Kanoisti medzi olympijskými nádejami

  • Kanoistika / Šport
  • 5. októbra 2016, 13:41
  • Autor:sv

Najdôležitejšie podujatie v rýchlostnej kanoistike – olympijské nádeje pre 15 až 17-ročných pretekárov – sa konalo počas víkendu 24. a 25. septembra v maďarskom Szegede. Za Športový klub Kajak z Moravian nad Váhom sa nominovali do slovenskej reprezentácie traja 15-roční kanoisti – Lucia Valová, Lukáš Valo a Martina Havrilová.

Preteky boli usporiadané na najvyššej medzinárodnej úrovni za účasti najlepších kanoistov z krajín považovaných za kanoistické veľmoci. Zúčastnili sa ich pretekári z Kanady, Maďarska, Nemecka, Poľska, Česko, nechýbali ani pretekári z ďalekej Austrálie, Singapuru či Japonska. Olympijské nádeje sú svojou kvalitou hodnotené v daných kategóriách ako majstrovstvá sveta. Pretekalo sa na 200, 500 a 1000-metrovej trati a bojovalo sa o každé umiestnenie, väčšinou už účasť vo finálovej jazde bol veľkým úspechom.

Najviac sa darilo Lucii Valovej, ktorá po celý rok zbierala víťazstvá z domácich podujatí. V Szegede svojou bojovnosťou ukázala, že chce patriť k tým najlepším na svete a priniesla si v C1 na 200 metrov piate miesto, pričom od tretej Francúzky Ruizovej ju delilo len sedem desatín sekundy. Na 500-metrovej trati sa dlho držala na tretej priečke a preteky išla na hranici svojich možností. V závere však na rýchle maďarské a kanadské pretekárky nestačila a opäť to bolo piate miesto. Na 1000 m, kde absolvovala aj preteky v C2, skončila šiesta.

Žiaľ, deblová disciplína s Martinou Havrilovou im nevyšla podľa ich predstáv, nakoľko tá pred pretekmi ochorela a musela pre zdravotné komplikácie odstúpiť. M. Havrilová bojovala, nakoľko jej to dovoľoval zdravotný stav, a v semifinále si vyjazdila v C1 na 1000 m piate miesto a na 200 m šieste miesto.

Svoje maximá zašiel aj Lukáš Valo, ktorý na 200, 500 aj 1000 m skončil vždy v semifinále, a to na piatej priečke.

Účasť týchto mladých pretekárov bola veľkou motiváciou na ich ďalšej ceste za čo najlepšími výsledkami a veríme, že množstvo vynikajúcich kanoistov z celého sveta, skvelá atmosféra na podujatí a dobré výsledky ich dostatočne povzbudili do ďalších tréningov.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 40, ktoré je v predaji od 4. októbra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj