Piešťany už nestagnujú, Tamajka zaradil spätný chod!

  • Spravodajstvo
  • 29. septembra 2016, 09:23
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Správa hlavného mestského kontrolóra Petra Konečného po dvoch rokoch Tamajkovcov vo vedení piešťanskej radnice opäť nekonštatuje nič nové, len neustále porušovania zákonov a uznesení mestského zastupiteľstva. Dokonca jej novú internú smernicu o verejnom obstarávaní P. Konečný označil ako spiatočnícku. Kontrolór vo svojich posledných zisteniach vytkol radnici nehospodárnosti pri obstarávaní telekomunikačných služieb, rekonštrukcii šatní mestskej polície, ale skritizoval i samotnú realizáciu tejto stavby, za ktorú by sa zrejme nemusela hanbiť ani rozprávková dvojica fušerských remeselníkov Pat a Mat.

Hneď v úvode svojej správy o narábaní s verejnými prostriedkami na radnici sa P. Konečný venuje obstarávaniu mobilných telekomunikačných služieb, ale i dátovému internetovému pripojeniu radnice. A konštatuje, že výber operátorov, ktorí tieto služby mestskému úradu poskytujú, sa uskutočnil v rozpore so zákonom o verejnom obstarávaní.

Hlavný kontrolór v súvislosti s týmto bodom tiež poukazuje na zneužívanie služobných mobilov: „Kontrolou bolo zistené, že dodávateľ mobilných telefónnych služieb v niektorých prípadoch fakturoval mestu aj také poplatky za poskytnuté služby, ktoré mali byť od zamestnancov spätne preplatené, nakoľko nesúviseli s výkonom ich práce.“ Odvoláva sa pritom na prílohu číslo tri jeho správy. Tú by ste však na stránkach mesta hľadali márne. Zo správy kontrolóra sa pri uverejňovaní na stránkach mesta „vyparila“. Verejnosť sa tak nemá možnosť dozvedieť, kto konkrétne z radnice služobný telefón zneužíva na súkromné účely.

Porušenia zákona o verejnom obstarávaní P. Konečný konštatoval aj pri výbere dodávateľa internetového pripojenia pre mestské inštitúcie a zariadenia.

Rezort môže získať viac na dotáciách


Hlavný kontrolór sa vo svojej správe venuje aj zisteniam v hospodárení Oblastnej organizácie cestovného ruchu Rezort Piešťany, ktorej je i mesto členom. I keď uvádza, že jeho právomoci voči tejto organizácii sú obmedzené, konštatuje, že žiadne nedostatky nezistil. V závere však uvádza, že rezort by mohol pri podpore cestovného ruchu mať k dispozícii štátnu dotáciu vo výške niečo málo nad pol milióna eur. To však za predpokladu, že by jeho členovia navýšili svoje dobrovoľné príspevky na maximálnu možnú mieru.

Štátna dotácia je ohraničená 90 percentami súhrnnej hodnoty vybranej dane za ubytovanie u všetkých členských obcí oblastnej organizácie. Pri piešťanskom rezorte je to 580-tisíc eur, a tak v prípade patričného navýšenia členských príspevkov by sa táto suma, ktorú by od štátu rezort dostal, vyšplhala až na 520-tisíc. V súčasnosti rezort využíva túto možnosť štátnej podpory len na osem percent. To P. Konečný vo svojej správe odporúča zmeniť.

Transparentnosť ako v období mečiarizmu


Najväčší priestor si pri kontrolných zisteniach vyslúžilo kontroverzné obstarávanie rekonštrukcie šatní mestskej polície. A to nielen priebeh hľadania dodávateľa, ale aj samotná realizácia stavby. To, že radnica na opravu šatní poškodených požiarom niekoho hľadá, dôkladne utajila, a tak sa do súťaže mohli prihlásiť len tí, ktorých mestskí úradníci podľa svojho vlastného rozhodnutia priamo oslovili. Do dvadsaťštyri hodín od podpísania zmluvy sa objavil i dodatok k podpísanej zmluve, ktorý sumu navýšil o desaťtisíc nad víťaznú ponuku a neskôr aj dodatok číslo dva.

Hlavný kontrolór vo svojich zisteniach uvádza: „Podľa obsahu predloženej zápisnice z vyhodnotenia ponúk predložených v prieskume trhu v predmete obstarania: Rekonštrukcia objektu posilňovne a šatní mestskej polície v Piešťanoch bola podľa určeného kritéria na vyhodnotenie ponúk, ktorým bola najnižšia ponúknutá cena, vybratá ako víťazná firma Kreditstav, a.s., ktorá predložila v ponuke najnižšiu cenu vo výške 63 665,04 eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Pričom druhá v poradí firma Rekosta Piešťany, s.r.o., ponúkla cenu 68 235,53 eur bez DPH. Tretia cenová ponuka od firmy Spazio Immobiliare, s.r.o., uviedla cenu za predmet obstarania vo výške 74 834,64 eur rovnako bez DPH. Táto spoločnosť však bola následne radnicou zo súťaže vyradená, nakoľko nebola schopná predložiť doklady o technickej spôsobilosti takúto stavbu realizovať.“

P. Konečný vo výsledkoch kontroly uvádza s odvolaním sa na výklad zákona o verejnom obstarávaní, že takýmto spôsobom výberu dodávateľa došlo k porušeniu zákona. Verejné obstarávanie však riešila aj interná smernica radnice, prijatá ešte pred nástupom Tamajkovcov k moci. Tá určovala, že obstarávanie tovarov a služieb nad tisíc eur musia mestskí úradníci povinne zverejňovať. V apríli tohto roku ju Tamajka zrušil.

I keď na základe poslaneckého uznesenia úradníci vypracovali novú smernicu pre verejné obstarávanie radnice, jej znenie, ako hlavný kontrolór konštatuje, je na míle vzdialené Tamajkovým predvolebným sľubom o transparentnosti pri utrácaní verejných prostriedkov: „Znamená to, že na obstaranie dodávateľov omnoho drahších zákaziek ako doteraz sa bude používať menej transparentný postup, ktorým mesto upravilo proces verejného obstarávania vo svojej najnovšej internej norme. Namiesto udržania aspoň tých podmienok, aké platili v rámci postupu pri verejnom obstarávaní doteraz, bude podľa novej smernice stačiť zaslať iba výzvu na predloženie minimálne troch ponúk potenciálnym dodávateľom vybraným do prieskumu trhu. Oznamovanie výziev na predkladanie ponúk už nebude povinne zverejňované na webovom sídle mesta a všetky zákazky s nízkou hodnotou (aj pri stavebných prácach do 70-tisíc eur) už nebudú predmetom vyhodnocovania prostredníctvom elektronickej aukcie.“

Tieto zistenia pre P. Konečného už nie sú ani stagnovaním radnice či prešľapovaním na mieste, ale rovno zaradením spiatočného chodu a prudkým návratom k časom divokého narábania s verejnými prostriedkami v období mečiarizmu z deväťdesiatych rokov. „Hodnotím to ako posun dozadu a nastolenie nižšej úrovne otvorenosti, transparentnosti a tiež hospodárnosti, efektívnosti i ostatných princípov uplatňovaných pri verejnom obstarávaní mestom Piešťany oproti predchádzajúcemu obdobiu,“ dodal k tejto časti svojej správy.

Rekonštrukcia ako z dielne Pata a Mata


Ďalšie zistenia hlavného kontrolóra pri realizovaní rekonštrukcie šatní mestskej polície však už pripomínajú scenár k prípadne novým pokračovaniam seriálových častí o známych rozprávkových fušeroch Patovi a Matovi a jeho autori by sa takouto realizáciou stavby mohli spokojne v Piešťanoch inšpirovať: „Kontrolou bolo zistené, že v rámci realizovanej rekonštrukcie objektu sa nad šatňami
a posilňovňou vytvorili aj dodatočné podkrovné priestory, pričom mesto nestanovilo pri zadávaní podmienok projektantovi podmienku zapracovať do projektu možnosť ich využitia. Samotná projektová dokumentácia vôbec nerieši napojenie týchto priestorov na existujúce siete v spodnej časti objektu (voda, odpady, elektrina, plyn). V rámci podkrovia sa nepočítalo ani so žiadnymi oknami, respektíve vnútornými priečkami a vnútornými dverami, dokonca táto časť podľa projektovej dokumentácie nie je ani prístupná schodiskom.“

Zisteniami P. Konečného sa zaoberali poslanci na mestskom zastupiteľstve vo štvrtok 29. septembra v mestskej knižnici.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 39, ktoré je v predaji od 27. septembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián