Chaos v mestskom bytovom podniku vyvolal primátor

  • Spravodajstvo
  • 11. januára 2017, 08:44
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Zdá sa, že snaha primátora Miloša Tamajku takmer feudálnym spôsobom ovládnuť chod mesta nepozná hranice. Tentoraz vplyv poslancov zastupiteľstva odstránil z mestom zriadenej eseročky s názvom Bytový podnik Piešťany. Za člena valného zhromaždenia Tamajka od nového roka považuje len sám seba. Svojimi zásahmi do chodu bytového podniku (BP) narobil právny chaos v dozornej rade a odborníka na bytové hospodárstvo vo vedení spoločnosti nahradil expertom na netransparentné utrácanie verejných peňazí.

Donedávna riadiaci orgán BP, valné zhromaždenie, tvorilo dvadsaťjeden poslancov mestského zastupiteľstva, no tesne pred koncom roka to Tamajka zmenil. Valné zhromaždenie mestskej eseročky tak dnes tvorí už len samotný primátor.

Pri menovaní sa za jediného člena valného zhromaždenia BP sa novoustanovený „samovládca“ nezastavil. Z vedenia spoločnosti odstránil jej doterajšiu konateľku Evu Kollárikovú a nahradil ju radničným právnikom Pavlom Vermešom.

Ten však s riadením takejto spoločnosti nemá absolútne žiadne skúsenosti. Zato sa však na radnici osvedčil aj so svojou sestrou Máriou Vermešovou pri netransparentnom utrácaní verejných prostriedkov. Od jari minulého roka, keď sa táto súrodenecká dvojka zjavila na mestskom úrade, zaviali tu vo verejnom obstarávaní úplne nové vetry a radnica bez akéhokoľvek zverejnenia za pár mesiacov stihla utratiť z mestskej pokladne sumu 400-tisíc eur.

Zrejme z dôvodu, aby sa novému konateľovi BP nik do roboty nestaral, Tamajka do päťčlennej dozornej rady spoločnosti dosadil poslanca Matúša Kromholca z jeho spriazneného väčšinového klubu poslancov Spoločne pre Piešťany (SpP), a naopak z nej vypoklonkoval zástupcu opozície Martina Cifru.

Výklady zákonov platia podľa toho, ako sa hodia


Dozornú radu BP tak dnes tvoria poslanci za SpP Denis Kristek, Peter Tremboš, zvolení poslancami mestského zastupiteľstva, Tamajkom vymenovaný Matúš Kromgholc z SpP, ale aj Michal Hynek a Andrej Klapica (KDH), ktorých oboch tiež volili poslanci zastupiteľstva. A keďže podľa Tamajkovho názoru kompetencie menovať dozornú radu má len on, tak štyria členovia sú jej súčasťou v rozpore s jeho výkladmi zákonov.

Svoje kroky zdôvodnil nálezom Najvyššieho kontrolného úradu spred dvoch rokov, ktorý hovoril o tom, že členom valného zhromaždenia spoločnosti zriadenej mestom by mal byť len primátor. Na jar minulého roka poslanci zastupiteľstva na čele vtedy ešte s opozičným klubom poslancov SpP takéto zmeny stanov BP odmietli. „Bytový podnik Piešťany hospodári s mestským majetkom a kontrolu nad hospodárením s týmto majetkom by mal mať každý poslanec, nielen primátor,“ povedal na margo možnej zmeny stanov na jar 2016 Tomáš Hudcovič.

Jeho názor podporila i ďalšia poslankyňa za SpP Zita Bruncková, ale aj členka rovnakého poslaneckého klubu Adriana Drahovská, ktorá dokonca upriamila pozornosť na znenie zákona o obecnom zriadení, podľa ktorého jedine mestskému zastupiteľstvu je vyhradené zakladať a rušiť obchodné spoločnosti a iné právnické osoby a schvaľovať zástupcov obce do ich štatutárnych a kontrolných orgánov. (Štatutárny a kontrolný orgán je v prípade BP konateľ a dozorná rada – pozn. redakcie.)

Názor poslancov primátora nezaujíma


Tieto skutočnosti sa však Tamajka rozhodol na sklonku minulého roka ignorovať. Chceli sme preto na radnici zistiť, prečo primátor vôľu poslaneckého zboru prestal rešpektovať. Na mestský úrad sme poslali otázky v znení: „Nepovažujete zmenu konateľa a člena dozornej rady spoločnosti Bytový podnik len rozhodnutím primátora za porušenie stanov spoločnosti, prípadne porušenie zákona o obecnom zriadení?“

Odpoveď poslala nám vedúca kancelárie primátora Lenka Slimáková: „Zmena v orgánoch spoločnosti bola uskutočnená v súlade s ustanoveniami obchodného zákonníka, v súlade so zakladateľskou listinou a v súlade s platnou a zaväzujúcou časťou stanov obchodnej spoločnosti.“

Naše otázky sa týkali aj odbornej spôsobilosti právnika Vermeša na funkciu hlavného manažéra BP. Chceli sme, aby nám radnica poslala jeho profesijný životopis, ktorý by snáď mohol potvrdiť Tamajkove rozhodnutie, že sa do čela spoločnosti v účtovnej hodnote dvoch miliónov eur hodí. Prípadne, či jeho odborné spôsobilosti sú dostatočné na to, aby zvládol riadiť podnik, ktorý v meste zabezpečuje dodávku tepla a teplej vody do 6300 domácností, spravuje tiež 32 kotolní a 17 kilometrov tepelných rozvodov, a okrem toho vykonáva správu u 3000 bytov v osobnom vlastníctve.

Na radnicu sme tiež smerovali otázky, ktoré by obyvateľov mesta mohli upokojiť a nemuseli sa v týchto zimných mesiacoch obávať napríklad toho, či vďaka zmenám vo vedení BP, keď Tamajka namiesto odborníka do jeho čela posadil právnika, v dodávkach tepla a energií nemôžu nastať problémy. Zodpovedania na tento okruh otázok sa vedúca Tamajkovho sekretariátu vyhla.

Kromholc sa stotožnil s Tamajkom


Názor na posledné udalosti na radnici sme chceli zistiť i u poslancov z klubu SpP a oslovili sme niekoľkých z nich.

Kontaktovali sme Denisa Kristeka, Jozefa Malíka, pokúšali sme sa spojiť so Zitou Brunckovou i Petrom Trembošom, ktorý je i členom dozornej rady BP, ale aj nového člena kontrolného orgánu M. Kromholca. Väčšina z nich o udalostiach pre svoje dovolenkové pobyty vedela len z médií. Vyjadril sa však člen dozornej rady BP, poslanec P. Tremboš: „Je možné, že primátor mal na takéto zmeny zákonný nárok. Nie som však potešený z toho, že ich vykonal bez toho, aby ich najprv neprerokoval s mestským zastupiteľstvom. Zároveň zastávam názor, že v kontrolných orgánoch mestom založených organizácií by malo mať zastúpenie čo najširšie politické spektrum reprezentujúce pomery v zastupiteľstve.“

Priestor vyjadriť sa sme poskytli aj primátorom novovymenovanému členovi dozornej rady, poslancovi za SpP M. Kromholcovi. „Ponuku od primátora som prijal, nakoľko chcem čo najviac pomáhať pri správe majetku mesta a aj ja som sa stotožnil s nálezom kontrolného úradu,“ povedal nám. Odvolanému členovi dozornej rady M. Cifrovi sa nám nepodarilo dovolať.

Tamajkove manažérske „úspechy“


■ TAVOS:
Okamžite po nástupe do primátorského kresla padla Tamajkovi do oka Trnavská vodárenská spoločnosť (TAVOS). Mesto v tejto regionálnej vodárenskej spoločnosti vlastní päťpercentný akciový podiel. V úvode roka 2015 sa zjavil anonym, ktorý hovoril o jej údajnom tunelovaní. Na základe tohto listu piešťanský primátor začal konať. Inicioval mimoriadne valné zhromaždenie a vtedy ešte za pomoci väčšinového akcionára, trnavského primátora Petra Bročku, došlo k odstráneniu vedenia akciovky. S Bročkom sa však rozkmotrili na mene generálneho riaditeľa, ktorého Tamajka proti vôli väčšiny akcionárov tvrdošijne presadzoval. V dôsledku týchto Tamajkových krokov Bročka piešťanského primátora z vedenia vodární vypoklonkoval. Manažérsky „úspech“ Tamajka zaznamenal v podobe straty vplyvu kúpeľného mesta v strategických vodárňach.

■ Letisko Piešťany:

Letisková spoločnosť bola dlhé roky bez záujmu zo strany Tamajku. Akciový podiel má v nej mesto niečo nad dvadsať percent. Ponúknuté miesto predsedu dozornej rady dva roky ignoroval. Prejav okamžitého záujmu prišiel až na sklonku minulého roka, keď bolo letisko na pokraji zániku. Nastali populistické vyhlásenia a zbavovanie sa zodpovednosti pred verejnosťou. Následne kroky smerovali už len k deštrukcii leteckej prevádzky a rozhádanie sa so zástupcom väčšinového akcionára, predsedom Trnavského samosprávneho kraja, Tiborom Mikušom.

■ Bytový podnik:
V závere minulého roka si Tamajka zobral na mušku spoločnosť, v ktorej má zastúpenie len mesto. V tomto prípade ho už nemá aký akcionár zastaviť. Pokúšali sa o to v minulom roku poslanci mestského zastupiteľstva v časoch, keď člen poslaneckého klubu SpP T. Hudcovič ešte nebol súčasťou vedenia mesta. Piešťanský primátor však zrejme na konci roka rozloženie politických síl v zastupiteľstve prehodnotil a rozhodol sa odinštalovať 21-členné valné zhromaždenie a nahradiť ho sebou samým. Do vedenia BP však nemenoval odborníka na správu nehnuteľností, ale experta na spôsob, ako neporušiť zákon o verejnom obstarávaní a bez verejných súťaží za pol roka utratiť 400-tisíc eur z peňazí daňových poplatníkov.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 1, ktoré je v predaji od 10. januára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 10. mája. Tento deň je Svetovým dňom pohybu ku zdraviu. Meniny má Viktória.
  • 10.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 9. mája. Tento deň je Dňom Európy a Európskym dňom opery. Meniny má Roland.
  • 09.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Plánovaná už raz odkladaná udalosť Natrime si svoje mesto sa v sobotu 4. mája uskutočnila v dopoludňajších hodinách. Iniciatíva vznikla…
  • 10.05.2024, 00:01
  • Piešťany / Spravodajstvo
piatok, 10. mája 2024
Meniny má Viktória, zajtra Blažena