Na „hotelke“ varila osobná kuchárka japonského veľvyslanca

  • Spravodajstvo
  • 7. októbra 2015, 10:35
  • Autor:vd

Nie veľa krajín s veľvyslancom vysiela do sveta aj osobného kuchára. Potvrdila to vo štvrtok 1. októbra na Hotelovej akadémii Ľ. Wintera v Piešťanoch Natsumi Kakita, kuchárka z japonského veľvyslanectva na Slovensku. Piešťanských hotelákov si vybrala preto, že ich akadémiu považuje za špičkovú.

Študentom premietla dokumentárnu snímku o škole, kde sa učila variť a potom pôsobila. Drobná, vtipná, šikovná a ambiciózna Japonka radila študentom: „Majte vždy svoj sen a cieľ potom ľahko dosiahnete. Dva roky štúdia japonskej kuchyne na strednej škole Ecole Tsuji v Osake, kde som od rána do večera iba varila tradičné jedlá, premenili môj sen na skutočnosť – šesť rokov som tam učila varenie.“
Učiteľka sa opäť zasnívala – a dostala sa do sveta variť veľvyslancom. „Už desať rokov v jednom kuse varím a mám ďalší sen, založiť si vlastnú reštauráciu s japonskou kuchyňou. No otvoriť ju u nás, pretože pravé japonské jedlá sa dajú variť iba v našej krajine. Tu, na Slovensku, sú to len napodobeniny. V Japonsku máme inú vodu, mäkšiu, inú vlhkosť vzduchu a iný plyn v horákoch na sporáku. Preto ak chcete pravé suši, vycestujte do Japonska,“ skonštatovala šéfkuchárka. Pripomenula, že tradičnú japonskú kuchyňu washoku zapísali pred dvoma rokmi do zoznamu svetového nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO.
Osobná šéfkuchárka veľvyslanca Japonska Akia Egawu sa na návštevu Piešťan pripravila s povestnou japonskou precíznosťou. Pre študentov pripravila workshop s niekoľkochodovým japonským menu. Naučila ich, ako správne pripravovať ryžu, japonský vývar daši, zhotovený z morskej riasy kombu a sušených kúskov tuniaka. Ukázala, ako z dlane „vyskakujú“ knedličky z hrebenatky hotake. Najdlhší čas venovala podrobnému pracovnému postupu jedla čiraši suši s lososom. Študentom názorne predviedla zapracovávanie suši octu do japonskej ryže. Ukázala im postup pri smažení vajcovej omelety potrebnej na vaječné slíže kinši. Tie ich naučila krájať špeciálnym kuchárskym nožom v hodnote asi štyristo eur. Milo i láskavo a s vtipom komentovala nepodarené slíže, študentmi krájané naširoko. Zahrabala ich pod vrstvu zelených luskov a riasu nori.
„Suši musí mať päť farieb – biela je ryža, čierna huba šitake, zelené sú lusky hrášku, žltú zastupujú vaječné slíže kinši a dočervena sú sfarbené kúsky lososa. Nielen chutné, ale aj krásne jedlo zákazník zaujme,“ dodala japonská šéfkuchárka. Na záver workshopu si študenti vyskúšali prípravu japonských jedál a suši od N. Kakity ochutnali učitelia.
Pozrite si fotogalériu.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 41, ktoré je v predaji od 6. októbra.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián