Veľká cena Piešťany – znovuzrodenie legendy!

  • Šport / Ostatné športy
  • 4. augusta 2016, 13:03
  • Autor:th

Po štvrťstoročí na piešťanské letisko opäť zavítajú motocyklové preteky. V dňoch 19.-21. augusta Piešťanský motocyklový klub (PMK) usporiada podujatie pod názvom Veľká cena Piešťany započítavané do Majstrovstiev a preboru Českej republiky na prírodných okruhoch pod hlavičkou Českomoravskej asociácie motocyklového športu.

Chcú nadviazať na Cenu Slovenska


Piešťany hostili v minulosti historicky najprestížnejšie motoristické preteky na Slovensku, keď vtedajšia Cena Slovenska počas 29 ročníkov existencie bola druhým najväčším motocyklovým podujatím v Československu, hneď po Veľkej cene Brna. Práve zašlú slávu tejto motoristickej megaakcie chcú organizátori obnoviť.

„Plánujeme nadviazať na dlhoročnú motoristickú tradíciu, ktorá nemala v minulosti obdoby. Je to história a je škoda, že to tu nepokračovalo. Za najlepšej éry na letisko chodilo 120-tisíc návštevníkov, bolo to niečo neskutočné. To si teraz už nevieme ani predstaviť,“ povedal jeden z organizátorov Miloš Kluc, predseda PMK, ktorý takisto prezradil, čo nadšencov v Piešťanskom motocyklovom klube motivovalo opäť motocyklové preteky v kúpeľnom meste zorganizovať: „Motivovalo ma to, že s motorkami vyrastám a žijem, a také niečo v Piešťanoch chýba. Navyše ma do toho začali tlačiť aj jazdci, čo ma ešte viac nakoplo. Dokázali sme v spolupráci s kolegami z nášho klubu i z českého Moto Classic Racing Club Kopčany, ktorý vedie jazdec David Hanzalík s otcom, dotiahnuť preteky českomoravského seriálu do Piešťan. Podpísali sme s Českomoravskou asociáciou motocyklového športu zmluvu, získali sme licenciu a ďalšie legislatívne veci. Tento seriál sa stal aj v Piešťanoch bodovaným a vieme sem získať 200 jazdcov, čo je neskutočné.“

Prípravy na Veľkú Cenu Piešťany sú už v plnom prúde a organizátori dolaďujú posledné detaily, aby všetko prebehlo bez problémov. Svoje skúsenosti im odovzdali aj bývalí motoristickí funkcionári, ktorí organizovali 29 ročníkov Ceny Slovenska. „Oslovili sme napríklad Júliusa Mendla, Vladimíra Motyčku, Jána Horňáka a ďalších. Poradili nám v niektorých veciach, predsa za tie roky nazbierali množstvo skúseností,“ uviedol M. Kluc a prezradil, v akom štádiu sa prípravy na preteky nachádzajú: „S letiskom už máme zmluvu podpísanú, s Mestom Piešťany sme sa tiež dohodli, bude náš spoluorganizátor. Takisto máme veľa známych a kamarátov, ktorí nám boli nápomocní. Treba už len doladiť niektoré veci, aby všetko dobre dopadlo.“

Posledná Cena Slovenska sa na piešťanskom letisku konala v roku 1989.

Očakáva sa účasť 200 jazdcov v 13 triedach


Do Piešťan sa chystajú poprední jazdci prírodných okruhov z Českej republiky, Rakúska, Nemecka a ďalších krajín, pričom, samozrejme, nebudú chýbať domáci pretekári. „Rátame s účasťou približne 200 pretekárov, čo je štandardom v tomto seriáli. Budú tu jazdci, ktorým ide o body. Taktiež som oslovil známych pretekárov, ktorí jazdia na okruhoch. V tom čase majú voľnejší program a prisľúbili mi účasť,“ dodal M. Kluc.

Po letisku v Piešťanoch sa opäť budú preháňať nielen súčasné motocykle, ale rovnako ako v minulosti aj oldtimery. Vypísané triedy sú Classic do 175 cm3 + do 250 cm3 + do 350 cm3 + do 500 cm3 + do 750 cm3, 125 SP, 125 GP, 250 SP, 250 GP, Super mono, Twin, 400 SSP, do 600 cm3 a nad 600 cm3. Preháňať sa budú po klasickom okruhu, ktorý bude merať 4,9 kilometra.

Predpredaj vstupeniek je spustený


V minulosti patrila Cena Slovenska k najpopulárnejším športovým akciám v Československu a prilákala davy fanúšikov. Aj napriek tomu, že podujatie v Piešťanoch termínovo koliduje s pretekmi Majstrovstiev sveta MotoGP v Brne, o divákov by nemala byť núdza, keďže najmä pamätníci sa už nevedia dočkať návratu pretekov do kúpeľného mesta. „Berieme to ako nultý ročník pre pokračovanie bývalej Ceny Slovenska. Pevne dúfame, že sa uchytí a všetci budú spokojní. Veríme, že bude dobrá návštevnosť. Predpredaj vstupeniek už prebieha cez Ticketportal a myslím si, že cena je prijateľná. Vstupenka na celý víkend stojí 8 eur, na nedeľné preteky 6 eur. Deti budú mať vstup zdarma,“ informoval organizátor.

Pre návštevníkov bude navyše pripravený bohatý sprievodný program, ktorého detaily vám priblížime v budúcom vydaní Piešťanského týždňa. Viac informácií sa dozviete aj na stránke www.pmkpiestany.sk.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 5. mája 2024
Meniny má Lesana, zajtra Hermína