V Piešťanoch budú finišovať cyklistické preteky Okolo Slovenska

  • Šport / Ostatné športy
  • 19. mája 2016, 08:47
  • Autor:sita/th

Cyklistické preteky Okolo Slovenska napíšu o necelý mesiac od 7. júna do 12. júna jubilejnú 60. kapitolu. Na najstaršom a najvýznamnejšom podujatí na Slovensku sa bude bojovať nielen o celkové prémie v hodnote 20-tisíc eur, ale aj o 226 bodov do rebríčka Medzinárodnej cyklistickej únie. Podujatie je súčasťou kalendára Europe Tour, spadá do kategórie 2.2. Počas šiestich súťažných dní absolvujú cyklisti dokopy 807 kilometrov, prejdú 126 miest a obcí a finišovať budú v Piešťanoch.

Jubilejný 60. ročník odštartuje v utorok 7. júna v historickom centre Banskej Bystrice, kde sa vo večerných hodinách uskutoční prológ na 1,1-kilometrovej trati. V metropole stredného Slovenska bude štart aj cieľ úvodnej etapy (136,8 km), cyklisti prekonajú tri okruhy v Banskobystrickom kraji: prejdú kúpeľným mestom Sliač, vrchárski špecialisti si prídu na svoje v stúpaní na Mičinú. Druhá etapa (170,1 km) zavedie jazdcov do Vysokých Tatier. Pôjde o jednu z najťažších etáp, cyklisti sa do tradičného miesta na trase Okolo Slovenska vydajú cez Telgárt, Popovú, Starý Smokovec, na záver je na programe záverečné stúpanie zo Štrby na Štrbské Pleso, ktoré môže výrazne prehovoriť do poradia v celkovej klasifikácii.

Deň nato čaká na pretekárov najdlhšia etapa zo Štrbského Plesa do Zuberca (193,2 km). Úvodných 50 km pôjdu cyklisti po tatranských cestách, ale postupne sa cez Liptov dostanú na Oravu. Výzvou bude stúpanie na Huty. Vo štvrtej etape zo Zuberca do Bojníc (183,7 km) budú mať adepti na celkové víťazstvo príležitosť v stúpaní do Oravskej Lesnej a najmä na Fačkovské sedlo. Záverečné kilometre z Bojníc zavedú jazdcov do Piešťan, kde sa uskutočnia tri okruhy s cieľom na Námestí slobody. „Verím, že sme zostavili zaujímavú trasu. Dodržali sme plány, budeme sa snažiť prechádzať viacerými kúpeľnými mestami, aby sme čo najviac zviditeľnili Slovensko. V programe máme Sliač, Brusno, Malý Smokovec, Štrbské Pleso, Bojnice, Rajecké Teplice a symbol nášho kúpeľníctva – Piešťany,“ uviedol pri predstavovaní trasy na tlačovej konferencii prezident Slovenského zväzu cyklistiky Peter Privara.

Slovenskú časť pelotónu budú zastupovať reprezentácia SR, jediný slovenský kontinentálny tím Dukla Banská Bystrica a regionálny výber stredného Slovenska. Okrem domáceho národného tímu sa predstavia aj reprezentácie Maroka, Bieloruska a Lotyšska. Celkovo sa v pelotóne predstaví 24 zoskupení, ale ani jedno z nich nebude profesionálne kontinentálne. „Nádejne vyzeral švajčiarsky tím Roth, ale napokon sa rozhodol neštartovať,“ informoval športový riaditeľ pretekov Ľudovít Lučanič. Na štart Okolo Slovenska sa postaví 21 slovenských cyklistov, číslo jeden bude mať na sebe Maroš Kováč z Dukly Banská Bystrica.

Aj počas 60. ročníka Okolo Slovenska sa bude bojovať o päť cenných dresov. Líder pretekov bude na sebe nosiť žlté tričko, najlepší jazdec bodovacej súťaže si oblečie biele tričko s modrými bodmi. Najlepší vrchár ponesie biely dres s červenými bodmi, cyklista s najlepším časom do 23 rokov bude mať biele tričko a najlepší slovenský pretekár si oblečie bielo-modro-červený dres.

Vo všetkých cieľových mestách čaká na fanúšikov zaujímavý program – vystúpenie Nikol Frýbortovej, vicemajsterky sveta v sálovej cyklistike, Jána Kočiša, svetového šampióna v cyklotriale, i koncert Samuela Tomečka doplnený vystúpeniami miestnych folklórnych súborov. V Piešťanoch si trať bude môcť vyskúšať aj verejnosť, pre ktorú organizátori pripravili podujatie Energia na kolesách.

PROGRAM:



■ Utorok 7. júna – prológ: Banská Bystrica (1,1 km)

■ Streda 8. júna – 1. etapa: B. Bystrica – B. Bystrica (136,8 km)

■ Štvrtok 9. júna – 2. etapa: B. Bystrica – Štrbské Pleso (170,1 km)

■ Piatok 10. júna – 3. etapa: Štrbské Pleso – Zuberec (193,2 km)

■ Sobota 11. júna – 4. etapa: Zuberec – Bojnice (183,7 km)

■ Nedeľa 12. júna – 5. etapa: Bojnice – Piešťany (121,9 km)

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof