situáciu s bezdomovcami v uliciach Piešťan.
Piešťany majú v porovnaní s okolitými obcami pomerne dobre vybudovanú sieť sociálnych služieb pre občanov bez domova. Aj napriek tomu, že v meste zatiaľ chýba pravidelná terénna sociálna práca, nízkoprahové denné centrum a nízkoprahová nocľaháreň, vieme občanom poskytnúť nocľah, jedno teplé jedlo za deň a šatstvo. Absentujúce služby sa snažíme vykryť prostredníctvom využívania špeciálnych režimov v Domum-e. Za významnú pomoc pre ľudí bez domova vnímame projekt Predaj časopisu Nota Bene, do ktorého sa môžu zapojiť už jedenásť rokov. Taktiež vnímame ako dôležité dobudovanie bytov sociálneho charakteru, do ktorých by sa mohli posúvať resocializovaní klienti Domum-u. Veľmi si vážime spoluprácu s miestnymi inštitúciami a mimovládnymi organizáciami, ktorí tvoria dôležitú súčasť podporných služieb v meste. Vážime si každú spoluprácu a verte, že oceňujeme ochotný, ústretový a chápajúci prístup pri kontakte s inštitúciami, organizáciami alebo verejnosťou. Veľkú výzvu vnímame v zlepšovaní spolupráce v prepojení zdravotníckych a sociálnych služieb.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 2, ktoré je v predaji od 17. januára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 19. mája. Tento deň je Svetovým dňom hepatitídy. Meniny má Gertrúda.
  • 19.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 19. mája 2024
Meniny má Gertrúda, zajtra Bernard