I. Babičová: U vedenia mesta dominuje neprofesionalita a neschopnosť

  • Spravodajstvo
  • 29. septembra 2016, 09:29
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Nachádzame sa v polčase komunálnych volieb. Eufória zo získaných hlasov, sklamanie alebo radosť z volených zástupcov obyvateľov mesta v jeho vedení a zastupiteľstve, zrejme už opadla a víziou sa pre nich stávajú voľby do mestských zastupiteľstiev v roku 2018. Pokračujeme preto v oslovovaní piešťanských poslancov a chceme sa od nich dozvedieť, či sa ich predstavy, ktoré mali pred nástupom do funkcií, naplnili alebo, naopak, im dva roky priniesli sklamanie. Tentoraz na otázky odpovedala Iveta Babičová, dlhoročná členka poslaneckého zboru kúpeľného mesta a v súčasnosti i krajská poslankyňa.

► Polovicu volebného obdobia máme v podstate za sebou. Ako hodnotíte vaše doterajšie pôsobenie v mestskom zastupiteľstve?
Ťažko túto otázku zodpovedať. V zastupiteľstve som sama za seba a nie som členkou žiadneho politického či občianskeho poslaneckého klubu. Komunikujem síce s kolegami, ktorí sú na tom obdobne ako ja, ale i tak je problém niečo presadiť, nakoľko je nás menšina voči združeniu prezentujúcemu sa pod názvom Spoločne pre Piešťany (SpP). Ak si teda SpP niečo zaumieni, aj si to presadí. Atmosféra je v súčasnom zastupiteľstve veľmi napätá. Je rozdelená na tábory a tie medzi sebou bojujú. Napriek tomu sa mi podarilo presadiť niektoré návrhy, a to najmä financie na rekonštrukcie základných a materských škôl a tiež vybudovanie parkoviska na Vážskej ulici pri prokuratúre.

► Služobne patríte medzi najdlhšie pôsobiace poslankyne v zastupiteľstve. Môžete porovnať predchádzajúce obdobia so súčasným?

Je absolútne najhoršie, aké som doteraz zažila. Bola som v predchádzajúcich zastupiteľstvách súčasťou väčšiny, ale aj menšiny. Že toto zastupiteľstvo nefunguje správne, je vidieť aj na dĺžke jeho zasadnutí. Najväčšie chyby sa urobili už pri vytváraní mestských komisií, v ktorých bola odopretá možnosť pracovať poslancom. Dnes túto chybu pociťujeme v tom, že mnohí poslanci sa o niektorých bodoch rokovania dozvedia až pár dní pred zastupiteľstvom, často však až v deň rokovania, a nemajú možnosť o dôležitých veciach diskutovať, hľadať riešenia v prospech mesta. Napríklad niekoľko desiatok zmien rozpočtu na rok 2016, ktoré predniesol viceprimátor Michal Hynek na zastupiteľstve, sa poslanci dozvedeli pár hodín pred jeho začiatkom. Diskusia sa rozvíja až počas rokovania. Dôsledkom nedostatku informácií je, že sa príliš často mláti prázdna slama a neriešia sa problémy. Som tiež poslankyňou krajského zastupiteľstva. Riešia sa tam aj podstatne zložitejšie problémy, ako rieši mesto. Materiály sú však dôsledne pripravené, predrokované a samotné zastupiteľstvo trvá dve hodiny. V Piešťanoch predkladá vedenie radnice materiál zle spracovaný, nepripravený a my potom rokujeme celé hodiny, chytáme líšku za chvost a rozhodnutia prijímame pod tlakom. A vtedy sa produkujú chyby.

► Splnili sa vaše očakávania a predstavy ako člena súčasného mestského zastupiteľstva?
Bohužiaľ, áno. Už na prvom zastupiteľstve sa ma kolega pýtal, čo hovorím na takéto zloženie. Už vtedy som vyjadrila názor, že toto fungovať nebude a môj katastrofický scenár sa, bohužiaľ, naplnil.

► Čo môžete vytknúť súčasnému vedeniu radnice, prípadne za čo ich môžete pochváliť?
Otázka je spolovice ľahká, lebo chváliť niet čo. Ale vyčítať sa im dá až príliš veľa. Je to neprofesionalita a neschopnosť viesť úrad a taký kolos, ako je mesto. Počas bezpečnostného auditu, čo ja nazývam „Noc dlhých nožov“, obdobným spôsobom, ako sa v minulosti udialo v národnej rade za Mečiara, súčasné vedenie mesta čistkami, ktoré urobilo, doslovne znefunkčnilo celý úrad. Ten skolaboval, snáď ako-tak funguje len sociálna oblasť, a to asi tiež len zotrvačnosťou. Ľudia sa na mňa v zúfalstve obracajú s elementárnymi vecami, ktoré nedokážu na radnici vybaviť. Ako napríklad, že stavebný úrad nedokáže ani za trištvrte roka vydať územné rozhodnutie na základe občianskej žiadosti. Káblová spoločnosť rozkopala celé mesto, pomizla zeleň v trase, kde svoje siete umiestňovala, a nik ju nenahradil. A dôvod je jediný, na mestskom úrade nie je kompetentný, kto by ich prácu v zmysle vydaných povolení skontroloval. Plynári v minulom roku rozkopali, zničili a následne „opravili“ celú Bratislavskú cestu. V marci tohto roka sme dostali na stôl materiál, že ju chcú rozkopať aj elektrikári. Vtedy sme ho stiahli, lebo na tejto ulici chceme vybudovať cyklochodník, nové osvetlenie a dosadiť zeleň. Chceli sme, aby sa to urobilo naraz, a nie na trikrát rozkopávať jednu ulicu. Teraz je ten materiál opäť na stole, v tom istom znení ako v marci a opäť bez riešenia osvetlenia, cyklochodníka a výsadby zelene. Mestská rada tento materiál stiahla z rokovania a znovu dala dopracovať vedeniu mesta. Stratili sme viac ako pol roka nečinnosťou vedenia mesta a úradu.

Ustanovujúca schôdza piešťanských poslancov po voľbách v roku 2014.

► Pomohol mestu vznik pozície druhého viceprimátora? Ak áno, v čom, a ak nie, prečo to bolo zbytočné?
Bola som zásadne proti. Primátor argumentuje tým, že sa zlepší komunikácia vedenia mesta so zastupiteľstvom. Ak nevie komunikovať prvý viceprimátor Michal Hynek, má ho vymeniť, nie vymenovať ďalšieho viceprimátora. Takto to pomohlo len Tamajkovi a Hynekovi, ktorí týmto ťahom umlčali Hudcoviča, a ten sa stal ich spolupracovníkom v tom najhoršom význame slova. Pretože ak sa na radnici v súčasnej dobe netransparentne obstarávajú tovary a služby, padá to aj na jeho hlavu. A ak sme Hynekovi a Tamajkovi vyslovili minulý rok nedôveru, tak sa tento rok stal aj Hudcovič súčasťou neschopného vedenia mesta bez dôvery časti zastupiteľstva a jeho nástupom do funkcie sa na tom nič nezmenilo.

