Ľudová pieseň v bohatšom šate

  • Kultúra a spoločnosť
  • 19. februára 2016, 08:17
  • Autor:V. Dusíková

Takmer tridsať detí prednedávnom vystúpilo v Galérii Fontána v Piešťanoch na koncerte, zostavenom z piesní zo zbierky Lietala si lastovienka. Zostavil ju hudobný aranžér, Piešťanec Peter Hochel.

► Prezraďte, ako učebnica spevu vznikala.
Rodila sa dlho a zvláštne. Približne polovicu z tridsiatich piesní som upravoval príležitostne, na objednávku učiteliek spevu z viacerých základných umeleckých škôl. Ak sa nemýlim, najstaršou z úprav sú Oči, oči ešte z mája 1999. Pesničky sa mi zbierali asi šestnásť rokov priemerným tempom jedna ročne. Viaceré začali medzitým žiť vlastným koncertným či súťažným životom a šírili sa prostredníctvom fotokópií. Impulzom k ich revízii v koncepčnejšej podobe sa stala ponuka Katedry hudby Pedagogickej fakulty KU v Ružomberku vydať moje úpravy ako oficiálnu notovú publikáciu. Pribudlo do nej ešte dvanásť nových piesní, spracovaných asi do dvoch týždňov.

► Pociťovali učitelia spevu na Slovensku nedostatok aktuálneho notového materiálu s pôvodnými slovenskými ľudovými piesňami?
Zbierok ľudových piesní existuje na Slovensku neúrekom. Žiaci a ich učitelia hojne čerpajú zo školských spevníkov, učebníc a v posledných rokoch i z rozsiahlych internetových databáz. V drvivej väčšine sú však notové zápisy jednohlasné, bez vypracovaného klavírneho sprievodu a často ani nedoplnené pomocnými akordickými značkami. Tradiční folkloristi, harmonikári, heligonkári či cimbalisti si s nimi zväčša poradia. Problém majú klavírni korepetítori, zvyknutí hrať z hotových nôt, a nie vždy schopní improvizovať na adekvátnej úrovni. Veľká časť krásnych a zaujímavých ľudových piesní je tak prirodzene diskvalifikovaná z koncertného repertoáru a nepoužiteľná aj v rámci umeleckých súťaží.

► Priblížte proces úpravy piesne. Znamená to niečo ako prebásniť báseň v inom štýle?
Ľudové piesne v najautentickejšej podobe vznikali a aj sa zapisovali zväčša ako prostý jednohlas. Ich úprava je pokusom o zaodetie do bohatšej zvukovej i štylistickej podoby. Použijúc výtvarnú terminológiu vravím skôr o akomsi kolorovaní, tieňovaní či pridaní 3D-efektu. Azda najzásadnejším krokom je harmonizácia, podloženie originálnej melódie správnymi a časovo dobre rozloženými súzvukmi. Veľmi dôležitou súčasťou úpravy je aj vypracovanie sprievodného klavírneho partu.

► Adresátmi učebnice spevu sú najmä mladí začínajúci interpreti. Dostanú sa k nim v dostatočnom množstve?
Zbierka vyšla v náklade 250 kusov ako jeden z výstupov grantového projektu VEGA, riešeného Katedrou hudby v Ružomberku. Je voľne distribuovaná na všetky základné umelecké školy a do všetkých hudobných knižníc na Slovensku.

► Láka vás vrátiť sa v budúcnosti opäť k podobnej práci?
Ani niet o čom uvažovať vzhľadom na pozitívne reakcie od kolegov – spevákov a učiteľov. Chuť je a piesní určite tiež na mnoho podobných notičiek! Asi však treba počkať na správnu príležitosť – a byť na ňu pripravený. Opäť sa blíži Vokálna jar v Kysuckom Novom Meste či Iuventus Canti vo Vrábľoch. Už sa ma dáke učiteľky zase pýtali, či im pre decká neupravím nejakú ľudovku.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 7, ktoré je v predaji od 16. februára.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 19. mája. Tento deň je Svetovým dňom hepatitídy. Meniny má Gertrúda.
  • 19.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 19. mája 2024
Meniny má Gertrúda, zajtra Bernard