► Počas tohto volebného obdobia sa na radnici udialo niekoľko neštandardných, možno podivných udalostí. Spomeniem bezpečnostný audit, reorganizáciu mestského úradu, vyslovenie nedôvery vedeniu mesta, menovanie Tomáša Hudcoviča, dovtedy najtvrdšieho kritika Tamajku a Hyneka, za druhého viceprimátora. Ako hodnotíte tieto udalosti a máte pocit, že to bolo v prospech Piešťan? Ak nie, prečo?
Sú to všetko udalosti, ktoré mestu nijak nepomohli, práve naopak. Manažment mesta je zlý a niektoré dôsledky sa už prejavili, ďalšie ešte len prídu. Takzvaný bezpečnostný audit a následná reorganizácia radnice s prepúšťaním zamestnancov má za dôsledok množstvo žalôb a rozhodnutia súdov nás ešte dostihnú. Vedenie radnice sa sťažuje, že ho ako poslanci len kritizujeme. Lenže, ak by sme to nerobili a zlo nepomenovali, stávame sa spolu s nimi spolupáchateľmi. Dokonca si dovolím tvrdiť, nie mesto stagnuje, ale naopak, posúva sa smerom dozadu. To, čo sa v minulosti podarilo v prospech mesta urobiť, dnes sa znefunkčňuje a vraciame sa roky späť. SpP sľubovalo novú koncepciu financovania športu, dodnes žiadna nie je a robí sa to chaoticky. Určite by sme mohli menovať aj ďalšie chyby.

► Zastupiteľstvo schválilo pripomienky k záverečnému účtu mesta za rok 2015. Polročné vyúčtovanie hospodárenia radnice, takzvaná monitorovacia správa, aj podľa reakcií členov mestských komisií, ktoré sa pred časom uskutočnili, opäť vyvoláva obavy, ako účtovný rok 2016 vedenie mesta zvládne uzavrieť. Ako by ste hodnotili hospodárenie mesta v tomto roku? Ako investičné a rozvojové alebo ako prešľapovanie na mieste?
Predložená monitorovacia správa nemá žiadnu výpovednú hodnotu. Predložiť tabuľku bez informácií, v akom stave rozpracovanosti sú naplánované investičné akcie, nám nič nehovorí. V každom prípade, od februára do júla sa nič nezrealizovalo, čo je veľký sklz, a tak neviem, či sa to vôbec dá ešte do konca roka dobehnúť. Znepokojujú ma ale položky, ktoré sú v polovici roka vyčerpané viac ako na sto percent. Alebo je monitorovacia správa predložená s chybami, alebo si naše pripomienky primátor k srdcu nevzal. Obávam sa, že vedenie mesta si opäť šafári s verejnými financiami, ako chce, a z rozpočtu si urobilo trhací kalendár.

► V lete na mestskom zastupiteľstve vyvolala búrlivú debatu téma navýšenia dotácií na energie zimného štadióna zo 150-tisíc eur na 200-tisíc. Ale i napriek schváleniu navýšenia najvyššia slovenská hokejová súťaž v podobe domáceho mužstva v Piešťanoch neostala. Nepovažujete to zo strany majiteľa hokejového klubu za podvod na fanúšikoch a zástupcoch mesta?

Celkom určite to podvod na obyvateľoch nie je. Mesto celé roky prispievalo na prevádzku štadióna 148-tisíc eur. Tá suma nebola postačujúca, ale klub, kým sa mu darilo, rozdiel doplatil. Prezident klubu Jaroslav Lušňák vedel zohnať peniaze od sponzorov a miestnych športových nadšencov. Ale hokej v Piešťanoch, to neboli len extraligoví profesionáli. Hokeju sa venujú aj takmer dve stovky detí, hlavne ony potrebujú ľad, na ktorého výrobu boli finančné prostriedky primárne určené. Do profesionálneho hokeja nešlo od mesta ani euro. Profesionálny hokej a najvyššia súťaž bol len bonus. Máme tretí najkrajší štadión na Slovensku, a to je predovšetkým zásluha prezidenta hokejového klubu. Všetci si pamätáme, v akom katastrofálnom stave bola táto hala pred tým, ako sa jej chopil J. Lušňák. Mal plány na ďalší rozvoj, na postavenie tréningovej haly. Mesto malo našliapnuté stať sa domovom reprezentačných mládežníkov. Prišla však ohováračská kampaň, zneistenie sponzorov a namiesto rozvoja sme hokej v Piešťanoch zdecimovali. Primátor Tamajka slovne hokej podporil, chýbali však jasné kroky k tejto podpore. V konečnom dôsledku je dnešná situácia len osobným sporom viceprimátora T. Hudcoviča s prezidentom hokejového klubu. Napriek tomu verím, že v priaznivej situácii a za morálnej podpory mesta v budúcnosti sa do Piešťan extraliga vráti.

► Nedávno sa objavili pochybnosti nad výberom dodávateľa rekonštrukcie šatní mestských policajtov. Radnica tvrdí, že výber len prieskumom trhu na zákazku za 80-tisíc eur je zákonný a postačujúci. Myslíte si, že tento spôsob utrácania mestských peňazí je transparentný a je v poriadku?
Určite nie je. Ja som za transparentné a elektronické obstarávanie. V predchádzajúcich obdobiach to tak fungovalo a ušetrilo sa množstvo peňazí. Obstarávanie bez zverejnenia predmetu obstarávania a len prieskumom trhu zaváňa klientelizmom. Doslovne ide o „nástenkový tender“ a takéto spôsoby utrácania verejných peňazí nám do Piešťan priniesli ľudia, ktorých si ako spolupracovníkov súčasné vedenie mesta na radnicu dotiahlo.

► V letných mesiacoch rezonoval vzťah medzi domácimi obyvateľmi a zahraničnými návštevníkmi kúpeľného mesta. Ide predovšetkým o bicyklovanie sa na pešej zóne deťmi návštevníkov. Ako vnímate vy tieto udalosti a aké by mali byť podľa vás prijaté opatrenia, aby sme sa vyhli konfliktným situáciám?
Je to predovšetkým dôsledok zlej práce mestskej polície, ktorá v meste nemá žiadnu autoritu. Len nekonečným dohováraním cyklistov z pešej zóny nedostaneme, a to je jedno, či domácich, alebo zahraničných. Ak by sa tam postavili, vybrali párkrát pokutu, verím, že problém by vyriešili. V zahraničí sa nik nepýta, z akého sme kultúrneho prostredia a ku komu sa modlíme. Nik sa nám neprispôsobuje, a práve naopak, my musíme rešpektovať miestne danosti, či už kultúrne, alebo zákonné. Rovnako to musí byť aj naopak. Ak to tak nie je, na to je mestská polícia, ktorá musí zjednať poriadok, a je jedno, či návštevník pochádza z Anglicka, Ruska, Afriky alebo Ázie.

► Aké sú vaše priority, ktoré by ste chceli presadiť ako mestská poslankyňa do konca volebného obdobia?

Pre budúci rok som dala päť návrhov do rozpočtu, tak dúfam, že sa zrealizujú. Snažím sa pomáhať športovým klubom. Tenistom prispieť na energie v hale, ktorá patrí mestu. Strechu majú v dezolátnom stave. Čiastočné opravy nepomôžu a potrebuje už komplexnú rekonštrukciu. Na sídlisku Adam Trajan treba vytvoriť aspoň štyridsať až päťdesiat parkovacích miest. Štúdia, ako sa to dá zrealizovať, jestvuje. Musíme pokračovať v rekonštrukcii základných škôl tak, aby suma 130-tisíc eur, ktorú sme na tento účel vyčlenili, bola aj v danom roku využitá. Je potrebné zvýšiť kapacitu materských škôl tak, aby každé dieťa od troch rokov malo miesto. Keďže sme v poslednom programovacom období, musíme využiť pre mesto eurofondy v maximálnej miere – napríklad stavbou domova sociálnych služieb. Je potrebné využiť všetky výzvy a nebáť sa rozvojových projektov aj za cenu čerpania úverov, pretože úverová zaťaženosť mesta je nízka a úvery sú v súčasnosti lacné.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 39, ktoré je v predaji od 27. septembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián